Annons

Hon vill nå Ikeas kunder med sin uppfinning

Isabella Palmgren är vd och medgrundare av biotechbolaget Mimbly.
Isabella Palmgren är vd och medgrundare av biotechbolaget Mimbly. Foto: Patrik Olsson
Efter att ha suttit i Ikeas accelerator hoppas Mimbly på ett samarbete med möbeljätten. Bolaget som renar tvättvattnet från smuts och mikroplaster vill nå allt från miljömedvetna svenskar till Mexikos vattenfattiga kvarter.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Bristen på rent vatten är en av världens stora utmaningar. Samtidigt som man kan minska vattenanvändningen genom att till exempel duscha istället för att bada vill man fortfarande gärna tvätta sina kläder i maskin. Men en normalstor tvättmaskin använder cirka 50 liter vatten per tvätt.

Sedan 2016 har två Chalmersstudenter arbetat på att ta fram en lösning som gör det möjligt att återvinna hela 80 procent av vattnet i tvättmaskinen, inte bara en gång utan flera. Bioteknikern Isabella Palmgren och Daniel Colunga, med marknadsföring och statistik i bagaget, påbörjade arbetet under sin magisterexamen i entreprenörskap. (NTL). 

Läs även: Orbital Systems-grundare vill ta över badhus efter duschfiasko

Lösningen är en apparat som placeras i anslutning till tvättmaskinen och som renar vattnet i olika steg, beroende på hur rent vatten man vill ha. Till skillnad från Malmöbolaget Orbital Systems (NTL), som rengör duschvatten, vill Mimbly koncentrera sig på vatten som inte behöver bli riktigt lika rent. 

”Om du duschar krävs det renare vatten eftersom du får det i ansiktet men man behöver inte tvätta kläder i dricksvatten. Förhoppningsvis kommer vi att kunna återvinna vatten även från diskmaskiner framöver”, säger Isabella Palmgren.

Mimblys vattenrenare sätts antingen bredvid, bakom eller vid sidan av tvättmaskinen.
Mimblys vattenrenare sätts antingen bredvid, bakom eller vid sidan av tvättmaskinen. Foto: pressbild

Ett viktigt mål hos Mimbly är att hålla kostnaderna nere för produkten. Anledningen är att man vill kunna nå ut brett både i Sverige och internationellt. 

”Det blir olika incitament beroende på var man är. Säljer vi lösningen i Mexiko, där det inte finns så mycket vatten, då kan det här bli en maskin du måste ha för att kunna tvätta. Med en sån kanske du kan tvätta åtta maskiner i stället för en. Däremot kanske fokus i Sverige skulle ligga mer på miljön”, säger Isabella Palmgren.

Vi delar Ikeas vision. De vill nå ut till de många och det vill vi också.

Förutom att rena vattnet för att kunna återanvända det direkt i nästa tvätt samlar Mimblys produkt även in de mikroplaster som annars skulle gå ut i våra vattendrag.

”Det är ett väldigt stort problem. Det är genom tvättvattnet som mycket av mikroplasterna kommer ut så det är kanonbra”.

Läs även: Tio startupbolag tar plats i Ikeas acceleratorprogram 

Mimbly har, tillsammans med nio utländska startupbolag, suttit i Ikeas acceleratorprogram i Älmhult under hösten. Programmet avslutas den 6 december och Isabella Palmgren hoppas att tiden i Älmhult ska leda till ett samarbete med möbeljätten.

”Vi delar Ikeas vision. De vill nå ut till de många och det vill vi också. Det här ska inte vara någon lyxlösning. Målet är att bli så tillgängliga som möjligt”, säger Isabella Palmgren.

Mimblys första pilotkunder är ett hotell och fem hyresgästföreningar i Göteborg. Redan till årsskiftet ska dessa få testa Mimblys vattenrenare. 

”Vi vill att det ska fungera för alla. Det kommer variera ganska mycket i pris om du ska ha en hemma eller om det är till den industriella maskinen i tvättstugan. Men det ska vara billigare att köpa vårt system än att köpa en ny tvättmaskin”, säger Isabella Palmgren.

Läs även: H&M-chefen investerar i Zennströms duschbolag

Fakta Mimbly:

Vad: Bolaget har skapat en apparat som låter din tvättmaskin återvinna 80 procent av vattnet som används vid tvätt.

Grundades: 2016 av Isabella Palmgren och Daniel Colunga. Sedan anslöt även Nicolas Maxant, Miguel Estuch och Emil Vestman till bolaget.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer