Annons

Högskolan banar vägen för Umeås startupbolag

Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet.
Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet.
Många av Umeås startupbolag har en sak gemensamt: kopplingen till Umeå universitet. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital Startup Tour i Umeå går av stapeln tisdag den 11 oktober. Med start kl 16.00 kan du följa tävlingen live på digital.di.se.


 

Bolagen som startas i Umeå är till stor del tekniskt mogna. Trots att affärsidéerna sprider sig från video till molnbaserade plattformar har de ofta en nära relation till akademin.

Agneta Marell, vice rektor för samverkan och innovation vid Umeå universitet, ser universitetet som en betydande del i skapandet av en stark startupscen.

”Vi har en väldigt aktiv verksamhet för att stödja avknoppningsföretag via vårt innovationsstöd och många startups i Umeå har kopplingar till universitet”, säger Agneta Marell. 

Under årets tre första kvartal tog fyra techstartups i Umeå in total 5,8 miljoner kronor i kapital, enligt Nordic Tech List. Ett av dem är Dohi Entertainment (NTL) som drivs av serieentreprenören Emanuel Dohi. Han var även med och grundade it-bolaget Codemill 2007 och gick dessförinnan på Umeå universitet.

Läs mer: Sju skäl att hålla koll på Umeås startup-scen

Även företaget Sportswik (NTL), en sportapp för matcher och spelare på amatörnivå, har kopplingar till Umeå universitet genom grundaren Martin Wiklunds tidigare position som affärscoach på inkubatorn Uminova. Sportswik tog tidigare i år in kapital och fick TV4 som delägare.

Sportswik är även ett av de sju bolag som ska deltaga i Di Digitals Startup Tour, som gör sitt första nedslag i Umeå på tisdagseftermiddagen.


Läs även: Här är finalisterna till Startup Tour Umeå

Foto:


Förutom de universitetsägda inkubatorerna Uminova Innovation, Biotech Incubator samt Uminova Expression har staden även andra initiativ som företagsinkubatorn för unga bolag, BIC Factory.

”I en mindre stad som Umeå är universitet en jätteviktig motor för att ta fram ny kunskap”, säger Nils-Olof Forsgren, vd för Uminova Innovation.

Han anser att Umeå-borna har stor lojalitet till bolagen de arbetar för.

”I en mindre stad har vi också en väldigt stark ’vi’-känsla och lojalitet. Jag har jobbat på bolag både i Stockholm och i Silicon Valley och i de större städerna blir det på ett annat sätt. Det som är kul med Umeå är att det är en väldigt framåt stad.”

Samtidigt har forskningen på universitetet tillsammans med stadens politiker och näringsliv skapat ett bra klimat för att skapa nya bolag, enligt Nils-Olof Forsgren. 

”Om du ska lyckas bygga en stark startupscen måste staden i sig vara framåtsyftande. I Umeå finns det byggkranar överallt och det byggs mer än i andra mindre städer. Samtidigt har Umeå varit Europas kulturhuvudstad, vi är en väldigt akademisk och debatterande stad och har även mycket sport. Det finns mycket annat att göra vilket också skapar en vilja att förändra och förbättra.”

Enligt Agneta Marell kommer Umeå universitet att spela en viktig roll för Umeås startupscen även framöver:

”Vi har exempelvis breddat vårt stödsystem för att inkludera kulturella och konstnärliga näringar. För att lyckas är det också viktigt med ett nära samspel med andra offentliga aktörer och med näringslivet i Umeå.”

 


Di Digital Startup Tour i Umeå går av stapeln tisdag den 11 oktober. Med start kl 16.00 kan du följa tävlingen live på digital.di.se.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer