Annons

Hon vill göra roboten till din bästa kompis

Karen Dolva, vd för No Isolation.
Karen Dolva, vd för No Isolation. Foto: Jack Mikrut
Socialt entreprenörskap kan ta många former. Karen Dolva gör robotar för unga och skärmar för äldre för att bryta deras ensamhet. ”Jag har bästa jobbet i världen där man gör skillnad och får så mycket kärlek”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Norska Karen Dolva har på kort tid blivit en kändis i techvärlden. Hon har hamnat på Forbes topp 30-lista över entreprenörer under 30 år och har kvalat in på samma magasins lista över världens 50 mest intressanta kvinnor i techbranschen. Hon har gjort TED-talks och vunnit en drös utmärkelser. I fjol fick hon till exempel EU-priset Rising Innovator för kvinnliga innovatörer.

Hon grundade No Isolation 2015 och har två produkter. Den ena kallad AV1: en liten robot tänkt för barn som av någon anledning inte kan vara med i skolan eller sina vänner på grund av till exempel långtidssjukdom. Den kräver fungerande wifi, säljs för 3.000 kronor med ett månadsabonnemang på 500 kronor. Men det är i första hand skolor, kommuner och välgörenhetsorganisationer som är kunder och kan hyra den för cirka 2.800 kronor i månaden.

”Det är ganska lite pengar jämfört med att ha en lärare som besöker eleven”, säger hon.

Via surfplatta eller mobil kan eleven se och höra vad som händer i klassrummet och själv prata via högtalaren. Om användaren är för svag, eller behöver vila kan robotens ”ansiktsuttryck” – enkla lysdioder och en färglampa – styras för att visa hur hen känner eller mår.

Eftersom den knappt tar någon plats och väger lite kan den enkelt bäras omkring av klasskamraterna eller vänner.

”Vi får många tack från mammor som är så glada över att roboten tas med på klassresor och utflykter att deras barn kan vara med på det klassen gör varje dag”, säger Karen Dolva.

No Isolations Komp riktar sig till äldre som har svårt att komma ut på internet idag.
No Isolations Komp riktar sig till äldre som har svårt att komma ut på internet idag. Foto: Jack Mikrut

Bolagets andra produkt Komp är tänkt för äldre som inte hittat ut på nätet och riskerar att bli isolerade hemma i så kallad ofrivillig ensamhet.

”Det är en blandning av Instagram, Whatsapp och Snapchat i en och samma maskin. Vi har tagit allt bra från sociala medier och skrotat all skit. För äldre med dålig blodcirkulation och torra fingertoppar är det svårt att hantera en surfplatta. Komp har bara en vridknapp för av och på – vi jobbade i ett år med att få till den på rätt sätt”, säger Karen Dolva.

Den lilla lådan liknar en liten platt-tv som kopplas upp med 4G-dongel eller via wifi. Den fungerar som ett fönster där användaren kan följa vad släkten lägger upp, bilder, filmklipp och text-meddelanden, som enbart delas i en låst grupp, närmaste familj och vänner.

Tillverkningen sker i Stavanger. Även om försäljningen ännu är blygsamma, 900 exemplar för AV1 och drygt 600 för Komp, har de nått ut till 13 länder. Lejonparten av kunderna finns i Skandinavien, Nederländerna och Storbritannien.

Bolaget har i dag 48 anställda, kontor i Oslo, London, Amsterdam och snart även Stockholm. No Isolation arbetar med organisationer som Röda korset och Barncancerfonden.

Storleken på marknaden för bolagets produkter är inte helt enkelt att fånga.

”Det skrämmande är att ingen har någon översikt. Enligt våra beräkningar, baserade på medicinsk data, är det 10.500 barn som är borta från skolan mer än 60 av totalt 180 skoldagar. Jag tror att det är lågt räknat”, säger Karen Dolva.

För den äldre generationen visar siffror från Eurostat av 75 procent av alla över 75 inte är ute på internet. Enligt Karen Dolva handlar det om 150.000 personer i Norge och siffran för Sverige det dubbla.

”Vi har tagit in totalt 94 miljoner norska kronor i tre rundor’”, säger Karen Dolva, som äger 18 procent av bolaget.

I ägarkretsen finns i övrigt bland andra norska mejeriproducenternas pensionsfond, riskkapitalbolaget Idékapital samt ett antal privata affärsänglar.

Karen Dolva tillsammans med bolagets robot AV1.
Karen Dolva tillsammans med bolagets robot AV1. Foto: Jack Mikrut

Hösten var tuff för bolaget, medger Karen Dolva. I ett skede var det osäkert om nya pengar skulle komma in varför man tvingades säga upp personal.

”Som bolag är vi väl i slutet av tonåren även om vi kan uppfattas som vuxet. Vi har en hel del kvar att lära. Samtidigt får vi så mycket mer gjort nu när vi är fler än 20 anställda och allt fler specialister.”

”Nu börjar vi närma oss break even. Det kommer att ske under året eller i början av nästa”, säger hon.

Bilder och inlägg delas i en låst grupp. All information lagras enbart lokalt i en app.

”Vi existerar inte för att tjäna pengar på data. Vi jobbar hårt med integritetskontroll – mer än andra, skulle jag säga. Om du ska kunna sätta upp vår robot på sjukhus eller i klassrum krävs krypterad video. I Tyskland krävdes dokumentation på 400 sidor om vårt system där vi bevisade hur det fungerar.”

Karen Dolva och hennes kolleger funderar för närvarande på nästa steg.

”Det som vi egentligen är bäst på är mjukvara, snarare än hårdvara. Vi bygger vidare på vår plattform och måste bara bestämma oss för vilken grupp vi vill koncentrera oss på härnäst: folk i fängelse, asylsökande eller kanske studenter. Om vi inte löser samhällsproblem eller gör det bättre för individer har vi misslyckats.”

Var står ni om tre år?

”Våra produkter ingår nu i olika forskningsprojekt. Då kommer bevisen på att vi kan spara pengar åt samhället och att det vi gör inte bara är en cool techpryl. Vid det laget bör vi även stå på benen i hela Europa.”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer