Annons

Hon vill få dina kläder att lysa i mörkret

Victoria Bäcksin är designer och grundare av teknikbolaget Light Flex Technology.
Victoria Bäcksin är designer och grundare av teknikbolaget Light Flex Technology.
Light Flex Technology har utvecklat en teknik som gör det möjligt att screentrycka ljuskällor på tränings- och arbetskläder. Bolagets grundare Victoria Bäcksin pitchar inför en namnkunnig investerarjury på Di Digitals event Female Founders.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Att knäppa på sig ett reflexarmband för en tur i joggingspåret är snart historia. Det nya är smarta och sensorstyrda ljuskällor som dessutom kan screentryckas direkt på dina kläder. Det menar Victoria Bäcksin, grundare av startupbolaget Light Flex Technology.

Bolaget startade 2015 och har utvecklat och patenterat en teknik för att trycka så kallat aktivt ljus på tyg. Det handlar om en tryckt, tvättbar lampa och tekniken efterfrågas av producenter av både arbets-, tränings- och barnkläder. Bland kunderna finns bland annat Helly Hansen och sportbolaget POC. 

"Skillnaden mot traditionella reflexer är att aktivt ljus inte behöver något motljus för att lysa. istället kan ljusegenskaperna aktiveras av ljussensorer, rörelsesensorer eller en on/off-switch", säger Victoria Bäcksin.

Tekniken har tidigare använts för att lysa upp utsidan på flygplan

Tekniken har tidigare använts för att lysa upp utsidan på flygplan under nattflygningar. Victoria Bäcksin fick upp ögonen för metoden då hon arbetade som designer av säkerhets- och arbetskläder och märkte att det fanns en stor efterfrågan bland kunderna på nya och innovativa ljuslösningar.

Light Flex Technology är ett av bolagen som har valts ut att pitcha på Di Digitals event Female Founders den 23 maj på Epicenter i Stockholm. Där hyllas de kvinnliga grundarna, makthavarna och investerarna som just nu hjälper kvinnliga tech-stjärnor att nå sin fulla potential. 

Förutom Light Flex Technology kommer publiken på Female Founders även att introduceras till startupbolagen Light Flex System, Globhe och Lysa som alla utmärkt sig bland det 40-tal bolag som ansökt om att pitcha. I juryn sitter Collector-grundaren Lena Apler, EQT Ventures Ashley Lundström, Industrifondens Sara Resvik, storinvestaren Almis Anna Söderholm och Sara Wimmercranz från Backing Minds.

Publiken kommer även att få träffa Mengmeng Du, som har haft flera tunga poster på den svenska startupscenen. Bland annat ansvarade hon för Spotifys utlandslansering och hon har även arbetat som operativ chef på poddplattformen Acast innan hon för ett år sedan bestämde sig för att satsa helhjärtat på en egen startup – Getgeek.

Di Digitals kvällsevent Female Founders är gratis. Skaffa din biljett här. 

Bolagen som kommer att pitcha på Female Founders är: 

Globhe 

Grundare: Helena Samsioe

Antal anställda: 3

Omsättning: 850 000 kronor

Globhe (NTL) grundades 2015 och arbetar med ett nätverk av leverantörer och konsulter vars drönare sätts i bruk för att leverera medicin och sjukvårdsutrustning i svårtillgänglig terräng i bland annat Rwanda. Globhe sitter på kontorshotellet H2 Health Hub i Stockholm och har valts till FN:s drönarprojekt i Malawi.

Läs även: Hennes drönarbolag levererar blod i Rwanda  

Light Flex Sweden

Grundare: Victoria Bäcksin och Mårten Kull

Antal anställda: 4

Omsättning: 1 miljon kronor

Det tidigare Sting-bolaget Light Flex Sweden (NTL) har tagit fram en intelligent ljusteknik som kan sättas på kläder och hjälmar. På det viset kan motionärer och vägarbetare ha en bättre synlighet än vad reflexer ger. Bolaget har tagit in cirka 1,7 miljoner kronor från investerna Richard Båge och Rustan Panday, även tidig investerare i Storytel.

Dashl

Grundare: Nina Akbari och Arbilina Nissan 

Antal anställda: 4

Omsättning: 0

Dashl (NTL) grundades 2016 och är en digital skönhetstjänst som använder kundernas personliga data för att koppla ihop dem med rätt behandling enligt preferenser för stil, pris och geografisk plats. Tjänsten är uppbyggd på ett bildmatchnings- och betygsystem. Bolaget har tagit in drygt 800 000 kronor av okända investerare.

Lysa

Grundare: Emilie Andersson, Patrik Adamson och Henrik Littecke

Antal anställda: 8

Omsättning: 0

Lysa (NTL), som grundades 2015, har tagit fram en robotrådgivare som fungerar som en investeringstjänst för både spararen med lite och mycket tillgängligt kapital. Bolaget är godkänt som värdepappersbolag av Finansinspektionen. Bolaget har hittills tagit in 20 miljoner kronor av bland andra Nicklas Storåkers, Nordstjernans vd Tomas Billing, Citigroups Eirik Winter och Ernström & Co. 

Läs mer: Lysa utmanar branschen med ny robotrådgivare 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies