Annons

Hon stärker Klarity – går in som medgrundare

Madeleine Thun blir vice vd på Klarity.
Madeleine Thun blir vice vd på Klarity. Foto: Evelina Carborn
Antikorruptionsbolaget Klarity anställer mobilproffset Madeleine Thun som vice vd. Efter att ha grundat sitt eget techbolag 2004 och senare byggt upp TV4:s mobilsatsning ska hon nu ge sig på en av världens största samhällsproblem.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Madeleine Thun har sedan KTH-tiden varit lite av ett tekniskt geni. Redan 2004 startade hon mobilföretaget Quedro tillsammans med tre kurskamrater. 

”Då pratar vi fyra år innan Iphone kom till Sverige. Vi var väldigt tidiga och vi gjorde allt från  mobile marketing, appar, spel och lösningar för tv. Vi gjorde också den första m-commerce-lösningen i Sverige där man kunde köpa blombud via Interflora”, säger Madeleine Thun. 

Man ser något som inte riktigt fungerar, sen hittar man en lösning på det och därefter hittar man ett sätt att kommersialisera det

Hon drev Quedro i ungefär tre år innan hon rekryterades till TV4 för att dra igång tv-bolagets mobilsatsning. Därifrån blev hon headhuntad till språkresejätten EF i Shanghai för att arbeta med bolagets mobilproduktutveckling. 

”När jag var där satte jag ett koncept för hur man kunde använda teknik i klassrummen för att förbättra undervisningen i kommunala skolor. Det är det affärsområde som jag har drivit de senaste åren”, säger Madeleine Thun och fortsätter:

”Det är nog så jag alltid har arbetat. Man ser något som inte riktigt fungerar, sen hittar man en lösning på det och därefter hittar man ett sätt att kommersialisera det.”

Läs även: Klarna-grundarens stiftelse ska öppna techhubbar utomlands 

Med ett team på 30 personer baserade i London håller Madeleine Thun nu på att planera sin sorti från EF. Den första oktober går hon över till rollen som vice vd på antikorruptionsbolaget Klarity. 

Bolaget som är helägt av välgörenhetshubben Norrsken Foundation, med Klarna-grundaren Niklas Adalberth i spetsen, bygger en teknisk lösning som kan användas av civilsamhället i korruptionsdrabbade länder. 

Läs även: Klarna-grundare startar visselblåsar-app 

Madeleine Thun går även in som medgrundare i Klarity. 

”Under några år på EF jobbade jag mot olika utrikesdepartement runt om i världen och försökte hjälpa dem att förbättra fortbildning av lärare. Man såg då hur illa det var med illa fungerande institutioner och korruption. Korruptionen blockar verkligen förändring”, säger Madeleine Thun.

Klaritys tekniska lösning för att hjälpa civilsamhället att skaffa bevis för korruption har än så länge bara lanserats i betaversion. Med Madeleine Thuns erfarenhet och tekniska kunskap inom produktutveckling kommer Klarity att skynda på arbetet med plattformen. Förutom Madeleine Thun har Norrsken-bolaget även anställt ytterligare fyra programmerare och designers. 

”Det finns så himla mycket viktiga frågor i världen och jag har haft ett driv att jobba med något som gör skillnad. Om inte jag gör det vem ska då göra det. Så att jobba med ett stort samhällsproblem som korruption på Klarity blir jättespännande.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies