Annons

Hundratals svenska tillväxtbolag: Vi tappar intäkter – och varslar

Tatjana Choudhary, tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.
Tatjana Choudhary, tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.
Svenska startupbolag tampas redan med coronavirusets effekter på konjunkturen. Hela 98 procent av 501 tillfrågade företag i en enkät ser negativa effekter nu eller framöver.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Di Digital har tagit del av data från Startup Sweden – som är en del av Tillväxtverket – över hur svenska startupbolag påverkas av coronaviruset.

Totalt har 501 bolag inom bland annat artificiell intelligens, e-handel och fintech – varav den absoluta merparten är bolag i en tidig fas med mindre än 20 anställda – svarat på enkäten. De första svaren inkom 17 mars.

77 procent av bolagen har redan påverkats eller förutser att de kommer att påverkas av coronavirusets framfart.

Läs även: Profilen efter krispaketet: ”SAS klarar sig – men inte pizzerian på hörnet”

Bara 2 procent av de svarande bolagen förutser inga negativa effekter framöver.

”Det som de allra flesta bolag lyfter fram som skulle underlätta är tillgång till mjuka pengar, allra helst genom lån och då initialt utan ränta och amortering”, säger Tatjana Choudhary, som är tillförordnad programansvarig på Startup Sweden.

Läs även: Regeringen skjuter till ytterligare omkring 125 miljarder till företagen

71 procent av bolagen spår att deras intäkter kommer minska under 2020. Detta är också den viktigaste frågan – uppger en majoritet av bolagen.

61 procent ser svårigheter med att ta in riskkapital, 56 procent tror att de kommer att få svårt att betala löner och 42 procent av bolagen planerar att minska antalet anställda i år till följd av viruset.

”Historiskt sett leder ju tuffa perioder som dessa till att fler startups grundas, både av personer som kommer från storbolagssidan och av personer från startupsidan - även om det känns som en klen tröst just nu”, säger Tatjana Choudhary.

Läs även: Voi tvingas till stora krisåtgärder – pausar i nästan hela Europa: ”Måste hålla företaget flytande”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer