Annons

Historiskt tapp för Apple

Foto: TT/Marcio Jose Sanchez
För första gången på 13 år tappar Apple i omsättning under ett kvartal. Iphone-försäljningen gick ner, men var något starkare än vad marknaden förväntade sig.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Apple gillar att använda ordet rekord när det gäller bolagets kvartalsrapporter. Men för första gången sedan Iphone lanserades 2007 gick försäljningen ner under det senaste kvartalet.

Apples vd Tim Cook flaggade för tappet redan efter förra kvartalet, en prognos som nu visade sig bli verklighet. Totalt såldes 51,2 miljoner Iphones under det första kvartalet i år, jämfört med 61,2 miljoner under samma kvartal i fjol. Det innebär en nedgång på hela 16 procent. Försäljningssiffran var dock något högre än marknadens förväntningar på 50,7 miljoner telefoner.

Även Apples siffror för förra kvartalet var svagare och frågan är om det är en ny trend vi ser, eller bara ett tillfälligt trendbrott. Flera analytiker tror att försäljningen kommer gå upp igen när Apple släpper förväntade Iphone 7 i september i år.

Läs också: Trendbrott: Apples Iphone-försäljning saktar in

Enligt en rapport från marknadsanalysföretaget Trendforce tappade Apple rejält med marknadsandelar mellan det fjärde kvartalet i fjol och första kvartalet i år. Från 20,9 procent av den totala mobilmarknaden, till 14,4 procent. Under samma period ökade Samsung sin andel med 5,7 procent till 27,8 procent.

Apple tappade också i omsättning under kvartalet, från 58 miljarder i fjol till 50,6 miljarder dollar under första kvartalet i år. En nedgång på 13 procent. Det är första gången sedan 2003 som Apples intäkter går ner under ett kvartal.

Utsikterna för pågående kvartal ser inte heller bra ut, med en prognos på runt 15 procent lägre i försäljningsintäkter.

Samtidigt ökar Apple sitt utdelningsprogram till aktieägare med 50 miljarder dollar, från 200 till 250 miljarder dollar.

Tim Cook skyllde delvis nedgången på en "stark makroekonomisk motvind" och stora valutförändringar. Under tisdagskvällens samtal om kvartalsrapporten med analytiker kommenterade han också frågan om mobilmarknaden har mognat:

"Marknaden växer inte för tillfället, men vi är optimistiska till att det kommer passera och vi tittar främst på tre saker som bidrar till Iphone-försäljningen", sa Tim Cook.

Han refererade till att Apple ser en ökning av hur många som byter från andra mobiler till Iphone, till möjligheterna på tillväxtmarknader som Indien och förhoppningen om att nya Iphone SE ska locka till köp.

Läs också: Här är Apples nya, lilla Iphone

Bolagets försäljning i Kina gick ner med 26 procent under kvartalet, medan den gick upp med 56 procent i Indien.

Oron för Apples kassako Iphone fick börsen att tappa andan och aktiekursen gick ner med nära 8 procent på eftermarknaden. Totalt har Apple tappat 20 procent i aktievärde det senaste året.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer