Annons

Hon blir partner i europeisk jättefond

Louise Samet (till vänster) blir partner i det nystartade riskkapitalbolaget Blossom Capital, som den tidigare Index Ventures-investeraren Ophelia Brown har dragit igång i London.
Louise Samet (till vänster) blir partner i det nystartade riskkapitalbolaget Blossom Capital, som den tidigare Index Ventures-investeraren Ophelia Brown har dragit igång i London.
Den svenska affärsängeln Louise Samet blir en av fyra partners i Blossom Capital, som nu har stängt sin första fond.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Londonbaserade Blossom Capital har jobbat under radarn sedan ett år tillbaka. Nu lyfter grundaren Ophelia Brown, tidigare investerare på Index Ventures och Local Globe, på huven i samband med att riskkapitalbolaget stänger sin första fond på 85 miljoner dollar, motsvarande nära 800 miljoner kronor. Med den kommer Blossom Capital att leda investeringar i A-rundor i europeiska bolag.

Ophelia Brown startade Blossom Capital tillsammans med Imran Ghory, som höll i datadrivna investeringar på Index Ventures och innan dess var ansvarig för data på fintech-tjänsten Market Invoice. Och Mike Hudack, som tills nyligen var teknisk chef för matleveranstjänsten Deliveroo och tidigare jobbade som produktchef på Facebook i London och Menlo Park.

Vi är nummer två i Sverige, efter Silicon Valley, när det gäller antal enhörningsbolag per capita.

Det senaste tillskottet till teamet är den svenska affärsängeln Louise Samet, som var tidigt anställd på Klarna och efter sex år där jobbade med att driva stiftelsen Norrskens investeringsverksamhet. Hon bodde även i Silicon Valley några år, men kommer att vara baserad i Stockholm.

”Fonden är stor, speciellt för att vara en förstagångsfond, och det är dessutom helt unikt att som kvinnlig riskkapitalist resa så mycket pengar så snabbt”, menar Louise Samet.

”Anledningen till att jag hoppade på är för att jag vill jobba på ett riskkapitalbolag som rör sig lika snabbt som bolagen vi investerar i”, fortsätter hon.

Louise Samet har själv gjort ett tiotal investeringar som affärsängel, bland annat i fintech-bolaget Anyfin och femtech-bolaget Grace Health. Hon kommer att vara ansvarig för Blossom Capitals investeringar i Sverige och Norden.

Läs också: Tunga namn investerar i kvinnohälsa

”Vi är nummer två i Sverige, efter Silicon Valley, när det gäller antal enhörningsbolag per capita. Jag tror att vi har börjat få se den nya vågen av entreprenörer som kommer ut från Klarna och Spotify och börjar utveckla sina egna idéer”, säger Louise Samet.

Hon blev introducerad till Ophelia Brown genom gamla Klarna-kollegor och de märkte snabbt att de hade mycket att prata om. 

”Det är inte många investerare i Europa som har haft möjlighet att spendera tid i Silicon Valley och samtidigt har sina rötter i Europa. Och det är inte varje dag man träffar någon som delar samma värderingar, vilket var helt uppenbart med Louise”, säger Ophelia Brown.

Hon säger att alla fyra partners kommer att jobba tillsammans med bolagen de investerar i, för att grundarteamen ska få ta del av både deras tekniska och finansiella kunskaper. 

Planen är att Blossom Capital ska leda 4-5 investeringar per år, på mellan 5 och 10 miljoner dollar vardera. Tanken är att, med hjälp av data, även investera i  bolag utanför hubbar som London, Paris, Berlin, Amsterdam och Stockholm.

Riskkapitalbolaget har redan lagt in pengar i fyra startupbolag – till exempel resetjänsten Duffel och cybersäkerhetsföretaget Sqreen.

Investerarna i Blossom Capitals fond är bland annat institutionella aktörer som pensionsfonder och fondförvaltare, men också entreprenörer som dansken Mikkel Svane, som har grundat kundservicetjänsten Zendesk, och tradingappen Robinhoods grundare Vladimir Tenev. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer