Annons

De får dela på Wallenbergs AI-miljoner

Virginia Dignum och Kerstin Sahlin, vetenskaplig ledare respektive styrelseordförande på WASP-HS.
Virginia Dignum och Kerstin Sahlin, vetenskaplig ledare respektive styrelseordförande på WASP-HS. Foto: Marianne och Marcus Wallenbergs Stiftelse/Magnus Bergström
Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse beviljar 96 miljoner kronor i stöd till 16 svenska forskningsprojekt inom artificiell intelligens som syftar till att reda på hur den nya tekniken påverkar samhället.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Tidigare i år drog Wallenbergsstiftelserna igång forskningsprogrammet WASP-HS, som ska finansieras med 660 miljoner kronor över tio år, och som ska fokusera på de samhällsvetenskapliga aspekterna av AI snarare än de tekniska.

Nu har 16 forskningsprojekt från nio olika svenska högskolor beviljats stöd inom ramen för programmet för att studera hur AI kommer påverka olika aspekter av vardagslivet.

Från juridik till etik genom ekonomi syftar projekten till att utveckla grundvetenskap för att bättre förstå AI:s genomslag på dagens samhälle.

Programmet leds av Virginia Dignum, som är ett välkänt namn inom AI-forskning och en av de första forskarna som stiftelsen rekryterade.

”Artificiell intelligens påverkar redan vårt samhälle. Den bestämmer om man får ett lån och den känner igen ansikten i folkmassor”, säger hon.

Hon samarbetade redan med stiftelsen genom forskningsprogrammet WASP, som bildades innan WASP-HS och fokuserar på utvecklingen av forskningen inom AI, automatiska system och mjukvaror för svensk industri.

Dessutom är hon inblandad i flera internationella projekt rörande AI. Hon deltar bland annat i EU-kommissionens grupp av experter som fokuserar på att presentera rekommendationer och riktlinjer inom AI-strategi på europeisk nivå.

”Vad som saknas just nu är precis det vi vill forska om inom WASP-HS programmet. Det vill säga en bra förståelse av AI:s genomslag på samhället”, säger hon.

Läs mer: Familjen Wallenberg satsar 660 miljoner på svensk AI

I WASP-HS programmet beviljades var och ett av projekten 6 Mkr för fem år. Pengarna ska investeras av de olika programmen beroende efter enskilda behov.

”Var och ett projekt har sina egna behov. De flesta ska investera i personal och några kan investera i specifika utrusningar såsom laboratorier, robotar eller drönare” säger Virginia Dignum.

EU-kommissionen, som numera leds av den nyvalda Ursula von der Leyen, planerar att skapa ett juridiskt ramverk för AI och har uttryckt att nya teknologier ska vara centrala i deras politiska program.

Det gläder Virgina Dignum, som utöver WASP-HS sitter i EU:s expertgrupp för AI.

”Denna kommission verkar mycket involverad i att garantera att AI i Europa betraktas som central. Vi ser fram emot att samarbeta vidare på den europeiska nivån”, säger Virgina Dignum.

Wallenbergsstiftelserna styrs av Wallenbergfamiljen och omfattar 16 allmännyttiga stiftelser som investerar ca 2,2 miljarder kronor per år i svensk forskning.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer