Annons

H&M och Ikea har i tysthet bildat ett bolag i Skåne

Ikea och H&M har tillsammans med en skånsk entreprenör bildat bolaget TreeToTexile.
Ikea och H&M har tillsammans med en skånsk entreprenör bildat bolaget TreeToTexile. Foto: TT
Två av Sveriges tyngsta företag har i det tysta bildat bolaget Treetotextile i Skåne, kan Di Digital avslöja. Målet är att producera tyg av trämassa.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

För tre år sedan bildades bolaget Treetotextile i den skånska orten Lomma. Syftet var att använda trämassa, eller cellulosa, för att tillverka textilfiber på ett miljövänligt sätt.

Så småningom skulle processen kommersialiseras.

”Efterfrågan på miljövänligt producerade textilfiber, med bas i förnyelsebar råvara från skog, fortsätter att öka”, skriver Treetotextile i den senaste årsredovisningen.

Vd för Treetotextile bolaget är Lars Stigsson, en kemist som har grundat flera bolag och bland annat undervisar vid Lunds universitet. Men han äger bara en tredjedel av bolaget.

Di Digital kan nu avslöja att bolagets två andra ägare är H&M och Ikea. Båda två har finansierat forskning på green tech-området tidigare men Treetotextile är det första bolaget de äger ihop.

... hållbart producerad textil med egenskaper som liknar bomull

Lars Stigsson avböjer att kommentera när Di Digital ringer upp. Ikea bekräftar dock investeringen.

”Cellulosa-materialet kommer att komma från ansvarsfullt efterhållna skogar”, skriver Ikeas pressavdelning i ett mejl till Di Digital.

”Kunderna kommer att dra nytta av hållbart producerad textil med egenskaper som liknar bomull”, fortsätter Ikea.

Läs mer: H&M om tech-innehaven: ”Bolagen ska inte integreras hela vägen” 

Tillsammans har de tre ägarna investerat över 25 miljoner kronor i Treetotextile. Bolaget har hittills inte haft några intäkter.

H&M påpekar i ett mejl till Di Digital att projektet än så länge befinner sig i ett ”tidigt stadium”.

”Vi har ett långsiktigt perspektiv på alla investeringar, och med det här projektet där vi ingår tillsammans med IKEA, tror vi att vi kommer att kunna bidra till en mer hållbar framtida textilproduktion”, skriver H&M.

Tidigare har H&M:s startup-gren Colab investerat i brittiska Worn Again, som utvecklar återvinningsteknologi för kläder.

H&M har även investerat i flera svenska startupbolag. Nyligen gick modejätten in i Malmöbolaget Pinmeto (NTL), som hjälper fysiska butiker stärka sin närvaro i sociala medier.

I portföljen finns också second hand-tjänsten Sellpy (NTL), e-handlaren Ivyrevel (NTL) och rabatt-appen Wrapp (NTL).

Dessutom har H&M:s vd Karl-Johan Persson en egen portfölj med techbolag värd hundratals miljoner kronor.

Läs mer: Här är H&M-chefens dolda techimperium 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer