Annons

Huggsexa bland Europas betalbolag

Bamboras vd Johan Tjärnberg, Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Nets vd Bo Nilsson och Izettles grundare Jakob de Geer.
Bamboras vd Johan Tjärnberg, Klarnas grundare Sebastian Siemiatkowski, Nets vd Bo Nilsson och Izettles grundare Jakob de Geer.
Klarnas köp av tyska Billpay är bara det senaste exemplet i en konsolideringsvåg i Europa. Trenden drivs på av konsumenternas vilja att shoppa och betala med mobilen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marknaden för digitala betalningar har på senaste seglat upp som ett av de hetaste områdena inom techvärlden. Amerikanska bolag som Paypal och Stripe, och kinesiska storspelare som Alipay har gått i bräschen globalt. I Sverige har bolag som Klarna (NTL), Bambora (NTL) och Trustly (NTL) imponerat med snabb tillväxt och fina vinstmarginaler.

Klarna har idag 65 000 anslutna handlare i Europa och USA. Härom veckan bidrog man till konsolideringen i sektorn genom att köpa tyska Billpay för cirka 660 miljoner kronor, enligt medieuppgifter.

Läs mer: Klarnas vd om storaffären: Vi har tittat på Billpay sen 2010

Även svenska Izettle (NTL), med den mobila kortdosa man ser hos mindre handlare, växer via uppköp. Så sent som i september i fjol köpte man det brittiska digitala kassabolaget Intelligent Pos. Samtidigt är Izettle till salu.

Läs mer: Izettles vd öppnar för att sälja bolaget

Trenden har varit att bankerna säljer sina verksamheter för kortinlösen.

En stor del av konsolideringen drivs även av internationella riskkapitalbolag, även kallade buyout-bolag, som bygger nya betaljättar genom att köpa och slå samman gamla aktörer med nya.

Ett exempel är Nordic Capital som byggde betaljätten Point, som såldes 2011 till den amerikanska börsjätten Verifone för 1,1 miljarder dollar.

Vi ska med stor sannolikhet göra förvärv under året.

Två år senare köpte Nordic Capital SEB:s internationella plattform för kortbetalningar för cirka två miljarder kronor. Affären blev grunden till betalbolaget Bambora, som sedan dess köpt ytterligare tio betalbolag.

”Vi ska med stor sannolikhet göra förvärv under året som matchar vår globala och skalbara strategi”, säger Bamboras vd Johan Tjärnberg.

Läs mer: Betaltjänsten Bambora omsätter 2 miljarder

Ett annat exempel är Advent och Bain Capital, buyout-teamet från Boston. År 2010 köpte de betalbolaget Worldpay från RBS. 2015 såldes amma bolag till en vinst på närmare 5 miljarder dollar. Duon står bakom uppbyggnaden och noteringen av danska Nets, som redan köpt tre svenska betalbolag och nu öppnar för fler affärer i Sverige. Just nu står Advent och Bain Capital i färd med att köpa ut tyska Concardis från ett bankkonsortium.

Läs mer: Nets vd öppnar för köp av Bankgirot
Foto:
Nets vd Bo Nilsson.

”Trenden har varit att bankerna säljer sina verksamheter för kortinlösen, men behåller sin kortutgivning. En verksamhet som visat sig passa bra för många private equity-köpare”, säger Carl Wessberg, director på investmentbanken GP Bullhound.

Skillnaden mellan dessa sektorer är att kortinlösen kretsar kring betaldosor i handeln och kortbetalningar online, medan kortutgivning går ut på att ge ut betal- och kreditkort. Svenska Trustly har vuxit genom att skippa korten och erbjuda direktbetalningar, bland annat till nätbutiker som vill öka sin så kallade ”konverteringsgrad”.

”Det handlar om att kunden faktiskt ska köpa det man lagt i sin varukorg. I Sverige har vi stöd för mobilt bank-id och i andra länder har vi andra mobilanpassade lösningar”, säger Oscar Berglund, vd för Trustly med verksamhet i hela Europa.

Trenden gör givetvis kortbolagen nervösa. Ett tydligt tecken på det är Mastercards bud på brittiska Vocalink, en plattform för digitala betalningar som kan jämföras med Bankgirot i Sverige. Budet granskas just nu av brittiska motsvarigheten till konkurrensverket.


Ett axplock av betalbolag verksamma i Sverige:

Klarna
Klarna grundades 2005, av tre studenter på Handelshögskolan i Stockholm. Från början erbjöd man en fakturalösning för e-handel. Idag har bolaget 1400 anställda och en värdering på minst 19 miljarder kronor.

Klarnas tjänster används av 65 000 handlare och 45 miljoner konsumenter i 18 länder, inklusive USA. 2013 köpte man tyska Sofort och i förra veckan köpte man tyska Billpay för cirka 660 miljoner kronor.

Sedan starten har man tagit in 2,3 miljarder kronor i riskkapital från globala jättar som Atomico, Sequoia Capital och DST Global.

Adyen
Holländsk utmanare med fokus på transaktioner i prenumerationstjänster som Netflix och Spotify. Adyen grundades 2006 och värderas till minst 20 miljarder kronor. Bolaget hanterade i fjol betalningar för runt 750 miljarder kronor. Hösten 2015 tog man in kapital från Iconiq Capital, som bland annat förvaltar Mark Zuckerbergs förmögenhet.

Läs mer: Tillväxtexplosion hos Klarna-utmanaren Adyen

Stripe
Amerikansk Klarna-konkurrent med verksamhet i 25-länder, bland annat Sverige. Värderades nyligen till 82 miljarder kronor.

Paypal
Amerikansk jätte som erbjuder betalningar och penningöverföringar över Internet och via mobil. Börsvärde: 450 miljarder kronor.

Nets
Danska börsbolaget Nets bygger på samgåendet 2010 mellan det danska betalningsföretaget PBS Holding och det norska betalningsföretaget Nordito. Båda bolagen var bankägda och erbjöd bland annat girobetalningar. Sedan dess har Nets köpt tre svenska bolag. Börsvärde: 31 miljarder kronor.

Bankgirot
Startades 1959 och ägs idag av SEB, Swedbank, Nordea, Handelsbanken, Danske Bank, Skandiabanken och Länsförsäkringar.
Verksamhet: Transaktionsflöde på cirka 50 miljarder kronor dagligen, mellan vad som i grunden är vanliga bankkonton. Korta textmeddelanden kan kopplas till varje enskild transaktion.
Omsättningen uppgick 2016 till 793 Mkr 2016, med en vinst på 13 Mkr.

Swish
App för överföring av pengar mellan mobiler som ägs av sex av Sveriges största banker, men driftas och förvaltas av Bankgirot. Har idag 5,2 miljoner användare.

Läs mer: Då kommer Swish för e-handel igång

Trustly
Utvecklar tjänster för digitala betalningar både mellan företag och i nätbutiker mot kund. Möjliggör betalningar från banker i 29 länder i Europa. Omsatte 190 Mkr 2015, men en vinst på 61 Mkr.
Största ägare: Grundarna, Alfvén & Didrikson och Bridgepoint Development Capital.

Läs mer: Trustly: Norska banker blockerade oss

Bambora
Betalbolag som ägs av Nordic Capital. Har genomfört 11 förvärv sedan starten 2013 och omsatte cirka två miljarder kronor i fjol. Över 100 000 handlare inom e-handel och i butik. Hanterade betalningar till ett värde av cirka 430 miljarder kronor under 2016 i 65 länder.

Izettle
Erbjuder kortdosa, kassatjänster till mindre inrättningar som caféer och ambulerande försäljare i Europa och Sydamerika. Har sedan starten 2010 tagit in närmare två miljarder kronor i riskkapital från några av världens främsta techinvesterare. Senaste värdering: 4,3 miljarder kronor.

Seamless
Förlusttyngt betalbolag som bland annat erbjuder betalappen betalappen Seqr som nu använder NFC-teknik. Under 2016 uppgick omsättningen till 274,5 Mkr, med en rörelseförlust på 83,4 Mkr. 
Börsvärde: 364 Mkr.

Läs mer: Ökenvandringen fortsätter för Seqr

NTL-länkarna i texten går till Nordic Tech List, en databas med investerarna och bolagen på den nordiska techscenen.


För mer om Klarnas köp av Billpay lyssna på senaste Digitalpodden:

https://embed.acast.com/digitalpodden/klarnastyskakop-technoteringarochelonmusksdubblastolar

Du hittar även Digitalpodden på Acast och direkt i

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies