Hoppa till innehållet

Hon tar Silicon Valleys hetaste skola till Skandinavien

På nyöppnade SingularityU Denmark i Köpenhamn ska startups och storbolag mötas och lära sig om dagens hetaste teknologier. Medgrundaren Laila Pawlaks vision är att skolan ska göra Skandinavien till en förebild i världen.

SingularityU Denmarks medgrundare Laila Pawlak. Foto: SingularityU Denmark.
SingularityU Denmarks medgrundare Laila Pawlak. Foto: SingularityU Denmark.

”Var utforskar ett storbolag ämnen som artificiell intelligens och biotech? Det finns oftast inte på agendan hos en vd i ett traditionellt företag. Vi blir en plats dit företag kan skicka sina anställda för att lära sig, för det går inte att skicka ett helt företag till Silicon Valley", säger Laila Pawlak.

Hon är medgrundare av och vd för SingularityU Denmark som slog upp portarna i Köpenhamn i mars i år.

”Här kodas nästa generations AI samtidigt som det byggas och målas", berättar hon.

I den 5 000 kvadratmeter stora lokalen ska det hållas kurser och finnas plats för bolag som vill sitta och arbeta tillsammans. Där finns bland annat ett rum för skapande där man kan göra prototyper med 3d-skrivare och laserskärare och som är öppet för allmänheten, och ett biohackerspace där man kan utforska biotech och DNA.

Skolan i Köpenhamn är en gren av amerikanska Singularity University som 2008 öppnade i NASA:s forskningspark i Kalifornien. Tankesmedjan, skolan och inkubatorn som grundades av bland annat futuristen och Google-profilen Ray Kurweil har sedan dess blivit något av ett tech-mecka dit startups och storbolag vallfärdar för att lära sig det senaste om digitalisering, robotisering och nya teknologier.

Enligt Laila Pawlak kommer samma grundtanke att genomsyra verksamheten i både Silicon Valley och Skandinavien.

"Det handlar om att använda exponentiella teknologier för att påverka världen. De största problemen är också de största möjligheterna för företag.”

Läs även: Kommentar: ”Digital renovering kan lyfta näringslivet in i 2010-talet”

Den nyöppnade innovationshubben i Köpenhamn är Singularity Universitys andra lokal utanför Silicon Valley, och ska täcka hela Skandinavien.

Foto:
SingularityU Denmarks lokaler. Foto: Rasmus Degnböl

Tanken är att föra samman större bolag med startupbolag. 

Flera mindre entreprenörsbolag har redan flyttat in och storbanken Danske Bank förlägger nu vissa möten och projekt där.

Fler storbolag är på väg in och till hösten dras en accelerator igång för startupbolag som är i en tidig fas.

I mars kunde Di Digital rapportera att Nordic Capital ingått ett partnerskap där pengar byts mot förtur till kurser dit den svenska riskkapitaljätten kan skicka chefer och anställda.

Läs mer: Nordic Capital skickar chefer till hajpad startupskola

Båda startupbolag och storbolag kan tjäna på att sitta nära varandra enligt Laila Pawlak.

"Innovationsteam från storföretag kan sitta hos oss. Där riktar vi oss till företag som vet att det är svårt att genomdriva förändringar i deras bransch. Då kan de ha en avdelning med 3-20 personer som jobbar nära startups för att ta med sig kunskap hem till sina företag.”

Den första kunden är svårast att få, men om man träffas över en kaffe är det lättare

”Startupbolagen är entusiastiska för de vill ju ha klienter att sälja till. Om de kan sälja sin tjänst till ett stort företag så är det ett viktigt första steg. Den första kunden är svårast att få, men om man träffas över en kaffe är det lättare.”

Läs även: Därför vill storbolagen ha en egen startup

Laila Pawlak berättar att det har varit en "olympisk process" att öppna SingularityU i Köpenhamn. Många företrädare har anmält sitt intresse och velat ha hubben i sin region.

”De skandinaviska länderna har mycket gemensamt. Min vision är att folk ska se på Skandinavien och att vi omfamnar teknologi för att förändra samhällen och företag, och inspireras.”

Ett av skälen till att skolan öppnar i Köpenhamn, och inte i exempelvis Stockholm som ofta pekas ut som en het startuphubb, är enligt Laila Pawlak att det finns fler Singularity-alumner i Danmark än i Sverige.

"Danmark har en av de största alumnigrupperna i världen från Singularity University om man ser till befolkningsmängden.”

Det jag har gjort de senaste 10 åren leder fram till det jag gör nu

Innan lanseringen i Danmark var Laila Pawlak en del av Singularity Universitys globala fakultet och hon har tidigare medgrundat ett acceleratorprogram i samarbete med skolan. Dessutom har hon tidigare startat ett företag som jobbade med större företag och myndigheter för att skapa kundupplevelser och medborgarupplevelser.

”Det jag har gjort de senaste 10 åren leder fram till det jag gör nu. Jag känner inte att jag gör något radikalt annorlunda. Jag har bara en större byggnad och ett ansvar för ett stort varumärke.”

Läs även: Anna Settman: "Startupvärlden går på steroider just nu"

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera