Annons

Hon tar över Wallenbergs miljardsatsning

Sara Mazur tar nu rollen som ordförande för WASP.
Sara Mazur tar nu rollen som ordförande för WASP. Foto: Evelina Carborn
Wallenberg storsatsar på artificiell intelligens, AI. Nu tar före detta Ericsson-toppen över familjens forskarprogram WASP. Bakom sig har hon en budget på nästan 4 miljarder kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Sara Mazur tar över rollen som ordförande för Wallenbergs stora forskningsprogram WASP. Sedan starten av WASP har Sara Mazur suttit på vice ordförandestolen, vid årsskiftet kliver Mille Millnert av som ordförande men stannar som rådgivare.

”Eftersom jag var med i diskussionerna från början så känns WASP-programmet lite som en mina bebisar, så jag är jätteglad att jag får fortsätta driva det framåt”, säger Sara Mazur.

Just nu storsatsar WASP, som ligger inom Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, på artificiell intelligens, AI. Området är av stort intresse för Wallenberg med stora satsningar på forskning och även investeringar. Under 2018 gick Wallenbergs ägarbolag FAM in med drygt 90 Mkr i AI-bolaget Peltarion.

Läs mer: Så mycket har Wallenberg öst in i AI-bolaget

Marcus Wallenberg har flera gånger pratat om vikten av AI för den svenska konkurrenskraften. 

”Om man tänker på bolag som Ericsson eller ABB som är ute och konkurrerar på världsmarknaden. Då hjälper det inte att vara tvåa eller trea, då måste man vara nummer ett för att vinna ordern”, sade han under en paneldiskussion om AI förra året:

”Det finns spetskunskaper som vi är väldigt, väldigt bra på. Men ska man få upp landets kunskaper så måste vi få bredare kunskap om AI och på vilket sätt man kan använda det.”

Läs mer: Marcus Wallenberg: Det är nyckeln till svensk konkurrenskraft

Och mer kunskap och spetsforskning kring AI är på WASP:s agenda. Just nu pågår rekrytering av internationella forskare där målet är att finansiera upp till 60 nya forskargrupper och över 400 doktorander på svenska lärosäten.

Planen är att fortsätta koppla samman universitet och forskning med svensk industri. Hittills har man samarbeten med Chalmers, KTH, Linköpings-, Lunds- och Umeå Universitet, men samarbeten finns också med forskare på andra lärosäten. Inom AI tittar forskarprogrammet specifikt på hur WASP ska satsa på maskin- och djupinlärning, vad som kan bli nästa generations AI.

”Vi står nu inför nästa industriella revolution och när man pratar med alla industrier så finns ett antal nyckelteknologier som alla kommer behöva. Det är mjukvaru- och kommunikationsteknologier och AI. För att man ska hänga med och vara konkurrenskraftig i framtiden så måste man ta del av de här teknologierna”, säger Sara Mazur.

Upplever du att det finns en stor distans mellan forskning och industri i Sverige i dag?

”I Sverige har vi en tradition att kunna samarbeta mellan industri och akademi. Det som krävs för att flödet av idéer från forskare och kompetens på ett bra sätt ska kunna gå mellan akademi och industri är att det måste finnas överlapp emellan dem. Ett sätt som vi gör det på är genom vår forskarskola, där vi kommer utbilda runt 400 doktorer från akademi och industri. I och med att de går i en gemensam forskarskola så bildar de nätverk.”

Att anamma ny teknik kan kräva snabba beslut. Måste svenska storbolag jobbar med mer startuptänk, där de måste ändra riktning snabbare?

”Det kan vara knepigt att jobba med innovation i stora företag. Man måste skapa små miljöer i de stora bolagen. Vi gjorde det i Ericsson där vi startade små inkubatorer och så jobbade man med det som om de vore startups. Spelreglerna och processerna måste vara helt annorlunda för en mindre innovation jämfört med de processer man har i den gängse produktutvecklingen.”

Med sin bakgrund som forskare och med flera ledande roller inom stora svenska bolag, kan man förstå varför Sara Mazur valdes till ny ordförande för WASP. Tidigare har Sara Mazur bland annat varit forskningschef på Ericsson och hon sitter som ledamot i bland annat Investor, Saab och Chalmers. 

Sara Mazur.
Sara Mazur. Foto: Evelina Carborn

Förutom WASP är hon också engagerad i Knut och Alice Wallenbergs stiftelse där hon ansvarar för de strategiska satsaningarna inom bland annat AI. Stiftelsen har beslutat att satsa drygt 3 miljarder kronor fram till 2026, varav 1,35 miljarder kronor är öronmärkta för AI. Tillsammans med medfinansiering från de ingående universiteten och flera svenska industriföretag ligger hela satsningen på strax över 4 miljarder kronor.

”Vi (WASP reds anm.) började en gång i tiden med autonoma system och mjukvara. Då byggde vi från grunden i Sverige och där vi var starka. Vi såg att det fanns ett enormt behov av AI, det är en teknologi som alla industrier och samhällen kommer behöva i sin transformation. Där hade vi alldeles för låga investeringar i Sverige”, säger Sara Mazur.

Även den förra regeringen fick upp ögonen för AI som en viktig sfär för Sverige att bli ledande inom. Under förra året beslutade regeringen, med dåvarande digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) att man skulle avsätta en halv miljard kronor under tio år för att utveckla svensk AI. Bland annat resulterade det i ett forskningscenter i Lindholmens Science Park. 

”Jag tycker det är väldigt bra att vi har haft satsningar på AI från regeringen, vi måste investera mycket i AI och det måste vi göra tillsammans. Det gäller att alla samarbetar och att vi investerar på ett smart sätt och att de kompletterar varandra”, säger Sara Mazur.

Men behövs mer sådana insatser från politiken?

”Man vill alltid se mer av sådant. Om vi pratar om satsningen från Vinnova, AI innovation of Sweden, så är det väldigt bra. Jag tror att den kan vara mycket användbar och betydelsefull för svensk industri. Jag tror dock vi behöver fler noder i Sverige, kanske med lite olika fokus för att täcka det stora behovet.”

Internationellt är ju Nordamerika och Kina utpekade som ledare inom AI, hur väl står sig Sverige skulle du säga?

”Vi står oss relativt väl. Vi kan aldrig räkna med att vara världsledande inom all AI, det vi kan sikta på är att bli världsledande inom vissa fält som är viktiga för oss och det är nödvändigtvis inte samma fält som är viktiga för USA och Kina.”

En stor del inom utvecklingen av AI är diskussionen kring etik. Då och då uppstår debatter kring hur långt vi ska gå i utvecklingen och användningen av AI, inte minst när exempel från Kina uppdagas. Det kanske mest kända exemplet är landets övervakningssystem, med ansiktsigenkänning och sociala poängsystem.

I och med de etiska övervägandena, bland annat om sociala och ekonomiska konsekvenser av användandet av AI, ska forskare inom WASP:s program specifikt titta på avvägandena utifrån humanioraperspektiv. 

Wallenberg har därför skjutit till 300 miljoner kronor i forskningsprojekt specifikt för etiken och samhällskonsekvenser komna av AI. Redan nu har forskningsprogrammet lyckats knipa åt sig toppnamnet Virginia Dignum, professor med fokus på AI kopplat till etik och samhälle, till en plats på Umeå Universitet. 

”Hon rekryterades från Nederländerna. Då stod det 'brain drain' i Nederländska tidningar, hon är nu i Umeå och Sverige så det är fantastiskt”, säger Sara Mazur.

Känner du själv någon oro kring utvecklingen av AI?

”Det jag egentligen är mest orolig för är att man i oron för AI så bygger vi ett så rigoröst regelverk att vi kommer ha svårt att dra nytta av den fulla potentialen i tekniken.”

Lagstiftning ligger ju generellt efter utvecklingen i alla samhällsområden, finns det anledning att vara försiktig just kring AI?

”Man ska inte vara försiktig inom AI-forskning. Det går inte att peka på teknologier som goda eller dåliga, det ligger i hur man använder teknologin. Vi ska inte trycka på bromsen när det gäller forskningen, det hade varit kontraproduktivt för det gör inte andra. Vi måste ligga långt fram så att vi har kompetens att förstå problematiken.”

”Sedan måste man vara klok, vis och etisk i hur man tillämpar den. Men det är aldrig bra att bromsa teknikforskningen, framför allt eftersom länder som Kina och USA inte gör det. Risken är att de gör saker som vi inte förstår och det är inte bra.”

Läs mer: Amerikansk mångmiljardär går in i Wallenbergs AI-bolag 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer