Annons

Hon ska ta Norrsken ut i världen

Swedfunds Anna Ryott förstärker Norrsken Foundation, med Klarna-grundaren Niklas Adalberth i spetsen.
Swedfunds Anna Ryott förstärker Norrsken Foundation, med Klarna-grundaren Niklas Adalberth i spetsen. Foto: Di/Press
Norrskens modell för socialt entreprenörsskap tar första steget mot en internationell lansering. Anna Ryott, i dag vd för Swedfund, blir ansvarig för att växla upp Klarna-grundaren Niklas Adalberths Norrsken Foundation. 
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Stiftelsen Norrsken Foundation grundades 2016 av Niklas Adalberth för att hjälpa nystartade techbolag att hitta lösningar på befintliga samhällsproblem. Sedan starten har stiftelsen öppnat en välgörenhetshub i centrala Stockholm och investerat i en rad bolag med inriktning på integration, e-hälsa och matsvinn.

Genom rekryteringen av Anna Ryott som vice vd för Norrsken tar stiftelsen första steget för att lansera sin modell för socialt entreprenörsskap internationellt. Anna Ryott är i dag vd för Swedfund, statens utvecklingsfinansiär som genom hållbara investeringar bidrar till samhällsutveckling och fattigdomsminskning i världens fattigaste länder.

Läs mer: Byggde miljardbolag – nu investerar de i välgörande startups 

”Vi på Norrsken är duktiga på teknik och entreprenörsskap, men Annas värld har vi väldigt lite kunskap om. Med hennes bakgrund från Unicef och SOS Barnbyar och genom de utvecklingsinvesteringar som hon har varit med om att göra så får vi in en enorm kompetens. Det är en stor dag för Norrsken”, säger Niklas Adalberth till Di Digital.

”Det känns helt fantastiskt att få komma till Norrsken och jobba med ett team som på kort tid har lyckats bygga upp en helt unik plattform där teknik kan möta idéer för en bättre värld. Det här är precis den typen av initiativ som behövs för att utrota extrem fattigdom och samhällsklyftor”, säger Anna Ryott. 

Ett av hennes uppdrag som vice vd blir att ta Norrskens modell för socialt entreprenörsskap utanför Sveriges gränser. Enligt Erik Engellau-Nilsson, vd för Norrsken, säger att det är för tidigt att säga var nästa Norrsken öppnar.

Läs mer: ”Nästa steg kan bli en ännu större fond”

”Det är en av de saker som vi ska titta på tillsammans när Anna Ryott kommer till oss i september”, säger han.

”Men behovet är enormt. Världens unga är mer utbildade och mer uppkopplade än någonsin och vi behöver identifiera var det finns störst möjlighet för Norrsken att göra skillnad, men också hitta rätt partners för att tillsammans kunna göra den skillnaden”, säger Anna Ryott. 

Enligt Anna Ryott var Norrsken ett naturligt nästa steg för henne. 

”Det är tufft att lämna något som man brinner för. Jag är otroligt stolt över vad vi har åstadkommit på Swedfund, men genom Norrsken får jag en ännu större chans att vara med om att lösa de stora globala problemen."


Mer om Norrsken Foundation i senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/saficksverigesinnyabitcoin-kung

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i iTunes


Har du lyssnat på Digitalpodden? Vad tyckte du? Ge oss gärna feedback! Vi finns på Twitter, Facebook och givetvis även på mejl

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer