Hoppa till innehållet

H&M-utmanare får skjuts av svenskt riskkapital

Som H&M fast mer digitala och snabbare. Så kan man beskriva tyska Lesara som med svenskt riskkapital nu tar upp kampen med den svenska börsens kronjuvel.

Mattias Wilrich, Roman Kirsch och Robin Muller grundare av Lesara.
Mattias Wilrich, Roman Kirsch och Robin Muller grundare av Lesara.

För två år sedan lanserade H&M sin ehandel. Redan då hade många konkurrenter hunnit betydligt längre med sina onlinesatsningar. Nu utmanas H&M dessutom av digitala bolag i deras egen modenisch, Fast fashion. Det tyska bolaget Lesara är en av uppstickarna som precis har tagit in 140 miljoner i riskkapital med svenska Northzone som en av finansiärerna.

”Bolag som H&M och Zara har haft som fördel att de kan få fram mode snabbt. Lesara kan göra det ännu snabbare”, säger Hans Otterling, partner på riskkapitalbolaget Northzone.

Northzone har de senaste åren gått in i en rad ehandelsbolag. Ökad mobilhandel, bättre betalalternativ och effektivare individanpassning är tre trender som drivit upp takten på omställningen från fysiska butiker till onlinehandel. 

Lesaras specialitet är en snabb logistikkedja, precis det som varit H&M:s framgångsrecept.

”De är extremt duktiga på att hantera logistik och inköp. De kan gå från att identifiera en trend till att ha en färdig produkt till försäljning på fyra veckor”, säger Hans Otterling, partner på Northzone. 

Precis som H&M och Zara (Inditex) arbetar Lesara inte med externa varumärken utan gör alla kläder själva. Datamodeller identifierar trender som direkt skickas till fabriken i Kina där kläderna tas fram.

“Det är de tre sakerna som gör att vi sticker ut. Vi har direktkontakt med fabrikerna i Kina och eftersom de producerar kläder åt alla möjliga märken vet de vad som säljer vid vilka tidpunkter. Samtidigt lägger vi mycket fokus på att ta reda på vad de senaste trenderna är och beställa kläder som trendar så fort som möjligt”, säger medgrundaren Roman Kirsch i en intervju med Breakit.

H&M:s ehandel finns idag på 22 marknader. Bolaget redovisar ännu inga specifika försäljningssiffror för onlinebutikerna.  

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera