Annons

Hundratals miljoner: Så mycket investerade Almi i svensk tech

Mikael Karlsson vd Almi Invest.
Mikael Karlsson vd Almi Invest.
Statliga investmentbolaget Almi Invest ökade antalet investeringar under förra året, men antalet nya bolag man gick in i minskade.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Under förra året ökade Almi Invest antalet investeringar till totalt 163, 44 av dem var helt nya portföljbolag. Under 2017 låg antalet investeringar på totalt 155 stycken.

Det sammanlagda beloppet för investeringar landade på 226 miljoner kronor, det är en ökning med 45 Mkr jämfört med 2017. De 44 investeringarna i nya bolag var dock en minskning, 2017 investerade Almi Invest i 51 nya bolag.

Flest investeringar gjordes i tech-branschen, följt av life science och industri. Tre nya investeringar gjordes i bolag inom green- och cleantech genom nya fonden Almi Invest Greentech.

På försäljningssidan gjorde Almi Invest sig av med 39 bolag, vilket var en minskning jämfört med 2017 då siffran låg på 49. Det framgår av Almis egna uppgifter. 

Försäljningarna drog in 139 Mkr och den kanske mest uppmärksammade 53-miljoners-affären vad hjälmbolaget Mips som innebar fem gånger investeringen för Almi.

”Det är tillfredställande att konstatera att börsklimatet är sådant att vi kan fortsätta att exitera via börs. Försäljningarna gör det också möjligt för oss att långsiktigt investera i tidiga bolag i hela landet med riskkapital”, säger Almi Invests vd Mikael Karlsson i ett uttalande. 

Läs mer: Almi Invest gör 53 miljoner på hjälmbolag 

Vid utgången av 2018 hade Almi Invest totalt 345 portföljbolag.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer