Hoppa till innehållet

H&M-arvinge investerar i deras VR-bolag

H&M-arvingen Tom Persson går i storebrodern Karl-Johans fotspår och blir techinvesterare genom att satsa på nystartade VR-bolaget Warpin.

Warpins grundare Caroline Roth, Patrik Buckau och Emma af Robson. Foto: Warpin
Warpins grundare Caroline Roth, Patrik Buckau och Emma af Robson. Foto: Warpin

H&M-familjens band till den svenska techsektorn blir allt starkare. Di Digital har tidigare rapporterat om DIG Investment som enligt flera källor placerar delar av familjens förmögenhet i teknikbolag. H&M:s vd Karl-Johan Persson (NTL) har dessutom ett omfattande privat innehav i bolag som Mathem (NTL), Fyndiq (NTL) och den digitala brevlådan Kivra (NTL).

Nu tar Tom Persson, 31, rygg på storebrodern. Genom bolaget Comade Sthlm, som enligt årsredovisningen för 2015 helägs av H&M-arvingen, investerar han i det svenska VR-bolaget Warpin (NTL).

Även DIG Investment, som enligt flera av Di Digitals källor finansieras av H&M-familjen, är delägare i Warpin, enligt handlingar från Bolagsverket.

Läs mer: Här är H&M-familjens hemliga techinnehav

Warpin grundades förra året av Emma af Robson, tidigare vd för det Stampen-ägda bolaget Modern Women Media, tillsammans med Gants tidigare marknadschef Caroline Roth. Warpin sysslar med reklam och marknadsföring i VR-miljö och har sedan starten haft kunder som Hunkydory, Trygga Barnen och H&M.

Förutom att ha H&M som kund har alltså Warpin även H&M-familjen som investerare.

Enligt bolagets vd Caroline Roth har man tagit in pengar för att växla upp verksamheten. Men vilka investerarna är bakom kapitalinjektionen är hon dock förtegen om.

”Vi har tagit in kapital. Det jag kan säga är att det är mellan 10 och 15 miljoner kronor", säger hon till Di Digital.

Enligt henne ska bolagets fokus framöver ligga på produktutveckling.

”Investeringen ska ligga till grund för vår aggressiva expansionsplan för att sätta oss på kartan som en global aktör för VR och AR", säger Caroline Roth.

Läs även: AR har gått från dröm till hajp – här är de svenska bolagen

Caroline Roth ser VR och AR, så kallad augmented reality eller förstärkt verklighet, som två tekniker som kompletterar varandra väl.

"Med VR finns möjligheten att ligga på räckviddsplattformar som Youtube eller Facebook. AR tycker vi fungerar väldigt bra när man ska beskriva något som upplevs som komplicerat. Där kommer de grafiska elementen till nytta.”

Hon beskriver att Warpin tittar på en lösning för hur AR framöver skulle kunna användas, istället för det traditionella pressmeddelandet i text, för att bearbeta presskontakter.

Läs även: Därför väljer Tim Cook AR framför VR

"Hypotetiskt så kan man tänka sig att man lägger en AR-markör i pressmeddelandet, som kan se ut som företagets logga. När man för kameran över AR-markören så kan till exempel ett hologram dyka upp där vd:n berättar om produkten istället för att man får informationen i text."

I mars kom Patrik Buckau, som har en bakgrund som chef på musiktjänsten Spotify, in som ny teknikchef för Warpin.

Läs mer: VR-bolaget Warpin förstärker med Spotify-veteran

Därefter har VR-bolaget anställt ytterligare två personer. Just nu lägger bolaget mycket krut på rekrytering.

”Vi är fem personer och för att skala upp vår affär måste vi vara fler.”

H&M-familjen är inte de enda namnkunniga personerna i kretsen kring Warpin. I bolagets rådgivande styrelse sitter Aviciis före detta manager Ash Pournouri, Andreas Thorstensson som är partner på EQT Ventures och musikproducenten Andreas Carlsson.

Läs även: Mats Qviberg blir delägare i "Ashs" digitala talangjakt

I Warpins styrelse är Comade Sthlm representerat av Edward Lindqvist som dessutom är investeringsansvarig på DIG Investment.

Om du vill vara först med nyheterna:
Foto:

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera