Annons

Heta Goodbye Kansas tar in 108 miljoner – öppnar kontor i LA

En av Goodbye Kansas animationer
En av Goodbye Kansas animationer
Goodbye Kansas har många strängar på sin lyra. Allt från att ordna splatterscenerna i zombieserier i Hollywood till att investera i svenska spelutvecklare har gjort att bolaget hittat en egen nisch. Nu tar man in 108 Mkr med siktet inställt på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

VFX- och spelbolaget Goodbye Kansas (NTL) har ångan uppe i färden mot börsen. Som Di Digital tidigare kunnat berätta krattar man för ett intåg på börsen under sista kvartalet 2019. 

Som ett steg i börsriktningen tar bolaget nu in nytt kapital för att kunna expandera och öka på marknader som bolaget täljt guld från under fler år, VFX-animationer, specialeffekter och spelutveckling. 

Bolaget står bland annat bakom flera effekter i tv-serien Fear the walking dead. Dessutom stod man för specialeffekterna i Oscarnominerade Ruben Östlund-filmen The Square.

”Vi måste fortsätta växa och svara upp mot tillväxten och efterfrågan som vi ser på marknaden”, säger medgrundare och vd Peter Levin till Di Digital.

För att kunna göra just det öppnar man nu ett kontor i Los Angeles i USA. Trots att man sedan tidigare etablerat sig i Hollywood är det viktigt att kunna ha personer på plats, menar Peter Levin.

”Vi har en väldigt fin närvaro redan innan vi etablerar oss nu. Det var Walking dead som öppnade alla dörrar för oss och vi har kunnat serva den amerikanska marknaden från håll såhär långt, men att öppna en studio och ha direkt närvaro – det kommer betyda mycket”, säger han.

Genom en riktad emission har man nu tagit in 108 nya miljoner som ska hjälpa till i arbetet med att växa. Förutom kontoret i Los Angeles ska det nya kapitalet användas till att fortsätta bygga på motion capture-studion i Stockholm och finansiera fler investeringar i spelutvecklare genom bolagets investeringsgren Goodbye Kansas Game Invest.

I dag är man 180 anställda och genom att fortsätta satsa förväntar Goodbye Kansas att man ska nå över 200 miljoner kronor i omsättning under det här året. Inte en omöjlighet om man ser till att bolaget omsatte 165 Mkr 2017 och sedan 2015 haft en tillväxttakt på nästan 70 procent årligen.

”Alla prognoser pekar på det. 2017 och 2016 växte vi snabbt, nu tar vi ner takten lite men vi kommer nå över 200 miljoner”, säger Peter Levin.

Målet för investeringsrundan var 100 Mkr, något man alltså toppade med 8 Mkr. Intresset hos investerarna för att gå in i Goodbye Kansas var stort, lite större än företaget väntat sig enligt Peter Levin.

”Det var stort intresse. Att så många människor i investerarcommunityn känner till oss och har följt oss under några år, det är faktiskt lite överväldigande. Men spel-, tv- och filmindustrierna växer rejält och vår kombination av alla delar har gått hem hos de som valt att kliva in”, säger han.

76 nya aktieägare tillkom i emissionen, största investeraren som nu går in i bolaget är Swedbank Robur Microcap som stod för 30 Mkr.

Swedbank Roburs fonder investerar oftast i bolag som planerar att noteras inom 12 till 18 månader.

“Goodbye Kansas har positionerat sig väl för global tillväxt och lönsamhet framöver. Bolaget har goda möjligheter stärka sin position som en global ledare inom sina spjutspetsområden”, säger Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, fondförvaltare på Swedbank Robur Microcap i ett pressmeddelande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer