Annons

Hon börjar med Airbnb för camping: ”Många semestrar hemma i sommar”

Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay.
Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay.
Bokningssajten Hollistay utökar tjänsten och blir ett ”Airbnb för camping”. ”Vi blir först i Europa med denna typ av tjänst”, säger grundaren Malin Mellstrand.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Förra året lanserade paret Malin och Lars Mellstrand bokningssajten Hollistay, ett slags Booking.com för Nordens 2400 campingplatser. Nu utvecklar de erbjudandet till att även bli ett slags Airbnb för camping där användarna kan hyra av varandra.

”Vi samlar alla campinggäster på ett och samma ställe och hjälper campingägare och privata uthyrare att nå en bredare målgrupp. Campinggästerna kan hitta och erbjudas alternativa boenden och slipper leta på olika plattformar, säger Malin Mellstrand, medgrundare marknadsansvarig av Hollistay med bas i Falun.

Omvandlingen innebär att även aktörer inom andra delar av turistnäringen, såsom speciella utflyktsmål, evenemang, restauranger, golfbanor, vandrarhem och bed & breakfasts, kan använda Hollistays sajt för att hyra ut platser till campinggäster året runt. 

Husbilsförsäljningen har ökat och camping är hett.

Även privatpersoner med extra utrymme på sin gård kan hyra ut plats, så länge det finns tillgång till elektricitet. Uthyrarna uppmuntras även erbjuda mervärden som tillgång till toalett och dusch, latrintömning, tillgång till pool, möjlighet att träffa djur på gården, skjuts till olika områden, med mera. 

”Uthyrarna sätter själva priset, men vi märker att det tenderar att vara högre om det ligger nära havet eller en sjö, samt om det är stadsnära”, säger Malin Mellstrand.

Tjänsten omfattar alla möjliga boendeformer, såsom campingplatser, husbilar, campare, husvagn, tältare och stugboende. 

Malin Mellstrand säger sig märka av ett stort intresse, då många planerar att semestra hemma i Sverige på grund av corona-pandemin. 

”Husbilsförsäljningen har ökat och camping är hett. Campingplatserna fick många avbokningar under våren, men nu har det släppt. Många planerar ju att semestra hemma i sommar. Blir det varmt kommer många att åka”, säger hon.

Lars och Malin Mellstrand inför Hollistays lansering 2019.
Lars och Malin Mellstrand inför Hollistays lansering 2019.

Brasklappen är givetvis att Folkhälsomyndigheten fortfarande inte har förtydligat sina rekommendationer.  

”Alla väntar ju på vad Folkhälsomyndigheten ska säga om hur man får resa i sommar”, säger Malin Mellstrand. 

Vad tror ni händer?

”Vi tror att de kommer släppa lite på tvåtimmarsregeln. Men vi har anpassat systemet så man kan hitta alla campingmöjligheter inom 1-2 timmars bilväg från där man är. Det är en bra tjänst oavsett.”

Hollistays testlansering lockade totalt 350 bokningar under sommaren 2019, men bolaget tog då bara ut några procent i avgift för att täcka transaktionskostnaderna.

I år hoppas man börja få in lite riktig omsättning genom att ta ut en provision på 9-20 procent, beroende på lite olika faktorer. Något förenklat kan man säga att campingplatser och etablerade verksamheter betalar en lägre procentuell provision än privatpersoner.

Malin Mellstrand, och maken Lars Mellstrand som är vd för Hollistay, uppger att de hittills plöjt ner kring 4 miljoner kronor i tjänsten, och tagit in cirka 1,5 Mkr från affärsänglar i Stockholm. Man söker just nu kapital till en ny runda.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer