Annons

H&M-familjens investering hjälpte till att hitta Usama bin Ladin – går mot jättenotering

Palantirs medgrundare Peter Thiel.
Palantirs medgrundare Peter Thiel. Foto: Andrew Harrer
Miljardären och Paypalgrundaren Peter Thiel är på väg att notera sitt Palantir. Dataanalysbolaget har inte gått ut med en värdering, men förutspås bli större än Ubers listning förra året. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Palantir har gjort sig känt för att arbeta med politiskt känsliga projekt som att spåra illegala invandrare och terrornätverk, enligt nyhetssajten City AM. Dataanalysbolaget grundades 2004 och är känt för att bland annat ha hjälpt CIA att hitta Usama bin Ladin. 

I dag har bolaget USA och Storbritannien bland kunderna, bland annat för analyser av data kring den pågående pandemin. Svenska DIG Investment, som enligt uppgifter till Di Digital har H&M-familjen Persson som grundfinansiärer, har tidigt investerat i Palantir.

Palantir tog senast in kapital 2015 till en värdering på 20 miljarder dollar, motsvarande 184 miljarder kronor. Tidigare indikationer pekar på att Palantir ska söka en värdering om 26 miljarder dollar, vilket med råge skulle slå taxiappen Ubers notering förra året.

Bloomberg News har tidigare rapporterat att Palantir kämpar för att visa på vinst, men förutspås växa med 38 procent i år till en omsättning på 1 miljard dollar.

Enligt City AM leder Morgan Stanley arbetet med noteringen som kan ske redan i september i år. Enligt uppgifter till Reuters handlar det främst om att ta tillfället i marknaden för att ta in nytt kapital. Enligt Financial Times indikerar pressmeddelandet från Palantir att noteringen handlar om en direktnotering utan att sälja nya andelar.

Medgrundaren Peter Thiel har uppmärksammats då han offentligt stöttat och donerat pengar till Donald Trumps presidentvalskampanj. Han är även med i den så kallade ”Paypal-maffian” som ligger bakom flertalet tech-succéer. Där ingår även Teslas grundare Elon Musk. Peter Thiel har tidigare dragit paralleller mellan Trump och Musk:

”Jag kommer hamna i blåsväder (för detta), men de är faktiskt lika. De är båda mästerliga säljare och samtidigt figurer som är större än livet självt.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer