Annons

Hon vill bryta snubbarnas makt över kryptovalutor

Tove Andersson är initiativtagare till gruppen Kryptogäris.
Tove Andersson är initiativtagare till gruppen Kryptogäris. Foto: Amanda Lindgren
Gruppen Kryptogäris vill öppna upp blockkedjan och kryptovalutor för fler. ”Det vore tråkigt om en teknologi som har potential att omfördela makten i samhället bara flyttar den från gubbar till snubbar”, säger initiativtagaren Tove Andersson.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Intresset för blockkedjan växer. Lika så investeringarna. Tekniken, som bland annat kryptovalutan bitcoin bygger på, har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Ett växande fenomen, som domineras av män – både när det kommer till att utveckla tekniken och investera i den. Tove Andersson ville skapa en mer inkluderande bransch och startade Facebook-gruppen ”Kryptogäris”, ordet ”gäris” är slang för tjej och ickebinär.

”Potentialen finns för att tekniken ska vara lika omvälvande för vårt samhälle som internet eller telefonen. Den kan ge oss nya sätt att interagera och handla med varandra och omfördela makt i samhället från några få centraliserade makthavare till de breda massorna. Det vore tråkigt om en teknologi som har potential att omfördela makten i samhället bara flyttar den från gubbar till snubbar”, säger hon.

Läs mer: Hennes techbolag Yubico omsätter en halv miljard 

Potentialen finns för att tekniken ska vara lika omvälvande för vårt samhälle som internet eller telefonen.

Nyheten om att Facebook har läckt data om miljontals användare har gett ny fart till debatten om personlig integritet. EU förbereder samtidigt en ny dataskyddslag, GDPR, som ska reglera hur och när vi får övervakas. Tove Andersson ser blockkedjan som en del av lösningen till problematiken med förlorad integritet på nätet.

”Blockkedjan tillhandahåller ett fantastiskt system för att registrera och lagra information som är känslig – som du inte vill att någon ska kunna gå in och ändra i efterhand”, säger hon.

Läs även: AI-experten Nell Watson: Din framtida chef kan vara en robot 

Hon sjösatte Facebook-gruppen strax innan jul förra året med en tanke om att skapa ett forum där kvinnor och ickebinära kan diskutera teknik och investeringar i ett schyst klimat. Responsen var direkt och i dag har gruppen vuxit till fler än 1500 medlemmar, och de flesta diskussioner kretsar kring just investeringar i kryptovalutor.

Säkra röstningsplattformar och nya former av delningsekonomi är andra exempel på områden där tekniken kan få genomslag.

”Blockkedjan möjliggör för en delningsekonomi 2.0 där man på riktigt kan flytta över vinsterna från ägande företag till ett system av användare. Företag som Uber skulle kunna få smaka på sin egen medicin. Det skulle potentiellt gå att bygga ett Uber utan själva företaget, där användarna delar på alla intäkter”, säger hon.

Det vore tråkigt om en teknologi som har potential att omfördela makten i samhället bara flyttar den från gubbar till snubbar

Blockkedjans möjlighet att förändra hur företag är uppbyggda diskuteras flitigt av AI-experter. Samtidigt finns det frågor att lösa, som skalbarhet och hur kryptovalutorna ska kunna regleras. Tove Andersson håller med om att det finns en problematik och menar att mångfalden är viktig även i det avseendet.

Läs mer: Annie Lööf från Women in Tech: "Det finns ett före och ett efter #Metoo"

”Jag hoppas att vi genom Kryptogäris kan få fler kvinnor och ickebinära att engagera sig inom detta mansdominerade fält – att lösa de här utmaningarna, jobba med möjligheterna och investera i tekniken. Det är naturligtvis riskfyllt att ge sig in i det här tidigt, men kanske innebär det högre risk att överlämna risktagandet enbart åt männen", säger hon.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies