Annons
SingularityU Denmarks medgrundare Laila Pawlak. Foto: SingularityU Denmark.

Hon tar Silicon Valleys hetaste skola till Skandinavien

Digitaliseringen gör datacenter till en styrelsefråga: oåtkomlig data kostar företag miljoner SPONSRAT AV Digiplex

Maxine Williams, global mångfaldschef på Facebook, är en av paneldeltagarna på Epicenter på fredagsmorgonen.

#Metoo på agendan när Facebooks mångfaldschef besöker Stockholm

Från vänster: Mark Zuckerberg, Priscilla Chan och Emma Lundberg.

Chan och Zuckerberg ger pengar till KTH-forskare

Senion, Playish, Sios och Bagpal är bland bolagen som pitchar när Startup Tour når Linköping. Jenny Nordenborg och Koshi Hamedi, både längst till höger i bild, intervjuas på scen. Foto: Kollage.

De står på scen när Startup Tour kommer till Linköping

Missa inget viktigt!
Bli först med att ta del av trenderna, profilerna och Sveriges vassaste startupnyheter helt gratis direkt i mejlkorgen med Di Digitals nyhetsbrev.
Följ oss på sociala medier:
Tack!
Följ oss på sociala medier:

Hon tar Silicon Valleys hetaste skola till Skandinavien

SingularityU Denmarks medgrundare Laila Pawlak. Foto: SingularityU Denmark.
SingularityU Denmarks medgrundare Laila Pawlak. Foto: SingularityU Denmark.
På nyöppnade SingularityU Denmark i Köpenhamn ska startups och storbolag mötas och lära sig om dagens hetaste teknologier. Medgrundaren Laila Pawlaks vision är att skolan ska göra Skandinavien till en förebild i världen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Var utforskar ett storbolag ämnen som artificiell intelligens och biotech? Det finns oftast inte på agendan hos en vd i ett traditionellt företag. Vi blir en plats dit företag kan skicka sina anställda för att lära sig, för det går inte att skicka ett helt företag till Silicon Valley", säger Laila Pawlak.

Hon är medgrundare av och vd för SingularityU Denmark som slog upp portarna i Köpenhamn i mars i år.

”Här kodas nästa generations AI samtidigt som det byggas och målas", berättar hon.

I den 5 000 kvadratmeter stora lokalen ska det hållas kurser och finnas plats för bolag som vill sitta och arbeta tillsammans. Där finns bland annat ett rum för skapande där man kan göra prototyper med 3d-skrivare och laserskärare och som är öppet för allmänheten, och ett biohackerspace där man kan utforska biotech och DNA.

Skolan i Köpenhamn är en gren av amerikanska Singularity University som 2008 öppnade i NASA:s forskningspark i Kalifornien. Tankesmedjan, skolan och inkubatorn som grundades av bland annat futuristen och Google-profilen Ray Kurweil har sedan dess blivit något av ett tech-mecka dit startups och storbolag vallfärdar för att lära sig det senaste om digitalisering, robotisering och nya teknologier.

Enligt Laila Pawlak kommer samma grundtanke att genomsyra verksamheten i både Silicon Valley och Skandinavien.

"Det handlar om att använda exponentiella teknologier för att påverka världen. De största problemen är också de största möjligheterna för företag.”

Läs även: Kommentar: ”Digital renovering kan lyfta näringslivet in i 2010-talet”

Den nyöppnade innovationshubben i Köpenhamn är Singularity Universitys andra lokal utanför Silicon Valley, och ska täcka hela Skandinavien.

Foto:
SingularityU Denmarks lokaler. Foto: Rasmus Degnböl

Tanken är att föra samman större bolag med startupbolag. 

Flera mindre entreprenörsbolag har redan flyttat in och storbanken Danske Bank förlägger nu vissa möten och projekt där.

Fler storbolag är på väg in och till hösten dras en accelerator igång för startupbolag som är i en tidig fas.

I mars kunde Di Digital rapportera att Nordic Capital ingått ett partnerskap där pengar byts mot förtur till kurser dit den svenska riskkapitaljätten kan skicka chefer och anställda.

Läs mer: Nordic Capital skickar chefer till hajpad startupskola

Båda startupbolag och storbolag kan tjäna på att sitta nära varandra enligt Laila Pawlak.

"Innovationsteam från storföretag kan sitta hos oss. Där riktar vi oss till företag som vet att det är svårt att genomdriva förändringar i deras bransch. Då kan de ha en avdelning med 3-20 personer som jobbar nära startups för att ta med sig kunskap hem till sina företag.”

Den första kunden är svårast att få, men om man träffas över en kaffe är det lättare

”Startupbolagen är entusiastiska för de vill ju ha klienter att sälja till. Om de kan sälja sin tjänst till ett stort företag så är det ett viktigt första steg. Den första kunden är svårast att få, men om man träffas över en kaffe är det lättare.”

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Laila Pawlak berättar att det har varit en "olympisk process" att öppna SingularityU i Köpenhamn. Många företrädare har anmält sitt intresse och velat ha hubben i sin region.

”De skandinaviska länderna har mycket gemensamt. Min vision är att folk ska se på Skandinavien och att vi omfamnar teknologi för att förändra samhällen och företag, och inspireras.”

Ett av skälen till att skolan öppnar i Köpenhamn, och inte i exempelvis Stockholm som ofta pekas ut som en het startuphubb, är enligt Laila Pawlak att det finns fler Singularity-alumner i Danmark än i Sverige.

"Danmark har en av de största alumnigrupperna i världen från Singularity University om man ser till befolkningsmängden.”

Det jag har gjort de senaste 10 åren leder fram till det jag gör nu

Innan lanseringen i Danmark var Laila Pawlak en del av Singularity Universitys globala fakultet och hon har tidigare medgrundat ett acceleratorprogram i samarbete med skolan. Dessutom har hon tidigare startat ett företag som jobbade med större företag och myndigheter för att skapa kundupplevelser och medborgarupplevelser.

”Det jag har gjort de senaste 10 åren leder fram till det jag gör nu. Jag känner inte att jag gör något radikalt annorlunda. Jag har bara en större byggnad och ett ansvar för ett stort varumärke.”

Läs även: Anna Settman: "Startupvärlden går på steroider just nu"


Missa inget viktigt från Di Digital. Följ oss på Facebook och anmäl dig till vårt kostnadsfria nyhetsbrev:
Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post