Annons

H&M:s kronprinsessa har fallenhet för startups

Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Cristina Stenbeck frodas i det informella tech-klimatet, miljardärer flockas kring Voi och en viss musiker har investerat i hörlursbolaget Zound. Det är några av veckans snackisar enligt Di Digitals nyhetschef Ida Hansson Brusewitz.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

I veckan stod det klart att H&M får en ny vd. Efter drygt tio år lämnar Karl-Johan Persson över till Helena Helmersson. Hon är en långvägare i klädjätten och klev först in på H&M som ekonom redan 1997. Det är flera som säger att hon var ett givet val, en ”kronprinsessa”. Helmersson är också välkänd inom miljöskrået tack vare hennes fem år som hållbarhetschef.

H&M ska ha satsat omkring en halv miljard i 16 startupbolag i dag. Bland dem märks betalbolaget Klarna och textilåtervinningsbolaget Re:newcell som snart kommer ut i handeln med sina produkter. Kanske vi nu får se fler investeringar i den riktningen under Helena Helmerssons ledning. Hon har även en familjär koppling till sektorn då hennes man Jens Helmersson är medgrundare till edtech-bolaget Quizrr. 

Quizrr använder bland annat filmsnuttar följt av frågor om arbetsrätt och säkerhet för att skapa kunskap bland fabriksarbetare – bland kunderna återfinns Clas Ohlson och dessutom H&M. Quizrr har även lockat investeringar från H&M-kretsen via Stefan Bengtssons bolag CSB Capital.  

H&M-ägarna har en fäbless för techinvesteringar. Bland annat genom DIG Investment, vars grundfinansiärer enligt uppgift är familjen Persson, som köpte gott om aktier i Spotify inför deras notering 2018.

Cristina Stenbeck vill lyfta fler entreprenörer.
Cristina Stenbeck vill lyfta fler entreprenörer. Foto: Jack Mikrut

Vi går från en maktfamilj till en annan. Vi har nära följt affärskvinnan Cristina Stenbecks förvandling under senaste året – från makthavare i Kinnevik till Sveriges okrönta startupdrottning. I veckan kunde vi berätta mer om hur hon resonerar kring sina investeringar och att hon nu lagt över 400 miljoner kronor i unga bolag.

Hon verkar trivas med att ha tät kontakt med entreprenörerna. Trots sin unga ålder har Cristina Stenbeck som bekant en lång erfarenhet av att få bolag att växa – som hon nu gärna delar med sig. En del startups har hon fått kontakt med på mindre traditionella sätt, det kan börja med ett meddelande på Instagram eller att hon blir stoppad på gatan.

Länk till acast

”Det är det jag gillar med ekosystemet i techvärlden. Man jobbar informellt och man är öppen för att dela nätverk”, berättar Cristina Stenbeck i intervjun.

Vi ser också att det finns en vikt mot att hon investerar i kvinnligt grundade bolag. Enligt Cristina Stenbeck själv är det naturligt att kvinnor söker sig till henne, men hon investerar i de grundare hon tror är bäst lämpade att driva bolaget framåt.

Läs mer: Stenbeck om sin strategi: ”Vill investera i unga bolag” – så stor är portföljen 

Cristina Stenbeck var tidig med att investera i Voi. Hon fick upp ögonen för det svenska elscooterbolaget när hon satt i Handelshögskolans Advisory Board för företagsinkubatorn SSE Business Lab. Douglas Stark hoppade av som vd för SSE Business Lab för att vara med och grunda Voi, pitchade sedan för Advisory Board och fick därigenom med sig Stenbeck på tåget.

I veckan kunde vi på Di Digital berätta att Voi håller på att bli en miljardärsklubb. Sedan tidigare har Stenbeck sällskap av bland andra King-grundaren Sebastian Knutsson. Nu kunde vi i handlingar från Bolagsverket även upptäcka att Izettle-grundarna Jacob de Geer och Magnus Nilsson, samt ”den tredje Klarna-grundaren” Victor Jacobsson har gått in i bolaget.

Läs mer: Techmiljardärer är hemliga delägare i Voi

Niklas Gillström (här till vänster om Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra) lockas till Klarna av vd:n Sebastian Siemiatkowski.
Niklas Gillström (här till vänster om Moderaternas tidigare partiledare Anna Kinberg Batra) lockas till Klarna av vd:n Sebastian Siemiatkowski.

Klarna har ju varit i hetluften med såväl klagomål från konsumenter samt hotet om en ny lag från regeringen där betalbolag ska förbjudas att erbjuda krediter som förstahandsval. Kanske det är därför de nu plockar Moderaternas biträdande presschef Niklas Gillström. Det sägs att han har varit aktivt ute och letat efter en ny utmaning – det var dags efter en lång karriär hos Moderaterna. Att hantera presskontakterna för betalbolaget blir kanske lugnare än att befinna sig mitt i stöket på riksdagen.

Han är inte ensam om att göra det valet. Bland andra Ica-gruppens pressansvarige Susan Vo Bergqvist var tidigare pressekreterare för Elisabeth Svantesson. Hon har nu sällskap på Ica av Centerledaren Annie Lööfs tidigare vapendragare Hannes Hervieu. Att hantera det senaste ”bonusbråket” är nog lättsamt i jämfört med en regeringskris.

Och Klarna verkar gilla att plocka från Moderaterna. Anna Kinberg Batras pressekreterare Jesper Wigardt var på Klarna några år, men hittas numera på batteristartupen Northvolt. 

Storägaren Tommy Jacobsson söker en ny vd till Zound efter Pernilla Ekman.
Storägaren Tommy Jacobsson söker en ny vd till Zound efter Pernilla Ekman.

 

Måndagen rivstartade med att vi fick höra att hörlursbolaget Zound Industries styrelse på söndagen hade beslutat att byta ut sin vd. Pernilla Ekman blev finanschef på hörlurs- och högtalarföretaget i oktober 2011. Två år senare blev hon vd för bolaget, en roll hon haft sedan dess. 

Återigen sköts planerna på en exit i Zound Industries framåt – tidigare var tanken att bolaget skulle säljas eller noteras innan årsskiftet, vilket sedan blev till före sommaren och nu ligger horisonten helt plötsligt på två–tre år.

Läs mer: Zound sparkar vd:n – skjuter upp börsplanerna

Musikproducenten Max Martin.
Musikproducenten Max Martin. Foto: Axel Öberg

Storägaren och ordföranden Tommy Jacobsson pekar på missnöje kring tillväxten och att man missat ”true wireless”-trenden. En del kanske minns maktkampen kring Zound 2018 där medgrundaren Konrad Bergström ville lägga bud på bolaget.

Han anklagades då för att ha fört ut hemlig information och valde till slut att sälja sina aktier. Intressant nog sades bakgrunden i konflikten ligga i olika syn på framtiden – Konrad Bergström ska ha förespråkat tillväxt och teknik, medan vd:n Pernilla Ekman ska ha tryckt på för att leverera vinst. 

Konrad Bergström verkar dock nöjd på sitt liv ute i det fria där han nu fokuserar på sina exklusiva elbåtar genom bolaget Xshore.

En rolig detalj är att den världskända musikproducenten Max Martin återfinns en bit ned på Zound Industries ägarlista. Genom sitt företag Martin Sandberg Productions äger han 0,33 procent av aktierna i bolaget.

På torsdagen hade vi också ”kick off” på Norrsken inför att Dagens industri anordnar Impact Summit i år igen under Åre Business Forum. Det blev senare packat på dansgolvet där bland andra Nordeas startupchef Axel Bruzelius tävlade mot Norrskens vd Erik Engellau-Nilsson. Folk verkade dock mer intresserade av att mingla än att dansa, vilket var lite svårt på grund av den nya musiken. Men Norrsken ska ha en strategi att affärerna blir bättre med fest, vilket jag tidigare döpt till ”management by dance”. Tydligen ska platserna till nästa morgonrejv den 14 februari ha gått åt snabbt.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer