Annons

Huaweis grundare: ”Vi är inte beroende av amerikansk teknologi”

Ren Zhengfei, grundare och vd för Huawei.
Ren Zhengfei, grundare och vd för Huawei. Foto: Vincent Yu
Måndagens amerikanska svartlistning av Huawei visar att USA tar för lätt på bolagets egen förmåga, menar bolagets grundare Ren Zhengfei.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

"USA:s regerings agerande är en grav underskattning", sade Huawei-grundaren Ren Zhengfei i en intervju med statsvänliga tv-kanalen CCTV.

Huawei är förvisso tacksamma för amerikanska affärspartner, både han och hans familj använder i viss utsträckning Apple-telefoner privat, men bolaget är på intet sätt är beroende av amerikansk teknologi. 

I bakgrunden har Huawei en känd avdelning för utveckling av egna operativsystem och mjukvaror. Där finns även en egen utveckling på halvledarområdet och tillverkning av chipteknik.

Bara för att Huawei kan göra chip likt de amerikanska tillverkarna finns dock ingen konflikt i att ändå välja att köpa in från amerikanska tillverkare, sade Ren Zhengfei.

Läs mer: Huaweitoppen om USA:s attack: ”Det är en våldsam eskalering i handelskriget” 

Vad gäller kärnaffären inom mobiltelefoni och nätverksutrustning - ett område där Ericsson och Nokia är främsta konkurrenterna - kommer inga utmanare att hinna ikapp Huawei på åtminstone två-tre år oavsett vad den amerikanska regeringen hotar bolaget med, fortsatte han.

Svartlistningen kastade långa skuggor över flera globala börsbolag på måndagen. Särskilt över bolag i it- och telekomsektorn, som levererar mjukvaror och komponenter till Huawei.

Svartlistningen var en åtgärd som genomfördes för att klassificera bolaget som ett säkerhetshot mot amerikanska intressen - något som vid upprepade tillfällen förnekas av bolaget. Det finns inga grunder för att bolaget skulle möjliggöra spionage för den kinesiska regimen, har bolaget hävdat.

På tisdagen kom besked från amerikanska handelsdepartementet om att flera bolag kommer ges frisedel för att fortsätta göra affärer och slutföra leveranser till Huawei under 90 dagar. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer