Hoppa till innehållet

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Efter återkommande kritik om skattefusk hårdgranskar nu Skatteverket Uber-förare i Sverige, kan Di Digital avslöja. På kort tid har fler än 50 förare upptaxerats – vissa med hundratusentals kronor.

Uber lanserades i Sverige 2013.
Uber lanserades i Sverige 2013.Foto: Filip Erlind

”Du har lämnat oriktig uppgift genom att inte redovisa inkomsten från Uber i din inkomstdeklaration för beskattningsår 2015”, lyder besluten som har landat på många svenska Uber-förares hallmattor under sommaren.

Skatteverket har hämtat uppgifter från Uber om hur mycket tjänstens förare drar in i Sverige. Myndigheten har därefter jämfört de inkomstuppgifterna med förarnas inlämnade deklarationer för 2015.

Vi är precis i början av processen.

Resultatet är upptaxeringar, en del kraftiga sådana, av hittills 54 förare. Besluten började upprättas i juli. Bara de senaste dagarna har myndigheten avslutat ett 30-tal granskningar.

Och det kommer fler upptaxeringar, enligt Skatteverket.

”Vi är precis i början av processen. Detta kommer säkert att pågå hela hösten”, säger Susanna Bengtsson, som ansvarar för myndighetens kontroll av taxibranschen.

Uber har under våren delgivit Skatteverket inkomstuppgifter för samtliga förare och företag som använde tjänsten i Sverige i fjol. Hur många fall som Skatteverket granskar vill myndigheten inte uppge.

Susanna Bengtsson väntar sig dock att granskningen utmynnar i ”hundratals beslut” om upptaxering.

”Det är jättesvårt att uppskatta i dag eftersom vi har pågående granskningar”‚ säger hon.

En del av kritiken mot Ubers verksamhet i Sverige har gått ut på att förarnas arvoden är utom räckhåll för svenska myndigheter. Detta eftersom förarna tar emot betalningar via Ubers app som slussas vidare till Ubers dotterbolag i Nederländerna. Där tar Uber en provision på 20 procent och skickar sedan resterande summa tillbaka till föraren.

Redovisningsplikten faller då på förarna själva, och i många fall har den alltså inte varit fullständig.

Uber lanserade i somras en knapp som låter förarna frivilligt dela med sig av intäktsuppgifter till Skatteverket.

Läs mer: Uber inför skatteknapp i Sverige

De skattebeslut som har upprättats hittills rör mestadels oredovisade årsinkomster på omkring 30 000 kronor. De nya uppgifterna taxeras som inkomst. Dessutom tillkommer ett skattetillägg på 40 procent.

Men det förekommer också mer extrema fall.

En förare hade ursprungligen redovisat en total inkomst på 4 700 kronor i sin deklaration för 2015. Samma person hade dock kört fler än 4 000 resor med Uber och därigenom tagit över en halv miljon kronor i betalning.

Efter avdrag och Ubers provision på 20 procent uppgår den summan till en löneökning på 286 000 kronor, hävdar Skatteverket. Därmed upptaxeras personen 114 000 kronor – efter att till en början knappt ha redovisat någon inkomst alls.

Kontrollen är viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig.

Uber har flera gånger kritiserats av branschorganisationen Taxiförbundet, som menar att det världsomspännande appföretaget möjliggör skattefusk i stor skala, en debatt som Di Digital har rapporterat om återkommande.

“Som egenföretagare är svenska partnerförare ansvariga för sin egen skatteplikt, men vi arbetar med Skatteverket för att utveckla ett sätt så förare kan deklarera vad man tjänat in så enkelt som genom ett knapptryck i appen," Oliver Carrà.

Ubers Sverigechef Alok Alström skrev i en debattartikel i Dagens Nyheter i juli att den nya funktionen förbereder svenska Uber-förare för 2017, då samtliga Uber-förare blir skyldiga att rapportera sina skattegrundande inkomster till Skatteverket.

Susanna Bengtsson på Skatteverket menar att mydnighetens kontroller av Uber-förare hjälper till att skapa en jämn spelplan på den svenska taximarknaden.

”Det är viktigt att göra kontrollen för att konkurrensen ska ske på lika villkor inom taxibranschen. Kontrollen är också viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig”, säger hon.


Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: ”Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna”

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera