Hoppa till innehållet

Hon är Årets kvinnliga grundare 2019

Hennes Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera. Nu har Di Digitals läsare röstat fram Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare.

Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming.
Vanja Tufvesson, grundare till Pink Programming.Foto: JONAS ENG

På onsdagskvällen korades Vanja Tufvesson till Årets kvinnliga grundare på evenemanget Female Founders i Stockholm.

”Det är så klart jättekul. Jag har känt stort stöd från både privatpersoner och sponsorer ända sedan starten med Pink Programming”, säger Vanja Tufvesson.

Malmöbaserade Pink Programming är en ideell förening med målet att fler kvinnor ska lära sig att programmera. Sedan starten 2015 har över 4 000 personer besökt organisationens evenemang. Vanja Tufvesson tror att den påtagliga bristen på jämställdhet i branschen är grunden till det stora intresset. Hon ser också utmärkelsen som ett tecken på att folk börjar ta andra typer av företagande, där det huvudsakliga syftet inte är att bli rik, på allvar.

”På sistone har man börjat likställa socialt entreprenörskap med annan typ av entreprenörskap. Att man har en idé som inte bygger på att tjäna pengar, utan som gör någonting bra för samhället, kan ses som en lika stor framgång”, säger hon.

Lyssna på Startup Stories med Vanja Tufvesson: ”Nu kommer den verkliga belöningen”

När Vanja Tufvesson, tillsammans med Tone Pedersen och Vibeke Tengroth, startade Pink Programming, utgick de från sig själva när de bestämde sig för hur de skulle stötta andra.

”Att hjälpa fler kvinnor med programmering skulle hjälpa oss själva också, för vi ville ha fler kvinnliga kolleger”, säger Vanja Tufvesson.

Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut.

Sedan det första lägret gick av stapeln på Österlen i Skåne sommaren 2015 har hon varit i kontakt med långt fler kvinnliga utvecklare än vad som fanns när hon började – även om hon inte vet om det beror på att branschen är annorlunda, eller om hon själv träffar fler kvinnliga utvecklare i sitt nätverk. I vilket fall är det långt kvar till en jämställd techbransch.

”Det finns extremt mycket kvar att göra. Det finns en stereotyp bild av hur en utvecklare ska se ut. Den bilden måste man bryta, för den stänger dörren för väldigt många – inte bara kvinnor”, säger Vanja Tufvesson.

Läs mer: ”Vi vill skapa en miljö där man inte fokuserar på sitt kön utan på vad man kan.”

Lösningen tror hon ligger i att bolagsledningarna måste börja prata om att mångfald är viktigt.

”Det måste komma uppifrån, för det kommer inte att vända automatiskt. Ledningen ska sätta mätbara mål för att kunna lägga tid och resurser.”

Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera.
Vanja Tufvessons Pink Programming har fått tusentals kvinnor att börja programmera.Foto: JONAS ENG

En högre andel kvinnor i branschen kommer också att ge fler förebilder, tror Vanja Tufvesson. Just personer att se upp till var något som hon själv saknade när hon pluggade och besökte evenemang.

”Man lyfte bara fram personer som gjort värsta superresan och var jätteframgångsrika entreprenörer, och de kunde jag inte identifiera mig med. Egentligen behöver man bara en helt vanlig människa som tycker att programmering är roligt.”

Ser du dig själv som en förebild nu?

”Jag tycker att jag och alla andra i Pink Programming, som hjälper till med evenemang, med allt från att hålla i workshops till att beställa mat och ha kontakt med sponsorer, är förebilder genom att prata om programmering och visa om hur olika vi är.”

Di Digital utser Årets kvinnliga grundare för tredje året i rad. Omkring 2300 röster samlades in i omröstningen i år.

Läs mer: Volvo sponsrar Pink programming 

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera