Annons

”Högsta domstolen nästa när Daniel Ek kritiserar Apple”

Di Digitals reporter Sven Carlsson.
Di Digitals reporter Sven Carlsson. Foto: TT/Amanda Lindgren.
Spotifys vd ryter till mot Apple offentligt för första gången. Han vädjar till EU men hoppas kanske allra mest på USA:s högsta domstol, skriver Di Digitals Sven Carlsson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Spotify har anmält Apple till EU-kommissionen för att under flera år ha hindrat musiktjänsten från att konkurrera på lika villkor.

Apple ska ha hindrat Spotify att kommunicera direkt med sina kunder, vägrat integrera appen i plattformar som rösttjänsten Siri och sedan 2011 tagit 30 procent av alla intäkter som uppstått via appbutiken.

Problemet är att Apple samtidigt konkurrerar inom streamad musik. Dessa 30 procent – det kritikerna kallar för en ”Apple-skatt” – gäller förstås inte Apple Music.

Konflikten mellan Spotify och Apple har pågått i snart tio år. Redan 2015 uppmanade Spotify sina lyssnare att runda Apple och betala Spotify direkt. Året efter ställde sig den demokratiska senatorn Elizabeth Warren på Spotifys sida.

Men detta är första gången som Daniel Ek öppet kritiserar Apple. Utspelet kommer några veckor den öppna konflikten med Warner om Spotifys licenser i Indien.

Läs mer: Daniel Eks fem smockor mot Apple 

Digitalpodden: Daniel Eks attack mot Apple 

Daniel Ek har gått från att ducka för konflikter till att bedriva en öppen kampanj mot Apple. Frågan alla ställer sig är varför det sker nu.

Tim Cook, Apples vd, menar själv att Apple Music har gått om Spotify i betalande kunder både i Nordamerika och i Japan. Daniel Eks snittintäkter per användare sjunker.

Spotify kan inte bara expandera till Indien, Mellanöstern och Nordafrika. De måste också slåss om förstaplatsen på marknader där kunderna betalar för en prenumeration.

Ofta äger de allra rikaste kunderna just en Iphone. Bakom Spotify hägrar Amazon och Google med sina egna tjänster. Båda kan subventionera musiken med andra, enormt lönsamma affärsområden.

Det handlar inte om Spotify kontra Apple, påpekar Daniel Ek. Detta är en principfråga om plattformsneutralitet. Området är hetare än någonsin, delvis på grund av att Spotify och andra medieföretag gång på gång har påtalat det för politikerna.

Läs mer: Spotify anmäler Apple till EU 

Att reglera techbolagen är onekligen på modet. EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager har delat ut hundratals miljarder kronor i böter bara till Google, Apple och Amazon. I USA är Elizabeth Warren en av demokraternas primärvalskandidater med det uttalade målet att stycka upp samma trio. Daniel Eks klagomål ligger rätt i tiden.

Spotify är heller inte det enda företaget som motsätter sig Apples särställning. Om några veckor väntas Tim Cook presentera en egen streamingtjänst för film och tv. Hur konkurrenter som Netflix, Hulu och så småningom Disney behandlas i App Store kommer då att hamna i blixtbelysning.

Spotify har än så länge bara agerat offentligt i Bryssel. Senast amerikanska myndigheter på allvar ingrep i internetekonomin gällde det Microsoft och deras paketering av den dominanta webbläsaren Explorer. Även då gällde det en plattform – Microsofts operativsystem – och hur olika tjänster inom den premierades. Det tog amerikanska justitiedepartementet tre år att vinna det målet.

Kanske behöver Daniel Ek inte vänta lika länge. Redan i sommar kan frågan om App Store bli högaktuell i USA. Då väntas Apples butik prövas av landets högsta domstol.

Läs mer: Därför bråkar Spotify och Warner inför öppen ridå 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer