Hoppa till innehållet

Högtalarsuccén har inte full koll på sina utsläpp: ”Har inte datan”

Zound har fortsatta problem med övertid i sina fabriker i Kina. Högtalar- och hörlursbolaget saknar också en samlad bild av sina koldioxidutsläpp. ”Vi har inte datan”‚ säger kommunikationschefen Gustav Dahlgren.

Zounds vd Pernilla Ekman.
Zounds vd Pernilla Ekman.Foto: Di/Press

Miljardvärderade Zound Industries ritar och tillverkar högtalare och hörlurar under varumärket Marshall.

I sin hållbarhetsredovisning för 2018 redovisar bolaget en del av sina koldioxidutsläpp.

De produkttransporter som Zound själva kontrollerar orsakade förra året 6,1 ton utsläppt koldioxid. Siffran faller enligt Zound inom ”scope 3”, alltså indirekta utsläpp som uppstår i andra delar av leverantörskedjan.

Det är dock en mycket liten del av Zound-produkternas miljöpåverkan.

Enligt bolaget står produkttransporterna, som nästan alltid sker via båt, för 24 procent av produkternas totala påverkan.

Hela 75 procent av högtalarnas och hörlurarnas miljöpåverkan har att göra med hur de produceras. För den delen redovisar Zound inga utsläppssiffror.

”Det finns indirekta utsläpp som inte ingår i siffran vi redovisar. Så är det. Vi utgår ifrån det vi själva kan kontrollera”, säger Gustav Dahlgren, Zounds kommunikationschef.

Två andra stora techbolag, Spotify och Klarna, redovisar inte heller sina totala utsläpp inom de tre olika kategorierna.

I Zounds hållbarhetsredovisning står det ingenting om utsläppen som uppstår i bolagets kontorslokaler eller hur mycket bolagets nära 200 anställda flög i tjänsten under 2018.

”Det är väldigt svårt för oss att få in samlad data. Det blir inte tillräckligt tillförlitligt för att vi ska redovisa det”, säger Gustav Dahlgren.

Det är inte ovanligt att svenska bolag redovisar alla sina utsläpp.

”Det finns säkert en sådan ambition på sikt, men vi är inte där i dagsläget. Vi har inte den datan att redovisa.”

Di Digital har tidigare rapporterat att arbetarna i Zounds fabriker i Kina arbetade upp till 20 timmar övertid per vecka under 2017. Problemen ska även ha förekommit under tidigare år.

Utöver de långa arbetsveckorna ska en extern granskare också ha funnit brister i arbetsmiljön på fabrikerna, såsom problem med buller och ergonomin.

Zound uppger nu att problemen kvarstår, men vill inte beskriva saken i mer detalj än så.

”Vi jobbar fortsatt intensivt med våra leverantörer för att minska dessa avvikelser. Vi ser också förbättringar”‚ säger Gustav Dahlgren.

”Vår strategi är att arbeta tillsammans med våra leverantörer för att åtgärda problemen. Vi förbehåller oss rätten att avsluta samarbetet om förändringar uteblir.”

Di Digital avslöjade i vintras att Zound hade anlitat investmentbanken Carnegie för att reka inför en försäljning eller notering av bolaget.

Läs mer: Zounds miljardnotering rycker närmare – så högt värderas bolaget 

Innehåll från ToborrowAnnons

Så mycket bidrar EU med i stöd till svenska företag

Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.
Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow.

EIF-lån erbjuder företag möjlighet att få tillgång till finansiering med förmånliga villkor och minskad risk, och Magnus Ersson, Kreditchef på Toborrow, delar med sig av sin expertis för att hjälpa dig att förstå och dra nytta av dessa möjligheter.

Läs mer och ansök om EIF-lån på toborrow.com.  

EIF-lån tillhandahålls av europeiska investeringsfonden, en del av europeiska investeringsbanken, med syfte att stödja tillväxt, innovation och sysselsättning för små och medelstora företag inom EU.

– Med en EIF-garanti slipper du riskera att själv bli betalningsansvarig för hela lånebeloppet om ditt företag inte skulle kunna betala tillbaka lånet. Du själv behöver bara agera borgensman för 20 procent av lånesumman, då EIF garanterar resterande 80 procent, förklarar Magnus.

Han betonar också vikten av att förbereda sig för den kreditprövning som görs i samband med att man ansöker om ett lån.

– Det är bra om företaget kan visa upp en stabil ekonomisk historik och en tydlig affärsplan för att öka sina chanser att bli godkända för finansiering.

EIF-lån spelar en avgörande roll för att främja tillväxt och utveckling för små och medelstora företag i EU. På Toborrow kan företag enkelt ansöka om EIF-lån och få hjälp att navigera genom processen med hjälp av kreditspecialister som Magnus Ersson. Med minskad personlig risk och förmånliga räntevillkor är EIF-lån ett attraktivt alternativ för företag som strävar efter tillväxt och framgång.

Under 2023 anslog europeiska investeringsfonden 445,6 miljoner euro i kapitalinvesteringar, garantier och inkluderande finansiering i den svenska ekonomin.

Vill du veta mer eller ansöka om EIF-lån? Läs mer här.  

Räntan på ditt företagslån fastställs individuellt och baseras på flera faktorer, såsom din kreditvärdighet, ekonomiska situation och lånebelopp. Eftersom räntan avgörs av banken eller långivaren är det svårt att förutse vilken ränta ditt företag kommer att få. Kom ihåg att aldrig låna mer än vad som är nödvändigt och att ta ansvar för ditt företags ekonomi.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Toborrow och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera