Annons

Hon är stjärnan bakom Sveriges hemligaste spelsuccé

Jenny Nordenborg är vd för Neat Corporation som gör VR-spelet Budget Cuts.
Jenny Nordenborg är vd för Neat Corporation som gör VR-spelet Budget Cuts.
Redan innan det har lanserats har hennes VR-spel mottagit pris för bästa spel. Spelskaparen Jenny Nordenborg har bjudits in för att pitcha för Google och tvingas mota bort internationella investerare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Jenny Nordenborg började jobba med spel när hon var 19 år. Tio år senare är hon vd för spelstudion Neat Corporation (NTL) och lägger de sista pusselbitarna för spionspelet Budget Cuts. VR-spelet – som ännu bara har släppts som en demo – har hittills laddats ned fler än 73 000 gånger.

”Det var under GDC 2015 som vi fick vi testa Vive och då kände vi bara ’wow, vi måste göra något för det här’. Sen har det bara rullat på”, säger Jenny Nordenborg när Di Digital träffar henne.

Det roliga med VR är att man blir så barnsligt glad som man kanske inte är med andra spel.

Budget Cuts, som har hyllats i speltidningar och av mängder av spelare, fick motta priset för bästa spel på VR- och AR-mässan Vision Summit i Los Angeles i februari. Det hände innan spelet hade lanserats. Jenny Nordenborg tror att mycket av uppmärksamheten runt spelet har att göra med den tidiga utmärkelsen.

”Vi har utvecklat för hårdvaran från grunden på ett helt annat sätt än vad andra har gjort. Det är många som har tänkt ’Det här spelet vore coolt att göra i VR’, medan vi istället tänkte ’Vad är coolt i VR?’”

Foto:

I Budget Cuts är spelaren en spion.

Jenny Nordenborg har arbetat med spel hela sitt vuxna liv. Innan hon grundade Neat Corporation tillsammans med Joachim Holmér (NTL) hade hon bland annat arbetat som utvecklare av indiespelet Flowstorm. Hon är även en av den nystartade spelstudion Svrvives (NTL) rådgivare.

Läs även: Kan oljepengar bygga nästa spelsuccé? Den här VR-studion tror det

Även om Jenny Nordenborg har lång erfarenhet av att göra dataspel ser hon en enorm skillnad mellan det och att göra spel för VR.

”Man har fått slänga ut allt man kan och börja om från början. Det roliga med VR är att man blir så barnsligt glad som man kanske inte är med andra spel. Vi vill fånga det här barnsliga, roliga och den skräckblandade förtjusningen och det tror jag att vi har gjort”, säger hon.

Budget Cuts, som kommer kunna spelas på HTC:s VR-plattform Vive, är ett spionspel där man får utföra uppdrag på olika platser. Jenny Nordenborg vill inte berätta i detalj vad det färdiga spelet, som släpps senare i år, innehåller.

”I själva demon går det ut på att spelaren hittar sin jobbansökan och anställer sig själv som spion på företaget”, säger hon.

gbp7xX9QPOc

Budget Cuts utsågs till bästa spel på Vision Summit 2016.

Förväntningarna på Budget Cuts har öppnat flera dörrar för grundarna. På måndagen ska Jenny Nordenborg medverka på scen på Sthlm Tech Fest för att prata om virtuell verklighet. Sedan bär det av till Googles huvudkontor i Kalifornien, dit hon har fått en inbjudan för att presentera sitt bolag.

Vi vill fånga det barnsliga, roliga och den skräckblandade förtjusningen och det tror jag att vi har gjort.

Jenny Nordenborg vill inte säga om bolaget även har tagit in externt kapital, men uppger att hon har fått flera erbjudanden från internationella investerare.

”Det är många som vill ge oss pengar. Men i många fall har vi kunnat hitta andra sätt att   samarbeta. Ett exempel är japaner som har velat investera i företaget, men som istället kan visa oss den japanska marknaden och hur den funkar.” 


Läs även: Mojangs vd talar ut: ”Vi är per definition ett one-hit-wonder”

Foto: Jesper Frisk

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer