Annons

Högre vinst än väntat från Alphabet – men aktien faller

Sökjätten Googles moderbolag Alphabet klarade förväntningarna för fjärde kvartalet i fjol med råge, men det räckte inte för att imponera på börsen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Alphabet, vars största intäkter kommer från annonsering, är under press från konkurrenter som Amazon. Det skulle kunna vara en förklaring till varför kostnaden per klick, det vill säga det Google tar betalt av annonsörer, minskade rejält under de tre sista månaderna 2018.

Jämfört med samma period under 2017 gick intäkterna från kostnaden per klick ner med 29 procent. Och från föregående kvartal var minskningen 9 procent.

Det märktes dock inte direkt på omsättningen som överträffade förväntningarna och landade på 39,3 miljarder dollar, runt 358 miljarder kronor. Vilket innebär en ökning med 22 procent jämfört med motsvarande kvartal under 2017. 

Även resultatet var högre än väntat och Alphabet redovisade en vinst på 12,77 dollar per aktie för det fjärde kvartalet 2018. Att jämföra med förväntade 10,86 dollar per aktie, enligt Bloombergs sammanställning.  

Intäkterna kommer främst från Google, via mobilannonsering och Youtube, men fördelningen redovisas inte. 

"Antalet Youtube-konton med över en miljon följare dubblerades under det senaste året", sa Googles vd Sundar Pichai, i ett samtal med analytiker om kvartalsrapporten. 

Totalt har Youtube 2 miljarder användare.

Alphabets kostnader för att köpa trafik, till exempel från Apple, är en stor post, men blev något lägre än väntat. Dock motsvarar de 23 procent av intäkterna från annonsering och ökade med 15 procent under kvartalet.

Läs också: Styrelsen för Googles moderbolag stäms av aktieägare

Det område som Alphabet kallar "Other bets", där bland annat hälsobolaget Verily och verksamheten kring självkörande bilar Waymo ingår, drog in något mindre pengar än väntat.

Andra intäkter som Alphabet särredovisar är de från molntjänster och hårdvara som till exempel Google-mobilen Pixel 3 – vilka är områden som växer.

Alphabets aktievärde har ökat med drygt 9 procent sedan årets början, men har gått ner med drygt 10 procent sedan toppnoteringen i juli förra året. Aktien faller just nu med drygt 3 procent i efterhandeln. 

Läs mer: Googles röstassistent finns snart i en miljard enheter 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer