Annons

Hud-appen First Derm fyller på kassan

Alexander Börve, vd och grundare på First Derm, med en app för hudbesvär.
Alexander Börve, vd och grundare på First Derm, med en app för hudbesvär.
Vinnova bidrar med en halv miljon kronor till det svensk-amerikanska medtechbolaget First Derm. Bolaget, som använder kameran i en vanlig smartphone för att utfärda remisser inom hudvården, hoppas ta in 25-90 Mkr i en a-runda till hösten.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Medtechbolaget First Derm startades 2014 i San Francisco med idén att låta patienter fotografera sina hudbesvär med en vanlig smartphone och skicka in dem för en första utvärdering. Det vanligaste resultatet är att First Derm rekommenderar ett receptfritt läkemedel, eller hjälper användaren med en första remiss till en läkare eller specialist inom hudvården.

”Man kan ofta få tid hos en lokal hudläkare inom några veckor, istället för att det ska behöva ta flera månader. Tjänsten kostar mellan 250 och 500 kronor, beroende på hur snabbt man vill få svar”, förklarar Alexander Börve, vd och grundare på First Derm (NTL).

Han tillägger att bolaget redan bedömt över 20 000 fall och upptäckt fall av hudcancer, trots att verksamheten än så länge sker i liten skala. First Derm har i dag huvudkontor i San Francisco, med har även kontor i Stockholm och Göteborg. Alexander Börve är själv från Norge, men han har studerat vid Lunds universitet och jobbat som ortoped på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

Läs mer: Så högt värderas Min Doktor

First Derms tjänst testas idag i liten skala i Sverige. Nu går Sveriges innovationsmyndighet Vinnova in med 500 000 kronor i form av ett bidrag.

”Bidraget ska användas för att undersöka möjligheterna att skicka egenremisser från vår app eller sajt”, förklarar Alexander Börve.

Sedan starten har First Derm tagit in knappt 5 miljoner kronor från vänner och familj. Men Alexander Börve hoppas ta in ytterligare 25-90 miljoner kronor i en så kallad a-runda till hösten.

”Vi talar med investerare i Silicon Valley, London, Stockholm, Göteborg och Hong Kong. Målet är att hitta investerare med god kunskap inom hud och hälsa”, säger han.

De vanligaste fallen som First Derm tar emot är intima hudproblem, generella problem som insektsbett och utslag hos barn och vuxna samt misstänkt hudcancer. Användaren är anonym och behöver ej registrera konto för att använda tjänsten.

Tjänsten finns tillgänglig på svenska, engelska, franska, spanska, kinesiska och italienska.

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.

Läs mer: Halv miljard till digital vård 2016
Foto:
Medtech-bolaget Amra, med vd Tommy Johansson, tar hem förstapriset vid Di Digital Startup Tour i december 2016.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer