Hoppa till innehållet

500 Startups mångfaldschef: "Tech behöver kvinnliga förebilder" 

Jess Ericksons jobb går ut på att hitta svar på ett problem som än så länge ingen har lyckats lösa. Hon är mångfaldschef på Silicon Valley-acceleratorn 500 Startups.

Jess Erickson, mångfaldschef på acceleratorn 500 Startups, är själv norsk-korean och uppvuxen i USA.
Jess Erickson, mångfaldschef på acceleratorn 500 Startups, är själv norsk-korean och uppvuxen i USA.Foto: Miriam Olsson Jeffery

(Di Digital / Silicon Valley) Liksom i Sverige är de flesta startupgrundare i Silicon Valley män. Ett förhållande som även gäller riskkapitalister och ängelinvesterare. Det finns en övervägande del vita män i entreprenörskåren, och det saknas exempelvis afro- och latinamerikaner.

”Alla jag träffar inom techindustrin har olika idéer om hur vi ska lösa mångfaldsproblemet. Det ska bli intressant att se om någon kan göra något åt det. Ingen har hittat de hemliga ingredienserna än”, säger Jess Erickson.

Hon är sedan ett par månader tillbaka anställd som mångfaldschef på 500 Startups, en av Silicon Valleys mer kända acceleratorer, som dessutom nyligen etablerade sig i Skandinavien.

Läs även: Superacceleratorn 500 Startups kommer till Stockholm

"Jag vill att 500 Startups ska vara en förebild i en kultur där många är vita män”, säger hon.

Jess Erickson har en rad olika idéer om hur det ska gå till. Ett sätt är att dela med sig av personers berättelser från underrepresenterade grupper. Närmast handlar det om intervjuer med grundare, som till exempelvis podcasts och videoklipp. Och workshops och meetups i ämnen som förhandlingsstrategi och hur man ska navigera i Silicon Valley som kvinna.

”Vi kommer att ha en mångfaldskonferens i år, då vi kommer att titta på mångfald i olika grupper, som kön, HBTQ, könsneutralt och minoriteter”, säger Jess Erickson.

Alla jag träffar har olika idéer om hur vi ska lösa mångfaldsproblemet. Ingen har hittat de hemliga ingredienserna än.

Tidigare har 500 Startups startat ett syndikat av ängelinvesterare som vill investera i kvinnliga grundare, och det initiativet hoppas Jess Erickson kunna plocka upp igen. Hon är övertygad om att det även måste ske en förändring på ”andra sidan bordet”. Det vill säga att det också bör vara fler kvinnliga riskkapitalister och affärsänglar.

500 Startups har startat en tvåveckorsutbildning för investerare i samarbete med Stanford University. Till den delar de ut ett antal stipendier till kvinnor och personer med olika bakgrund, som täcker halva kursavgiften. Acceleratorn vill också samarbeta med andra organisationer med samma mål, som exempelvis Women 2.0 och Girls in tech i San Francisco.

Själv har Jess Erickson startat Geekettes, en organisation för kvinnliga techentreprenörer, som i dag har aktiva grupper i Berlin, Hamburg, New York, London, Porto och Lissabon, Twin Cities, Maastricht och senast Gaza.

Hon visar stolt upp 500 Startups egna siffror. Numera har acceleratorn över 100 anställda och verksamhet i 18 städer, som Bangalore, Peking, Delhi, Istanbul, Mexico City och Tel Aviv. De anställda kommer från hela världen och 50 procent är kvinnor. Bland acceleratorns portföljbolag finns 400 kvinnliga grundare, 300 startups med fler än en kvinnlig grundare och 200 kvinnliga vd:ar.

Totalt har 500 Startups investerat i över 1 400 startups från 50 länder, som har gått igenom något av deras program. Alltså har runt 21,5 procent av dem en eller flera kvinnliga grundare.

Mångfald och bristen på kvinnor är en het potatis i startupvärlden. Flera av de andra acceleratorna i Silicon Valley jobbar också aktivt med de frågorna. Till exempel har prestigeacceleratorn Y Combinators medgrundare Jessica Livingston sedan några år tillbaka arrangerat konferensen Female Founders. I Y Combinators vårprogram med 114 startups förra året var knappt 22 procent av grundarna kvinnor. Åtta procent var afroamerikaner och fem procent latinamerikaner.

Andra exempel på inititativ i Silicon Valley för underrepresenterade grupper är Manos Accelerator för latinamerikanska entreprenörer och Women Startup Lab. 

Jess Erickson radar upp statistik på hur det ser ut i techvärlden överlag. Tre procent av techbolagen är grundade av kvinnor, säger hon. Och fyra procent av riskkapitalisterna är kvinnor.

Nyligen visade en granskning av Di Digital att nio av tio svenska riskkapitalinvesteringar görs i bolag med manliga grundare

”Det finns så mycket att göra”, säger hon och berättar om en kommande dokumentär om kvinnliga entreprenörer som heter She started it, som följer en grupp unga, kvinnliga entreprenörer i tech- och internetindustrin.

”Jag tror verkligen att vi behöver fler förebilder”, säger Jess Erickson.

Innehåll från Visma AmiliAnnons

Inkassobolaget utmanar branschen ”Vi är en del av lösningen”

Visma Amili rapporterar en tvåsiffrig tillväxt och en stark marginal för andra året i rad.  Vidareutvecklingen av bolagets produkterbjudande med fokus på smarta fakturor, tillsammans med stora investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur, har visat sig avgörande för bolagets starka resultat.

Trots försämrat konjunkturläge rapporterar Visma Amili, som levererar tekniska lösningar inom faktura-, påminnelse- och inkassohantering, en tillväxt på 14% under 2023. 

Magnus Månsson, vd på Visma Amili, betonar värdet av bolagets investering i teknisk infrastruktur. En satsning som gör det möjligt att erbjuda en helhetslösning som avlastar kundernas egen ekonomiavdelning. Med ett utökat fokus på att optimera fakturaprocessen och erbjuda lösningar som frigör tid och förbättrar likviditeten för kunderna, har Visma Amili förstärkt sin position som en stabil och pålitlig partner för både företag och myndigheter.

– Våra kunder vill inte ägna sig åt kravhantering, men måste få betalt för sina tjänster. Att fler kunder använder oss redan på fakturastadiet möjliggör för en stabil affärsmodell som gynnar både oss och våra kunder, förklarar Månsson.

Kundcentrerad utveckling främjar en sund kreditmarknad

Under det gångna året har Visma Amili lagt stor vikt vid att stödja en sund kreditmarknad. Genom att hantera förfallna fakturor på ett schysst och effektivt sätt sätter Visma Amili människan i fokus. En viktig satsning är den egenutvecklade betalplattformen som ger fakturamottagaren tillgänglighet dygnet runt, möjlighet att välja bland flera betalningsalternativ och realtidsåterkoppling på över 70 olika språk.

– Vi är en del av lösningen, inte en förvärrande faktor i ekonomisk utsatthet. Vårt uppdrag är att främja en sund kreditmarknad och våra satsningar speglar vårt engagemang för att uppnå det målet, säger Månsson.

Expertkompetens från en av Europas ledande koncerner

Trots betydande investeringar i både organisation och teknisk infrastruktur har Visma Amili lyckats behålla en stark marginal på 24%. Ett resultat som vittnar om företagets engagemang för att leverera produkter som ger verkligt värde till kunder.

Visma Amili ingår tillsammans med 180 andra produktbolag i Visma-koncernen, en av Europas ledande leverantörer av affärskritisk mjukvara. Koncernen har levererat en exponentiell tillväxt de senaste 20 åren och rapporterade 2023 en tillväxt på nästan 2,4 miljarder euro. Tillgången till global kompetens och resurser stärker Visma Amilis tekniska utveckling och möjliggör ännu effektivare och säkrare produkter.

I en tid av ökad konkurrens fortsätter Visma Amili att utmana branschen. Med visionen om att vara en framstående leverantör av molnbaserade faktura-, påminnelse- och inkassolösningar, ligger bolagets fokus på att leverera lösningar som optimerar och automatiserar företags och myndigheters ekonomiska processer.

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Visma Amili och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera