Hoppa till innehållet

Höga ambitioner fick det hyllade startupbolaget Greta att lägga ner

Det hyllade Stockholmsbolaget Greta lägger ner. Anledningen är att grundarna inte kunde leverera vad de lovat sig själva när de startade. 

Anna Ottosson är vd och medgrundare av startupbolaget Greta.
Anna Ottosson är vd och medgrundare av startupbolaget Greta.Foto: Jesper Frisk

Den bilden man möter i media är oftast av techbolag som tar världen med storm med stora investeringar och stora framtidslöften. Vad man mer sällan ser i medierna är alla de startupbolag som läggs ner. 

Grundarna bakom Greta.io, som har hyllats som ett av de hetaste startupbolagen av bland annat tidningen Wired, har bestämt sig för att lägga ner sitt bolag. Anledningen, som ges i bolagets blogg, är att trots att bolaget hade kunnat bli ett lyckat bolag så kunde de inte skapa det som grundarna hade lovat sig själva vid starten. 

Läs även: Gretas vd: ” Vi vill förändra hur internet funkar” 

Gretas peer-to-peer-teknik skulle lösa problemet med långa laddtider i utvecklingsländer genom att låta användare dela data med varandra lokalt. Men i och med att techjättar som Amazon, Google och Youtube numera satsar på tjänster för att göra internet mer tillgängligt världen över har situationen för Greta förändrats. 

”I det här nya spelfältet trodde vi inte längre att Greta skulle ha möjlighet att vara företaget som pushar gränserna för internetprestanda. Kan det bli ett ekonomiskt framgångsrikt företag? Utan tvekan. Var det fortfarande i linje med det löftet vi gav varandra när vi började? Nej.”

Det skriver Gretas vd Anna Ottosson, som grundade bolaget med Dennis Mårtensson och Victor Ginsburg Müller 2015, i bloggen. 

Läs även: Tunga investerare bakom svenskt doldisbolag 

Sophia Bendz är en av de som investerat i Greta.
Sophia Bendz är en av de som investerat i Greta.Foto: Emil Fagander

Greta har inte bara fått mycket uppmärksamhet i medier utan även av investerare. Sedan starten 2015 har bolaget tagit in cirka 10 miljoner kronor med erkända investerare som Spotify-veteranen Sophia Bendz, affärsängeln Alfred Ruth samt Nordic Makers Hampus Jakobsson och Erik Byrenius.

”Anna, Dennis och Victor är några av de vassaste och proffsigaste entreprenörerna jag har jobbat med och jag beundrar dem för att de står fast vid sin strategi och vågar fatta svåra beslut som detta. Önskar dem all lycka till och jag hoppas att vi får chans att jobba ihop igen framöver”, skriver Sophia Bendz i ett sms till Di Digital.

Läs även: ”Därför borde Gretas grundare starta ett nytt bolag” 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera