Annons

”Därför borde Googles svenska röstassistent inte lämnat teststadiet”

Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.
Mimi Billing, reporter på Di Digital, har testat svenskspråkiga Google Assistent.
Google börjar rulla ut sin svenska röstassistent under onsdagen. Men tjänsten frustrerar när Di Digitals reporter testar den. ”När jag vill ringa min mamma vill den spela en låt av Ken Ring”, skriver Mimi Billing.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att kunna prata med sin mobiltelefon är i teorin fantastiskt. Istället för att behöva öppna kalendern, telefonboken, kartan och sökfunktionen finns alla svaren tillgängliga genom att ställa frågan.

Av techjättarnas röstassistenter har Google Assistant ofta fått bästa betyg och jag tog med glädje emot möjligheten att testa den svenska tjänsten inför onsdagens utrullning. Tyvärr blev upplevelsen mer som en surrealistisk mardröm.

Läs även: Googles röstassistent släpps på svenska 

Ett enkelt kommando som ”Ring mamma” gav mig istället länken till låten "Mamma" av artisten Ken Ring. Vid upprepade tillfällen av kommandot ”Kan du ringa min mamma” fick jag bland annat upp en tråd på Familjeliv med rubriken ”Hjälp min mamma kväver mig!” och tråden ”Hur tidigt kan man ringa en nybliven mamma?” från samma forum. 

Eftersom det inte fungerade att ringa prövade jag sms-funktionen med ”Kan du skicka ett sms till mamma”. Svaret blev en länk till Expressens artikel ”13 föräldrar som inte borde få skicka sms”. 

Google Assistent, som den heter på svenska, klarade av att berätta om vädret och öppna upp karthänvisningar till bland annat Östermalmstorg i Stockholm. Däremot kunde den inte ge mig samma information för att cykla dit utan gav mig istället en karta över lokala cykelbutiker. Att få några slags hänvisningar till Stureplan var omöjligt.

Google har även uppgett att assistenten kunde hitta mina bilder på olika motiv i min fotoapp. Mina frågeförsök (Kan du visa mig mina bilder på hav”, ”kan du öppna mina bilder på hav”, ”kan du visa mig bilder på havet från mitt fotoalbum”, ”har jag några fotografier på hav”) gav däremot enbart länkar till olika artiklar. 

Det var först när jag frågade ”Visa mig mina bilder på sandstränder” som jag fick upp mitt fotoalbum med två bilder, en bild föreställande en sandstrand och ett fotografi från den senaste skidresan föreställande grådaskigt fjällandskap.

Läs även: Di Digital testar Spotify-dödaren Youtube Music 

Listan kan göras lång över misslyckade försök att få assistenten att göra det jag ville. Kanske beror det på att jag använde en Iphone istället för en Android där tjänsten möjligtvis är bättre. Men eftersom jag använder Googles kalender tänkte jag ändå ge assistenten en sista chans att berätta om de möten jag på förhand hade lagt in för onsdagen. 

”Vad har jag för planer imorgon i min kalender?”

”Jag hittade tyvärr inga kalenderhändelser.” 

Google Assistent lyckades ändå öppna Spotify och Youtube Music för att spela den musik jag bad om. Med samarbeten med bland annat SJ och Acast kunde jag även smidigt komma i kontakt med deras röstassistenter för att få reda på nästa tåg till Göteborg och sätta på det senaste avsnittet av Digitalpodden. 

Det räcker däremot inte för att övertala mig att lägga ner mer tid på Googles svenska röstassistent. Att den över huvud taget klarade sig genom betatestningen är för mig en gåta. 

Google uppger att det kan finnas buggar i min testversion. Det blir väl upp till bevis när den ”riktiga” assistenten släpps för IOS om ett par veckor. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer