Annons

Heta film- och spelföretaget vänder till förlust – skjuter på börsnotering

Till vänster: Goodbye Kansas animation till spelet ”Mutant Year Zero: Road to Eden”, som utvecklas av studion The Bearded Ladies och ges ut av Funcom. Till höger: Goodbye Kansas vd Peter Levin.
Till vänster: Goodbye Kansas animation till spelet ”Mutant Year Zero: Road to Eden”, som utvecklas av studion The Bearded Ladies och ges ut av Funcom. Till höger: Goodbye Kansas vd Peter Levin. Foto: Press.
Svenska Goodbye Kansas planerade att gå till börsen före slutet på 2019. Men efter ett tungt fjolår väljer specialeffektsbolaget att bordlägga noteringsplanerna. ”Vi förlorade mer pengar än vi hade räknat med”, säger vd:n Peter Levin.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Goodbye Kansas har många strängar på sin lyra. Bolaget producerar specialeffekter och animationer för filmer, tv-serier och dataspel – men investerar också i andra spelutvecklare genom ett tredje ben.

Den mångfacetterade verksamheten har borgat för en tillväxttakt på runt 70 procent de senaste åren. 

I fjol drabbades dock Goodbye Kansas av ett bakslag. Bolaget missade sitt eget mål om att nå en omsättning på 200 miljoner kronor.

Intäkterna steg med i sammanhanget blygsamma 11 procent till 177 Mkr, enligt preliminära siffror för 2018 som Di Digital tagit del av.

”Verksamheten i sig går bra. När det kommer till kvaliteten på det vi producerar är vi i världsklass. Vi tog hem fyra stora internationella priser 2018, jämfört med en vinst året innan. Men rent finansiellt fick vi inte det utfall som vi hade hoppats på”, säger Peter Levin, vd och medgrundare.

Under 2017 gjorde Goodbye Kansas en vinst på 5,5 Mkr. I fjol lyste dock siffrorna röda på sista raden. Bolaget vände till en förlust på 36 Mkr, enligt det preliminära bokslutet.

”Vi förlorade mer pengar än vi hade räknat med. I fjol gjorde vi en stor omställning av organisationen, vilket ledde fram till att vi tappade viss effektivitet och lönsamhet i projekten. Det tyder på att vi har en del internarbete kvar att lösa”, säger Peter Levin.

Mer än hälften av minusresultatet kan dock härledas till långsiktiga investeringar, enligt vd:n. I sommar ska bolaget till exempel flytta samman tre olika kontor till en helt ny byggnad i Hammarby Sjöstad i Stockholm. 

Goodbye Kansas, som har runt 230 anställda i koncernen, gör dessutom fortsatta satsningar på sin studio i Los Angeles. 

Läs mer: Goodbye Kansas krattar för börsnotering: ”Vi är mogna” 

Länge har Goodbye Kansas pekats ut som en potentiell börskandidat av analytiker som bevakar spelmarknaden. För ett år sedan bekräftade Peter Levin för Di Digital att planen var att notera bolaget senast under fjärde kvartalet 2019.

Men dessa ambitioner har nu förändrats. 

”Nu tittar vi på en notering under 2020 eller 2021 i stället. Framför allt känner vi att vi vill lägga all vår kraft på att utveckla bolaget, det är svårt om man inleder en noteringsprocess. Vi ska nå ett antal milstolpar, till exempel komma närmare stabil lönsamhet”, säger Peter Levin.

Därför har Goodbye Kansas valt att ännu en gång ge sig ut på riskkapitalmarknaden. Bolaget siktar på att stänga en ny finansieringsrunda senast i oktober i år.

”Vi pratar med alla befintliga aktieägare och hoppas dessutom kunna få med ett antal tunga internationella investerare”, säger han.

För ungefär ett år sedan tog bolaget in 108 Mkr från bland andra Swedbank Robur. Den nya kapitalrundan lär bli större än så, uppger Peter Levin.

”Det är bara att konstatera att jag personligen inte kan ägna min tid åt kapitalanskaffning var tolfte eller artonde månad. Därför ska pengarna som vi nu plockar in räcka ett tag”, säger han.

Läs mer: Heta Goodbye Kansas tar in 108 miljoner – öppnar kontor i LA 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer