Annons

Hjärnan bakom hackerattacker mot bankomater i Europa gripen

Foto: Øijord, Thomas Winje, ijord, Thomas Winje
Brottslingarna kom över mer än en miljard euro genom att hacka sig in i bankomater över hela Europa. Nu har de arresterats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Polisen i Spanien, med hjälp av flera andra polisorganisationer som FBI samt Europol, har arresterat huvudpersonen bakom ett skadligt program som använts för att hacka sig in i bankomater runt om i Europa och fått dessa att börja spotta ur sig sedlar.

Gripandet skedde i Alicante i Spanien, uppger Europol på sin hemsida.

Den gripna personen, som beskrivs som hjärnan bakom hela kuppen, har med hjälp av andra kriminella lyckats få över 100 finansinstitut i 40 länder att dela ut mer än en miljard euro genom bankomater.

Läs mer: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 

Det hela har möjliggjorts genom att man attackerat datorerna till finansinstituten med den skadliga programvaran. Den första versionen med namnet Anunak skickades iväg i slutet av 2013 innan en ny och ännu mer sofistikerad dök upp senare under samma år med namnet Carbanak. Denna var i bruk fram tills 2016.

Enligt uppgift har hackarattacken också lett till att e-betalningsnätverken överfört pengar direkt från de drabbade organisationerna till de kriminellas konton.

I fallet med bankomaterna ska det hela ha synkats så att kriminella ockuperat dessa för att ta hand om pengarna som kom ut. Arrangemanget upprepades vid tusentals bankomater i Europa, enligt uppgift.

Vid sidan av den gripna huvudpersonen har också personer inom det kriminella nätverket samt penningtvättare gripits.

Finwir/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies