Hoppa till innehållet

Högtalarsuccén har inte full koll på sina utsläpp: ”Har inte datan”

Zound har fortsatta problem med övertid i sina fabriker i Kina. Högtalar- och hörlursbolaget saknar också en samlad bild av sina koldioxidutsläpp. ”Vi har inte datan”‚ säger kommunikationschefen Gustav Dahlgren.

Zounds vd Pernilla Ekman.
Zounds vd Pernilla Ekman.Foto: Di/Press

Miljardvärderade Zound Industries ritar och tillverkar högtalare och hörlurar under varumärket Marshall.

I sin hållbarhetsredovisning för 2018 redovisar bolaget en del av sina koldioxidutsläpp.

De produkttransporter som Zound själva kontrollerar orsakade förra året 6,1 ton utsläppt koldioxid. Siffran faller enligt Zound inom ”scope 3”, alltså indirekta utsläpp som uppstår i andra delar av leverantörskedjan.

Det är dock en mycket liten del av Zound-produkternas miljöpåverkan.

Enligt bolaget står produkttransporterna, som nästan alltid sker via båt, för 24 procent av produkternas totala påverkan.

Hela 75 procent av högtalarnas och hörlurarnas miljöpåverkan har att göra med hur de produceras. För den delen redovisar Zound inga utsläppssiffror.

”Det finns indirekta utsläpp som inte ingår i siffran vi redovisar. Så är det. Vi utgår ifrån det vi själva kan kontrollera”, säger Gustav Dahlgren, Zounds kommunikationschef.

Två andra stora techbolag, Spotify och Klarna, redovisar inte heller sina totala utsläpp inom de tre olika kategorierna.

I Zounds hållbarhetsredovisning står det ingenting om utsläppen som uppstår i bolagets kontorslokaler eller hur mycket bolagets nära 200 anställda flög i tjänsten under 2018.

”Det är väldigt svårt för oss att få in samlad data. Det blir inte tillräckligt tillförlitligt för att vi ska redovisa det”, säger Gustav Dahlgren.

Det är inte ovanligt att svenska bolag redovisar alla sina utsläpp.

”Det finns säkert en sådan ambition på sikt, men vi är inte där i dagsläget. Vi har inte den datan att redovisa.”

Di Digital har tidigare rapporterat att arbetarna i Zounds fabriker i Kina arbetade upp till 20 timmar övertid per vecka under 2017. Problemen ska även ha förekommit under tidigare år.

Utöver de långa arbetsveckorna ska en extern granskare också ha funnit brister i arbetsmiljön på fabrikerna, såsom problem med buller och ergonomin.

Zound uppger nu att problemen kvarstår, men vill inte beskriva saken i mer detalj än så.

”Vi jobbar fortsatt intensivt med våra leverantörer för att minska dessa avvikelser. Vi ser också förbättringar”‚ säger Gustav Dahlgren.

”Vår strategi är att arbeta tillsammans med våra leverantörer för att åtgärda problemen. Vi förbehåller oss rätten att avsluta samarbetet om förändringar uteblir.”

Di Digital avslöjade i vintras att Zound hade anlitat investmentbanken Carnegie för att reka inför en försäljning eller notering av bolaget.

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här  

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera