Annons

Hon är kvinnan bakom enhörningsfabriken

Lisa Ericsson, grundare av KTH Innovation och VD på KTH Holdings, utanför Kungliga Tekniska högskolan.
Lisa Ericsson, grundare av KTH Innovation och VD på KTH Holdings, utanför Kungliga Tekniska högskolan. Foto: Banfa Jawla
KTH Innovation är ett av de lärosäten i Sverige som guidat flera framgångsrika bolag ut i världen. Chefen Lisa Ericsson lockar studenter och forskare från den internationella scenen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sverige har blivit omtalat för sina många tech- och innovationsbolag. Några av de bolag som fötts just i Stockholm är Spotify och spelsuccén King och Minecraft. 

En plats som kommit att få stor betydelse för aspirerande svenska entreprenörer är Kungliga Tekniska högskolan (KTH).

“Det kommer ungefär 300 idéer, team av studenter och forskare, med idéer till startups varje år. Av dem är det 30-40 bolag som bildas genom vår process på KTH Innovation”, säger Lisa Ericsson till Di Digital. 

Lisa Ericsson har inte bara grundat skolans innovationshubb, KTH Innovation, där hon är avdelningschef. Hon har även anställt teamet som jobbar där i dag och är VD för investeringsbolaget KTH Holdings AB.

Vi ser att det finns ett väldigt stort behov av att kunna göra så här tidiga investeringar i startups och skulle vilja investera i fler.

KTH Innovation har uppdraget att stödja studenter, forskare och anställda i tidiga skeden av innovationsutveckling. Mot slutfasen av processen av en genomarbetad idé, kan bolaget KTH Holding gå in med ett investeringserbjudande. Bolaget gör fyra till sex nyinvesteringar per år och ungefär lika många följdinvesteringar. 

Några av bolagen som växt fram på avdelningen är Greenely, Digiexam och Manomotion. 

”Vi ser att det finns ett stort behov av att göra tidiga investeringar i tekniktunga affärsidéer. Tyvärr måste KTH Holding AB, som statligt riskkapital, agera mycket mer selektivt än vi önskar gällande dessa investeringar. Staten har inte kapitaliserat upp bolaget i förhållande till det uppdrag vi har och med ökad kapitalbas skulle vi kunna tillse att fler teknikintensiva bolag sprungna ur akademin blir investeringsbara bolag med stor tillväxt potential”, säger Lisa Ericsson. 

Läs även: SBAB köper mobiltjänst av KTH-bolag 

Från början är Lisa Ericsson ekonom. Våren år 2000 anställdes hon av McKinsey med uppdraget att ”knoppa av” affärsplantävlingen Venture Cup. Det följdes av att hon blev regionchef inom företaget fram till 2002 när hon, 28 år gammal, fick förfrågan om att börja på KTH. Under åren 2002 till 2007 arbetade hon med olika samverkans initiativ, så som Stings etablering på KTH, samt med att bereda väg för starten av KTH Innovation, som fick sitt födelsedatum 2007. 

Under de senaste åren har antalet internationella studenter och forskare ökat markant. Enligt Lisa Ericsson säger många av studenterna att de vill komma till KTH just för att det verkar så häftigt med den startupmiljö som finns här.  

Lisa Ericsson skiner av entusiasm och stolthet. 

“Vårt jobb är att se till att det startas många bra och bärkraftiga bolag och vi har lyckats skapa en uppåtgående spiral. Har man många enhörningar så föder de varandra vilket också attraherar studenter, forskare och företag från hela världen”, säger hon.  

Lisa Ericsson berättar att innovation är en viktig del i varför många väljer att plugga på KTH. Och då är det också rätt typ av människor som kommer hit och möts. 

Läs även: Guide: 13 platser i Stockholm en "techturist" inte får missa 

“Många förebilder kommer härifrån, det finns kapital och det finns personer med erfarenhet. Det finns också flera universitet i Stockholm som bjuder in till den här möjligheten. Hade det inte funnits starka institutioner här hade det inte varit lika lätt för regionen att blomstra så pass mycket”, fortsätter hon. 

Jag är jättestolt över teamet som har guidat så många studenter från idé till verksamhet.

KTH har många internationella besökare och samarbetar gärna med industrin, både jättar som ABB och Ericsson och mindre bolag. 

Lisa Ericsson beskriver sig själv som en person som har lättare att se utmaningar och möjligheter istället för svårigheter. Hennes jobb ger henne energi. 

"Jag hade turen att hamna på det allra mest intressanta stället i Sverige redan från början och då blir det väldigt svårt att flytta på sig! Det är oerhört intressant och roligt och svårt att slita sig och jag är jättestolt över teamet som har guidat så många studenter och forskare från idé till verksamhet", säger Lisa Ericsson.

Även i den hajpade startup–världen finns det utmaningar Lisa Ericsson vill ta sig an. 

"Det finns självklart fortfarande utmaningar inom hela startup-sfären. En av sakerna vi jobbar aktivt med är jämställdhet och de senaste två åren har antalet kvinnor inom verksamheten ökat med 70 procent. Men det finns fortfarande mycket mer att utveckla, så jag är inte klar än", säger Lisa Ericsson. 

Läs även: Svenskt guldläge – så blir vi bäst på innovation 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer