Annons

Hotet mot Voi: Amerikanska jättarna går ihop

Limes nordenchef Mike Parishaian.
Limes nordenchef Mike Parishaian. Foto: Jonas Eng
Uber och Lime slår sina påsar ihop när elscootrar integreras i taxijättens app i Sverige. Därmed tätnar striden om korta transporter ytterligare.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Amerikanska taxijätten Uber tar sig nu in på den svenska elscootermarknaden när man börjar samarbeta med Lime. 

Börsnoterade Uber kommer att implementera Limes scootrar i sin app. Stockholm och Malmö är två av flera europeiska städer som får tillgång till tjänsten.

”Vi är väldigt glada över att kunna introducera nya, enkla sätt för människor att ta sig runt i Stockholm och Malmö, utan att de behöver äga en bil. Genom att integrera Lime i Uber-appen kan vi nu erbjuda våra användare ytterligare ett snabbt och prisvärt transportalternativ”, säger Billy Guernier, chef för Ubers mobilitetsplattform i ett uttalande.

I och med integrationen kommer Ubers användare alltså att kunna välja mellan både taxi och elscooter i de två svenska städerna. Samtidigt lanseras funktionen även i Poznan, Warszawa, Wroclaw, Prag och Wien. 

Nyligen lanserade Lime sina scootrar i Helsingborg, men den staden finns alltså inte med i integrationen.

”Vi ser fram emot att genom det här partnerskapet med Uber fortsätta göra transporter i städer smartare, enklare, säkrare och mer hållbara. Vi är därför väldigt glada över att våra elscootrar går att använda via Ubers app i Stockholm och Malmö”, kommenterar Joe Kraus, operativ chef på Lime.

I slutet av förra året kom rapporter i amerikansk press om att Uber fört samtal med Lime och Bird, ett annat elscooterbolag, om eventuella uppköp. 

När Di Digital i september 2018 intervjuade Pierre-Dimitri Gore-Coty, Ubers chef i EMEA, öppnade han dörren för att ta in elscooteraktörer i bolagets app. Det har nu alltså skett.

”Vi är väldigt öppna för att köra en dubbel 'approach'. Att göra saker själva men också att kombinera med tjänster från tredjepartsaktörer”, sade han då.

Läs mer: Uber öppnar dörren för svenska elscooter-bolaget 

Sedan tidigare har Uber och Lime ett samarbete i USA av den typ som nu tas till Europa.

Att de amerikanska aktörerna slår ihop sina påsar kan innebära att konkurrensen med svenska Voi tätnar. Kunder som använt Ubers app men ännu inte prövat att åka elscooter, kan nu enklare gå över till det nya färdmedlet i samma app. 

Di Digital kunde nyligen rapportera att Voi nått en milstolpe på 5 miljoner resor sedan starten i september 2018. Dessutom är bolaget, enligt egen utsago, lönsamt i Stockholm och Oslo.

Sedan tidigare har Uber satsat på en delningstjänst för cyklar och egna elscootrar under varumärket Jump, som också finns i Europa.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer