Annons

Hjärnan bakom hackerattacker mot bankomater i Europa gripen

Foto: Øijord, Thomas Winje, ijord, Thomas Winje
Brottslingarna kom över mer än en miljard euro genom att hacka sig in i bankomater över hela Europa. Nu har de arresterats.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Polisen i Spanien, med hjälp av flera andra polisorganisationer som FBI samt Europol, har arresterat huvudpersonen bakom ett skadligt program som använts för att hacka sig in i bankomater runt om i Europa och fått dessa att börja spotta ur sig sedlar.

Gripandet skedde i Alicante i Spanien, uppger Europol på sin hemsida.

Den gripna personen, som beskrivs som hjärnan bakom hela kuppen, har med hjälp av andra kriminella lyckats få över 100 finansinstitut i 40 länder att dela ut mer än en miljard euro genom bankomater.

Läs mer: Hackare tog sig in i Teslas molnkonto – bröt bitcoin på servrarna 

Det hela har möjliggjorts genom att man attackerat datorerna till finansinstituten med den skadliga programvaran. Den första versionen med namnet Anunak skickades iväg i slutet av 2013 innan en ny och ännu mer sofistikerad dök upp senare under samma år med namnet Carbanak. Denna var i bruk fram tills 2016.

Enligt uppgift har hackarattacken också lett till att e-betalningsnätverken överfört pengar direkt från de drabbade organisationerna till de kriminellas konton.

I fallet med bankomaterna ska det hela ha synkats så att kriminella ockuperat dessa för att ta hand om pengarna som kom ut. Arrangemanget upprepades vid tusentals bankomater i Europa, enligt uppgift.

Vid sidan av den gripna huvudpersonen har också personer inom det kriminella nätverket samt penningtvättare gripits.

Finwir/Di Digital

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer