Hoppa till innehållet

Holland nobbar datorer i valet – av rädsla för Ryssland

Rädslan för ryska hackers gör att holländska myndigheter vill att landet nästan helt ska ta bort datorerna från röstningprocessen.

Geert Wilders är partiledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet som spås gå framåt i valet. Han vill att Holland ska hålla en omröstning om landets framtid i EU. Foto: TT/Colourbox
Geert Wilders är partiledare för det högerpopulistiska Frihetspartiet som spås gå framåt i valet. Han vill att Holland ska hålla en omröstning om landets framtid i EU. Foto: TT/Colourbox

Tyskland, Frankrike och Holland går till val i år. Inför valen har politiker och underrättelsetjänster i länderna öppet dryftat sin oro att valen ska hackas eller påverkas digitalt.

Läs mer: Ryska trollarméer redo att hacka ryska valet

I Holland har nu myndigheterna bestämt att valet ska genomföras nästan helt utan datorer.

"Jag vill inte att det ska finnas skuggan av ett tvivel över resultatet i det politiska klimat vi känner idag", sade inrikesminister Ronald Plasterk.

Steget togs efter att USA beskyllt Ryssland för att ha hackat presidentvalet 2016. Men utvecklingen påbörjades redan 2007 när den dåvarande holländska inrikesministern upphävde en plan som skulle tillåta datorer i röstandet. 

Nu har man gått ett steg längre och förbjudit datorer även i rösträkningsprocessen. Det skriver Politico.

När landet går till val den 15 mars kommer landets 13 miljoner röstare att infinna sig vid 9 000 röstningsstationer och välja sina alternativ med papper och penna. Valresultatet kommer sedan att räknas fram för hand.

Fram till början av februari i år var datorer och elektronisk utrustning tillåtna för att räkna rösterna och överföra resultaten från väljarbås till myndigheterna.

Nu kommer räkningen att ske manuellt genom att frivilliga räknar rösterna, varpå resultaten från lokala valkretsar förs över på papper hela vägen till myndigheterna. Politico skriver att det är oklart hur lång tid den här proceduren kommer att ta.

I mitten av februari meddelade den holländska inrikesministern att lokala valkretsar dock kommer att tillåtas räkna rösterna med ett kalkylprogram på en dator, men att datorn inte får vara uppkopplad till ett nätverk.

Spänningarna mellan Holland och Ryssland har ökat sedan Malaysia Airlines flygplan MH317 sköts ned med en rysk luftvärnsrobot i mars 2014.

I februari berättade Rob Berthole, chef för den holländska underrättelsetjänsten, att hans säkerhetsorgan identifierat hundratals attacker från Ryssland med målet att komma över konfidentiella dokument.

Enligt parlamentsledamoten Kees Verhoeven från det liberala partiet D66, som Politico har pratat med, påverkade Ryssland förra året en folkomröstning om Holland skulle godkänna ett samarbetsavtal mellan EU och Ukraina.

Läs även: Säkerhetslegendaren: Ditt företag måste in på dark web

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera