Annons

Hennes zebrafiskar ger snabbare cancervård – tar in kapital

Anna Fahlgren, grundare till Bioreparia som använder sig av zebrafiskar för att ta fram cancerbehandling.
Anna Fahlgren, grundare till Bioreparia som använder sig av zebrafiskar för att ta fram cancerbehandling.
Linköpingsbolaget Bioreperia skräddarsyr cancerbehandlingar. Nu får medtechbolaget investeringar på 8 miljoner kronor från bland annat Almi invest.  
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bioreparia har tagit fram en teknik där cancerceller placeras i zebrafiskembryon. Analyser visar sedan vilket läkemedel som är mest effektivt för den aktuella patientens tumör. I dag tar det i snitt fyra till sex månader att få svar om rätt behandling, vilket enligt bolaget nu kan kortas ned till en vecka.

Bland annat investerar Almi Invest, schweiziska life science-investeraren Hemex AG och befintliga samt nya affärsänglar från Schweiz, Tyskland och Sverige. 

”Finansieringen kommer att användas till att stärka teamet, för internationell expansion och för att ta den kliniska produkten inom individbaserad cancerbehandling till marknaden”, säger Anna Fahlgren, vd och grundare till Bioreperia i ett uttalande.

Målet är att radikalt minska cancerdödligheten. Bolaget planerar att släppa sin första produkt inom två år, som ska användas till att skräddarsy behandling av urinblåscancer för varje enskild patient. 

Bolagets zebrafiskmodell används redan idag i Norden och i Schweiz för att korta ned tiden för läkemedelsutveckling. Metoden är baserad på zebrafiskembryon som är under fem dagar gamla och räknas därmed inte som djurförsök.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer