Annons

Högtryck på svenskt videobolag – tar in nytt kapital

Quickchannel, med vd:n Viktor Hedström, hjälpte gymkedjan Sats att sätta upp livestreaming av träningsklasser.
Quickchannel, med vd:n Viktor Hedström, hjälpte gymkedjan Sats att sätta upp livestreaming av träningsklasser.
Den svenska streamingplattformen Quickchannel har växt snabbt under coronakrisen. Nu tar bolaget in kapital från Blq Invest för att fortsätta den internationella expansionen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Gymkedjan Sats tog ett snabbt beslutet att inom ett dygn stänga alla anläggningar i Norden, varav ett 80-tal i Sverige, för att hindra smittspridningen av corona. Träningssugna som tvingades stanna hemma skulle nu erbjudas klasser via livesänd video. 

Med en så stor kundbas som hos Sats var det därför viktigt att videosändningarna hade en god kapacitet. Dagen efter kontaktade Sats därför Quickchannel som tillhandahåller en plattform för video. Några dagar senare var den nya tjänsten uppe och rullade.

”I och med Corona så har vi sett en användarökning med 700 procent jämfört med månaderna innan”, säger Quickchannels vd Viktor Hedström.

Quickchannel startades redan 1995 men var då mer en leverantör av teknik och konsulttjänster för videomöten. I dag tillhandahåller bolaget en egen mjukvara som används inom såväl privat som offentlig sektor. Tekniken kan användas till allt ifrån videmöten internt på bolag, presskonferenser, en play-kanal för invånarna i en kommun till bolagsstämmor.

Plattformen säljs antingen direkt till kunderna eller via en partner som Telia eller Tele2, med kunder som Skanska och Lantmäteriet. Quickchannel är också integrerade med kommunikationsjättar som Google, Cisco, Microsoft och norska Pexip som nyligen noterades. Utöver livestreamingen tar de även hand om materialet så att det kan ses i efterhand när det efterfrågas.

”Vi är marknadsledande inom offentlig sektor. Många frågar efter en plattform som är säker”, säger Viktor Hedström.

Quickchannel har idag 15 anställda men är inne i en rekryteringsfas. Bolaget omsatte 15 miljoner kronor det senaste brutna räkenskapsåret som slöts september 2019 och har årligen växt med omkring 30 procent de senaste åren. 

Nu tar bolaget in 6,8 Mkr i investeringar från Blq Invest för att öka tillväxttakten. Bolaget finns i dag i nio länder främst i Norden och Europa, men även i Kanada och Australien. 

”Vi har gått med vinst varje år fram till förra året, men nu ligger fokus på tillväxt. Vi har hittills vuxit organiskt. Men vi tog in riskkapitalbolaget Blq Invest för att få hjälp med kapital och kunskap för den internationella expansionen.”

I september införs nya tillgänglighetsdirektiv över hela EU. Det innebär att personer med nedsatt hörsel och syn ska få hjälp att ta del av material som publiceras av offentlig sektor. Till exempel måste offentliga organisationer då se till att videor har undertexter inom två veckor. Quickchannel har därför byggt en integration med Googles ai-lösning för automatisk röst till text och som sedan kan redigeras manuellt i plattformen.

”Vi blev imponerade av Quickchannel direkt. Teamet, tekniken och kunderna gör att de borde vara jagade av investerare. Men att Viktor själv hörde av sig till oss – visar inte bara på hur driven han är – utan också på hur många fina bolag det finns i 'valley of death'”, säger Kamjar Hajabdolahi, medgrundare till Blq Invest, i ett uttalande.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer