Annons

Hon ska ta cleantech till ny nivå – samlar investerare och bolag

Boel Swartling.
Boel Swartling. Foto: Press.
Finansieringen av bolag som skapar lösningar och produkter som gagnar miljön och klimatet är för dålig. Det tycker affärsängeln Boel Swartling som nu skapar en mötesplats för att få till affärer i greentech-sektorn.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Med jämna mellanrum kommer en ny rapport om det bekymrade klimatläget ut och klimatångesten stiger hos vissa.

Nu har entreprenören och affärsängeln Boel Swartling bestämt sig för att göra något åt klimatångesten och startat Sustaintech Venture Day där investerare och lovande clean- och greentech-bolag samlas för att göra affärer.

”Investeringarna i greentech har vuxit jättemycket under de senaste två åren. Men det är fortfarande så att med den tillväxt av bolag som finns just nu, är många fortfarande underinvesterade”, säger Boel Swartling.

Läs mer: Uppsving för kvinnliga investerare i Stings nya fond 

Under en dag ska investerare, etablerade bolag och startups samlas och knyta nya kontakter. Boel Swartling hoppas också att investeringar ska kunna inledas. 

”Framför allt hoppas jag att matcha bolag med investerare att det är riktigt många som hittar varandra”, säger hon.

Sedan tidigare är Boel Swartling engagerad i företagsinkubatorn Stings verksamheter. Det är också Sting som backar initiativet tillsammans med Energimyndigheten, Stockholms stad, Grön Bostad och Cleantech Scandinavia.

Hittills har man samlat drygt 30 bolag som har mellan 10 och 150 miljoner kronor i omsättning. En del av bolagen är också listade. 

Bland bolagen som kommer finns bland andra Climeon, Exeger och Greather than. Men även mindre startups är inbjudna, däribland Woshapp som nyligen tog in 10 Mkr från Norrsken. 

Och investeringarna inom clean- och greentech har ökat en hel del under de senaste åren. Enligt en rapport från Cleantech Scandinavia ökade investeringarna i från 75 miljoner euro 2015 till 340 miljoner euro 2017.

”Min upplevelse är att i de bolag jag jobbar i så finns marknaden på ett helt annat sätt. När man tidigare fick sparka upp dörren så finns en helt annan efterfrågan nu. Alla är rörande överens om att det här verkligen behövs. Blir den här satsningen bra ska det bli ett stående event”, säger Boel Swartling.

Läs mer: Branschprofiler satsar på 'Blocket för artister' 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer