Annons

Hon är Årets kvinnliga grundare 2019

Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming.
Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming. Foto: JONAS ENG
Hennes Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera. Nu har Di Digitals läsare röstat fram Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

På onsdagskvällen korades Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare på evenemanget Female Founders i Stockholm.

”Det är så klart jättekul. Jag har känt stort stöd från både privatpersoner och sponsorer ända sedan starten med Pink Programming”, säger Vanja Tufvesson.

Malmöbaserade Pink Programming är en ideell förening med målet att fler kvinnor ska lära sig att programmera. Sedan starten 2015 har över 4 000 personer besökt organisationens evenemang. Vanja Tufvesson tror att den påtagliga bristen på jämställdhet i branschen är grunden till det stora intresset. Hon ser också utmärkelsen som ett tecken på att folk börjar ta andra typer av företagande, där det huvudsakliga syftet inte är att bli rik, på allvar.

”På sistone har man börjat likställa socialt entreprenörskap med annan typ av entreprenörskap. Att man har en idé som inte bygger på att tjäna pengar, utan som gör någonting bra för samhället, kan ses som en lika stor framgång”, säger hon.

Lyssna på Startup Stories med Vanja Tufvesson: ”Nu kommer den verkliga belöningen”

När Vanja Tufvesson, tillsammans med Tone Pedersen och Vibeke Tengroth, startade Pink Programming, utgick de från sig själva när de bestämde sig för hur de skulle stötta andra.

”Att hjälpa fler kvinnor med programmering skulle hjälpa oss själva också, för vi ville ha fler kvinnliga kolleger”, säger Vanja Tufvesson.

Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut.

Sedan det första lägret gick av stapeln på Österlen i Skåne sommaren 2015 har hon varit i kontakt med långt fler kvinnliga utvecklare än vad som fanns när hon började – även om hon inte vet om det beror på att branschen är annorlunda, eller om hon själv träffar fler kvinnliga utvecklare i sitt nätverk. I vilket fall är det långt kvar till en jämställd techbransch.

”Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut. Den bilden måste man bryta, för den stänger dörren för väldigt många – inte bara kvinnor”, säger Vanja Tufvesson.

Läs mer: ”Vi vill skapa en miljö där man inte fokuserar på sitt kön utan på vad man kan.”

Lösningen tror hon ligger i att bolagsledningarna måste börja prata om att mångfald är viktigt.

”Det måste komma uppifrån, för det kommer inte att vända automatiskt. Ledningen ska sätta mätbara mål för att kunna lägga tid och resurser.”

Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera.
Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera. Foto: JONAS ENG

En högre andel kvinnor i branschen kommer också att ge fler förebilder, tror Vanja Tufvesson. Just personer att se upp till var något som hon själv saknade när hon pluggade och besökte evenemang.

”Man lyfte bara fram personer som gjort värsta superresan och var jätteframgångsrika entreprenörer, och de kunde jag inte identifiera mig med. Egentligen behöver man bara en helt vanlig människa som tycker att programmering är roligt.”

Ser du dig själv som en förebild nu?

”Jag tycker att jag och alla andra i Pink Programming, som hjälper till med evenemang, med allt från att hålla i workshops till att beställa mat och ha kontakt med sponsorer, är förebilder genom att prata om programmering och visa om hur olika vi är.”

Di Digital utser Årets kvinnliga grundare för tredje året i rad. Omkring 2300 röster samlades in i omröstningen i år.

Läs mer: Volvo sponsrar Pink programming 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer