Hoppa till innehållet

Hon har hyrt en öde stad för sällskapssjuka under pandemin

Silicon Valley-entreprenören Jane Dinh erbjuder en tillflyktsort för människor som känner sig ensamma i isoleringen på grund av coronautbrottet. Hon hyr ut små hus i en tom stad i Norra Kalifornien.

Ett av husen i den lilla staden i norra Kalifornien som nu är tänkt att fungera som en tillflyktsort under coronautbrottet, och Jane Dinh – entreprenören som står bakom projektet Haven.
Ett av husen i den lilla staden i norra Kalifornien som nu är tänkt att fungera som en tillflyktsort under coronautbrottet, och Jane Dinh – entreprenören som står bakom projektet Haven.Foto: Press/Victor Norgren

(Di Digital/San Francisco) För drygt ett år sedan startade Jane Dinh och en medgrundare resebolaget Jetters. Genom Jetters tjänst kan användare dela med sig av reseplaner och hitta andra som vill dela boenden, till exempel under stora konferenser. Men i och med coronaviruset försvann Jetters marknad. Därför har Jane Dinh ställt om verksamheten till att erbjuda en alternativ isolering för att ge människor möjlighet att träffa andra på ett säkert sätt.

Vi hörs på telefon, för San Francisco och hela Kalifornien har infört en order om att alla ska stanna hemma så mycket som möjligt. Man får inte stämma träffa med någon utanför sitt eget hushåll och inte heller lämna den staden man bor i. Det Jane Dinh vill erbjuda är dock att tillfälligt flytta.

Hon fick inspirationen till att starta Haven – ett experiment med att erbjuda tillflyktsorter i modern tid – från staden Gunnison i Colorado som isolerade sig med framgång under spanska sjukan 1918.

Hennes vision är en gemenskap där människor ska kunna fokusera på vad som är viktigt – som egenvård, relationer och natur.

”Guldkanten på en sån här hemsk situation är att den ger kraft att utvärdera vad som är viktigt”, säger Jane Dinh.

Som första tillflyktsort har hon hyrt en folktom stad som ligger tre timmars körtid norr om San Francisco. Hon vill inte säga namnet på staden av respekt för dem som kommer att bo där.

Vindlande vägar på väg till tillflyktsorten i Norra Kalifornien.
Vindlande vägar på väg till tillflyktsorten i Norra Kalifornien.

”Det finns vattendrag och natur runtomkring. Det är ingen traditionell spökstad, för den är renoverad av ägaren för att vara en ’retreat’”, säger Jane Dinh.

Den tomma staden används under normala omständigheter till bröllop, fester och konferenser. Ägaren är också delaktig i Haven-projektet och vill bidra till att hjälpa dem som är ensamma i isoleringen.

Jane Dinh är långt ifrån ensam med idén till en tillflyktsort. Runtom i hela världen finns det sådana initiativ och hon vet redan flera som också har planer i norra Kalifornien, på ställen som Lake Tahoe och vindistriktet Napa, men i mycket mindre skala.

”Det måste vara 2-8 timmars körtid från där man bor. Ingen ska ju flyga till sådana här ställen”, säger hon.

Husen i det lilla samhället som Jane Dinh har bokat ligger minst tre meter ifrån varandra. Kravet i Kalifornien är att man ska hålla avstånd till varandra ute i samhället med minst sex fot, vilket motsvarar knappt två meter. Invånarna ska alltså kunna fortsätta hålla avstånden, även om de kan umgås. Innan de ens kommer in i byn måste de först vara i karantän i två veckor och bo i tält på en äng utanför. 

Läs också: Silicon Valley ligger öde – ”Håll er hemma så mycket som möjligt”

”Det är en plats du kan umgås på där det finns en gemenskap, men där du samtidigt kan hålla social distans”, säger Jane Dinh.

Hon är dock noga med att poängtera att det inte handlar om något virusfritt boende. Även om hon kommer att försöka begränsa hur många som flyttar ut och in under året. Det finns också en läkare knuten till Haven som är tillgänglig för vård via videosamtal och telefon. Risken för att sprida viruset är fortfarande överhängande med tanke på dess natur.

”Social distansering och att stanna hemma så mycket som möjligt är viktiga verktyg för att bekämpa coronaviruspandemin, men det tar samtidigt på psyket och är svårt att upprätthålla i flera månader. Men om ett samhälle av individer vidtar försiktighetsåtgärder för att antingen vara fria från eller ha en lägre risk för coronavirus och förseglar sig från exponering för pandemin, kan de hålla sig friskare både känslomässigt och fysiskt”, säger akutläkaren Allon Amitai, som är medicinskt ansvarig för Haven.

Inuti ett av de små husen i den lilla staden.
Inuti ett av de små husen i den lilla staden.

Att hyra en ”cabana” i staden, som Jane Dinh kallar de små husen, kommer att kosta från 750 dollar i månaden. Det motsvarar drygt 7 000 kronor och är en spottstyver jämfört med San Franciscos hyror som är högst i hela USA. Invånarna hyr per månad, men får stanna upp till ett år.

Jane Dinh säger att man kan hyra ut sitt eget boende, men det är samtidigt inte så lätt med tanke på situationen då ingen får gå på visningar.

När det gäller mat håller hon på att köpa in förråd för tre månader. Det kommer också att odlas grönsaker på plats, för att samhället ska vara självförsörjande på vissa varor.

Varje måltid kommer att kosta 10 dollar, runt 100 kronor, vilket landar i ungefär 900 dollar per månad. Dock erbjuds de med ekonomiska svårigheter att betala halva priset.

Det finns 142 hus i staden, men från start har Jane Dinh begränsat det till 75 personer som får flytta in. Man får bo tillsammans med en annan person, men sammankomster är begränsade till tio personer.

”De flesta som har anmält sig hittills har gjort det individuellt. De känner väl att de inte klarar det här en månad till”, säger Jane Dinh.

Tanken är att folk ska börja tälta utanför i mitten av april. Hittills har några dussin personer anmält sitt intresse och då har hon inte marknadsfört Haven nämnvärt. Experimentet har främst lockat techfolk som bor själva, men Jane Dinh hoppas också på att den låga hyran ska locka andra yrkesgrupper och människor med olika bakgrund.

Staden i norra Kalifornien är bara det första Haven-projektet, hoppas Jane Dinh. Hon har även kontakt med en husägare på en privat ö i North Carolina.

En annan entreprenör i Kalifornien, Jay Jidelov som är grundare av molntelefonitjänsten Callision, hade också planer på att sätta upp vad han kallade en ”virusfri tillflyktsort”. Han planerade att ha 33 betalande gäster i ett lyxhus utanför Los Angeles, där de kunde vänta ut pandemin. Planen gick dock i stöpet för ägaren till huset, som Jay Jidelov redan hade marknadsfört, inte var informerad om saken och projektet har stängts ner.

Läs också: Inspärrad med exet och nakenchock – absurda situationer i krisen

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera