Annons

Het jakt på startups i ny fondtrend: ”Det kommer bli ännu fler”

Investeringsproffset Elisabeth Thand Ringqvist och Isabella de Feudis, vd på riskkapitalföreningen SVCA.
Investeringsproffset Elisabeth Thand Ringqvist och Isabella de Feudis, vd på riskkapitalföreningen SVCA.
Sju nya fonder har berättat om sina investeringar i startups. Men ännu fler håller på att resa kapital i det tysta, till högre belopp än tidigare. Experter som Di Digital pratat med är inte förvånade.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Investeringsproffset Elisabeth Thand Ringqvist är en av de senaste aktörerna att starta en helt ny investeringsfond. Edge Venture Capital är grundat tillsammans med Ted Elvhage – känd från ”Stockholms affärsänglar” – och Niclas Lilja från Stings Propel Capital.

”Vi har alla varit i branschen länge, men det har varit i tidigare faser av investeringar”, säger Elisabeth Thand Ringqvist, tidigare ordförande i Svenska riskkapitalföreningen, SVCA, och en egen bakgrund från E14 Invest och NFT Ventures.

Den nya fonden ska rikta in sig på bolag som behöver sådd-investeringar eller närmar sig en första riktig investeringsrunda.

Läs mer: Nu stänger profilen sin första fond – har fått in 1,3 miljarder 

”Den här skalningsfasen som vi är ute efter, det är sådant vi själva har mycket kunskap kring”, säger hon.

Men ute på marknaden är det kamp om de bästa entreprenörerna och deras idéer.

En lång rad fonder är ute och reser kapital just nu – nästan så man börjar undra hur många aktörer som möjligen kan rymmas i Stockholms riskkapital-värld?

”Jag tror att fler lockas av att bygga egna tillväxtbolag. Det beror dels på att många har gjort exit, vilket gör att du har råd att bygga upp en egen fond. Sedan tror jag att mängden livskraftiga bolag som kommer ut från olika inkubatorprogram är betydligt fler nu än för tio år sedan”, säger Elisabeth Thand Ringqvist om trenden.

Har du tittat på över 1000 företag så lär du dig om team och idéer

Isabella de Feudis är vd på riskkapitalföreningen SVCA och ser även hon trenden med fler fonder, både små och stora.

”Vi träffar många som just nu är i en fondresningsfas, vilket är jätteroligt”, berättar hon.

”Vår uppfattning är att digitaliseringen driver på det här, med många techbolag som har potential att bli globala. De har negativa kassaflöden, och har svårare att finansieras med banklån”, säger hon.

Läs mer: Northzone tar in fem miljarder i ny rekordfond

Hon poängterar att det inte bara är i Sverige som marknaden för riskkapital växer – det gäller hela Europa. Men Sverige är möjligen extra gynnsamt genom de många bolag inom tech och ”life science”, satsningar på läkemedel och liknande, som växer fram.

Varken Elisabeth Thand Ringqvist eller Isabella de Feudis är oroliga att den snabba ökningen i kapital och fonder ska leda till växtvärk för branschen. Erfarenheten i de nya fonderna är stor och entreprenörerna många.

Läs mer: Kom hit som studenter – nu reser 29-åringarna en fond på 500 miljoner

”Om vi var väldigt nya skulle det kanske finnas en risk i att investera i fel bolag. Men har du som vi tittat på över 1 000 företag så lär du dig allt om team och idéer”, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

Isabella De Feudis poängterar också att många av fonderna nischar sig hårdare på specifika områden, såsom e-handel, hårdvara eller deeptech. Områden där du måste kunna mycket både som investerare och entreprenör.

Elisabeth Thand Ringqvist har valt hållbarhet som en nisch.

”De stora nordiska industribolagen har skrivit under FN:s hållbarhetsmål. De jobbar med att förändra sitt avtryck, vilket gör dem till bra köpare av ny teknologi”, säger hon om sitt eget fokus.

Just nu finns inget som tyder på att de många nystartade fonderna skulle vara en tillfällig topp. Isabella de Feudis menar att det finns utrymme att dubbla riskkapital-investeringarna i startupbolag i Sverige.

”Vi har gjort en studie som visar att en fördubbling är möjlig av ventureinvesteringar med några strukturreformer på skattesidan”, säger hon och utvecklar:

”Så länge vi ser så här låga räntor och så mycket kapital som letar avkastning tror jag vi kommer att få se fler och fler fonder växa fram”.

Läs även: Miljarderna väller in – svenska startups krossar rekorden

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer