Annons

Höga ambitioner fick det hyllade startupbolaget Greta att lägga ner

Anna Ottosson är vd och medgrundare av startupbolaget Greta.
Anna Ottosson är vd och medgrundare av startupbolaget Greta. Foto: Jesper Frisk
Det hyllade Stockholmsbolaget Greta lägger ner. Anledningen är att grundarna inte kunde leverera vad de lovat sig själva när de startade. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Den bilden man möter i media är oftast av techbolag som tar världen med storm med stora investeringar och stora framtidslöften. Vad man mer sällan ser i medierna är alla de startupbolag som läggs ner. 

Grundarna bakom Greta.io, som har hyllats som ett av de hetaste startupbolagen av bland annat tidningen Wired, har bestämt sig för att lägga ner sitt bolag. Anledningen, som ges i bolagets blogg, är att trots att bolaget hade kunnat bli ett lyckat bolag så kunde de inte skapa det som grundarna hade lovat sig själva vid starten. 

Läs även: Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar” 

Gretas peer-to-peer-teknik skulle lösa problemet med långa laddtider i utvecklingsländer genom att låta användare dela data med varandra lokalt. Men i och med att techjättar som Amazon, Google och Youtube numera satsar på tjänster för att göra internet mer tillgängligt världen över har situationen för Greta förändrats. 

”I det här nya spelfältet trodde vi inte längre att Greta skulle ha möjlighet att vara företaget som pushar gränserna för internetprestanda. Kan det bli ett ekonomiskt framgångsrikt företag? Utan tvekan. Var det fortfarande i linje med det löftet vi gav varandra när vi började? Nej.”

Det skriver Gretas vd Anna Ottosson, som grundade bolaget med Dennis Mårtensson och Victor Ginsburg Müller 2015, i bloggen. 

Läs även: Tunga investerare bakom svenskt doldisbolag 

Sophia Bendz är en av de som investerat i Greta.
Sophia Bendz är en av de som investerat i Greta. Foto: Emil Fagander

Greta har inte bara fått mycket uppmärksamhet i medier utan även av investerare. Sedan starten 2015 har bolaget tagit in cirka 10 miljoner kronor med erkända investerare som Spotify-veteranen Sophia Bendz, affärsängeln Alfred Ruth samt Nordic Makers Hampus Jakobsson och Erik Byrenius.

”Anna, Dennis och Victor är några av de vassaste och proffsigaste entreprenörerna jag har jobbat med och jag beundrar dem för att de står fast vid sin strategi och vågar fatta svåra beslut som detta. Önskar dem all lycka till och jag hoppas att vi får chans att jobba ihop igen framöver”, skriver Sophia Bendz i ett sms till Di Digital.

Läs även: ”Därför borde Gretas grundare starta ett nytt bolag” 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer