Annons

Hon vill revolutionera läkemedelsbranschen med vårt DNA

Foto: Evelina Carborn
Hon började sin karriär på svenska Investor. Idag är Anne Wojcicki vd för ett av världens hetaste bioteknikbolag, och ett av de mest kontroversiella.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Ett provrör fyllt med ditt saliv kan berätta mycket, om allt från dina släktskapsförhållanden till vilka sjukdomar du löper en ökad risk att drabbas av.

Silicon Valley-bolaget 23andMe började sälja sina DNA-test för hemmabruk redan 2006. Idag har bolaget en databas med DNA från över en miljon kunder, som man säljer till partners inom läkemedelsindustrin. Nu har bolagets vd Anne Wojcicki ett nytt mål i sikte, att använda den insamlade datan för att utveckla läkemedel på egen hand.

Ny teknik har revolutionerat en rad branscher, från servicesektorn till bankindustrin. Nu är det läkemedelsbranschens tur

”Det har varit en del av planen sedan allra första början. Ny teknik har revolutionerat en rad branscher, från servicesektorn till bankindustrin. Nu är det läkemedelsbranschens tur”, säger Anne Wojcicki, som är utbildad biotekniker. Hon har även gjort karriär inom finansbranschen, bland annat som analytiker hos svenska Investor.

23andMe är idag ett av de hetaste bioteknikföretagen i it-meckat Silicon Valley. Bolaget värderas till över 8 miljarder kronor, och bland investerarna finns såväl Google som läkemedelsjätten Johnson & Johnson. Man tog nyligen in 630 miljoner kronor i en ny investeringsrunda.

”Vår affärsmodell ligger helt rätt i tiden. Privatpersoner tar i allt högre grad ansvar för och engagerar sig i sin egen hälsa. Tjänsten vi erbjuder gör både människor medvetna om egna hälsorisker så att dessa kan förebyggas och låter dem upplåta sitt DNA till forskning de vill stödja”, säger Anne Wojcicki.

Men affärsmodellen är långt ifrån okontroversiell

Men affärsmodellen är långt ifrån okontroversiell. Att som kommersiell aktör hantera privatpersoners DNA kräver hög sekretess. Många menar även att det är problematiskt att ge användarna fri tillgång till information som kan innehålla tuffa besked om sannolikheten att drabbas av cancer-sjukdomar eller Alzheimers utan att följa upp.

Anne Wojcicki ser dock ingen risk med det, utan menar att kunskap är makt. Enligt henne har man studerat hur användare tagit emot informationen, och inte märkt några problematiska reaktioner.

Även på policyområdet har bolaget stött på patrull. 2013 drabbades 23andme av ett rejält bakslag då det amerikanska läkemedelsverket FDA förbjöd försäljningen av bolagets test på den amerikanska marknaden. Förbudet gäller den egna analys 23andme gör av kundernas DNA, bolaget har fortfarande rätt att distribuera rådata samt testresultat som rör släktskap och härkomst.

Nu ser det dock ut att vända för Anne Wojcicki och hennes kollegorna på 23andMe. I februari i år valde FDA nämligen att lätta på regelverket genom att godkänna försäljningen av bolagets test för Blooms syndrom, något som man räknar med kan öppna dörren även för bolagets övriga produkter.

”Vi har ett bra samarbete med FDA idag och vi räknar med att kunna genomföra en nylansering i USA i slutet av året”, säger Anne Wojcicki.

En nylansering är dock inte det enda bolaget planerar. I mars i år presenterade Anne Wojcicki sina planer på att ta steget in läkemedelsbranschen med 23andMe. DNA-företaget har sedan länge partnerskap med läkemedelsbolag som Pfizer och Genentech, som använder bolagets DNA-databas som forskningsunderlag. Nu har man dock rekryterat en rad personer inom läkemedelsbranschen för att leda de egna satsningarna på läkemedelsområdet.

Exakt vilka sjukdomsområden bolaget kommer att satsa på är ännu inte klart. Planen är att studera det DNA-material som bolaget har tillgång till och låta den befintliga datan styra urvalet.

23andMe har öppnat upp sin API mot tredjepartsutvecklare och en rad applikationer existerar idag inom allt från släktforskning till fitness och hälsa. I juli fick bolaget en hel del negativ uppmärksamhet då en utvecklare skapade en app vid namn Genetic Access Control, med målet att kunna ge eller neka användare tillgång till sajter eller nätforum baserat på deras genetiska profil. Enligt skaparen skulle appen kunna användas dels för forum som riktade sig uteslutande till personer med en särskild etnisk tillhörighet eller till "säkrare dejtingsajter", där användare skulle kunna komma i kontakt endast med personer som matchar den egna DNA-profilen.

Enligt Anne Wojcicki lyckades man dock stoppa appen redan i ett tidigt skede.

"Den här händelsen har fått mycket uppmärksamhet i media, men faktum är att appen aldrig hann användas", säger hon.

Hon ser inte heller någon överhängande risk att 23andMe:s data ska missbrukas i framtiden.

"Vi har bra kontroll", säger Anne Wojcicki.


Fakta Anne Wojcicki

Gör: Vd och grundare 23andMe

Ålder: 42 år

Bor: San Francisco

Familj: Två barn tillsammans med ex-maken och Google-grundaren Sergey Brin

Tidigare karriär: Examen i bioteknik från Yale. Analytiker på Investor (1996-1999), Passport Capital (2004-2006), grundade 23andMe 2006 

 

Fakta 23andMe

Grundades: 2006

Verksamhet: Säljer DNA-test för hemmabruk. Har en databas med över 1 miljon DNA-profiler som bolaget säljer till partnerföretag inom läkemedelssektorn

Investerare: Bolaget värderas till över 8 miljarder kronor och tog nyligen in 630 miljoner kronor i en ny runda. Bland investerarna finns bl.a. Google, läkemedelsjätten Johnson & Johnson och den ryska it-miljardären Yuri Milner

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer