Annons

Hundratals svenska Uber-förare åker dit i skattegranskning

Uber lanserades i Sverige 2013.
Uber lanserades i Sverige 2013. Foto: Filip Erlind
Efter återkommande kritik om skattefusk hårdgranskar nu Skatteverket Uber-förare i Sverige, kan Di Digital avslöja. På kort tid har fler än 50 förare upptaxerats – vissa med hundratusentals kronor.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

”Du har lämnat oriktig uppgift genom att inte redovisa inkomsten från Uber i din inkomstdeklaration för beskattningsår 2015”, lyder besluten som har landat på många svenska Uber-förares hallmattor under sommaren.

Skatteverket har hämtat uppgifter från Uber om hur mycket tjänstens förare drar in i Sverige. Myndigheten har därefter jämfört de inkomstuppgifterna med förarnas inlämnade deklarationer för 2015.

Vi är precis i början av processen.

Resultatet är upptaxeringar, en del kraftiga sådana, av hittills 54 förare. Besluten började upprättas i juli. Bara de senaste dagarna har myndigheten avslutat ett 30-tal granskningar.

Och det kommer fler upptaxeringar, enligt Skatteverket.

”Vi är precis i början av processen. Detta kommer säkert att pågå hela hösten”, säger Susanna Bengtsson, som ansvarar för myndighetens kontroll av taxibranschen.

Uber har under våren delgivit Skatteverket inkomstuppgifter för samtliga förare och företag som använde tjänsten i Sverige i fjol. Hur många fall som Skatteverket granskar vill myndigheten inte uppge.

Susanna Bengtsson väntar sig dock att granskningen utmynnar i ”hundratals beslut” om upptaxering.

”Det är jättesvårt att uppskatta i dag eftersom vi har pågående granskningar”‚ säger hon.

En del av kritiken mot Ubers verksamhet i Sverige har gått ut på att förarnas arvoden är utom räckhåll för svenska myndigheter. Detta eftersom förarna tar emot betalningar via Ubers app som slussas vidare till Ubers dotterbolag i Nederländerna. Där tar Uber en provision på 20 procent och skickar sedan resterande summa tillbaka till föraren.

Redovisningsplikten faller då på förarna själva, och i många fall har den alltså inte varit fullständig.

Uber lanserade i somras en knapp som låter förarna frivilligt dela med sig av intäktsuppgifter till Skatteverket.

Läs mer: Uber inför skatteknapp i Sverige

De skattebeslut som har upprättats hittills rör mestadels oredovisade årsinkomster på omkring 30 000 kronor. De nya uppgifterna taxeras som inkomst. Dessutom tillkommer ett skattetillägg på 40 procent.

Men det förekommer också mer extrema fall.

En förare hade ursprungligen redovisat en total inkomst på 4 700 kronor i sin deklaration för 2015. Samma person hade dock kört fler än 4 000 resor med Uber och därigenom tagit över en halv miljon kronor i betalning.

Efter avdrag och Ubers provision på 20 procent uppgår den summan till en löneökning på 286 000 kronor, hävdar Skatteverket. Därmed upptaxeras personen 114 000 kronor – efter att till en början knappt ha redovisat någon inkomst alls.

Kontrollen är viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig.

Uber har flera gånger kritiserats av branschorganisationen Taxiförbundet, som menar att det världsomspännande appföretaget möjliggör skattefusk i stor skala, en debatt som Di Digital har rapporterat om återkommande.

“Som egenföretagare är svenska partnerförare ansvariga för sin egen skatteplikt, men vi arbetar med Skatteverket för att utveckla ett sätt så förare kan deklarera vad man tjänat in så enkelt som genom ett knapptryck i appen," Oliver Carrà.

Ubers Sverigechef Alok Alström skrev i en debattartikel i Dagens Nyheter i juli att den nya funktionen förbereder svenska Uber-förare för 2017, då samtliga Uber-förare blir skyldiga att rapportera sina skattegrundande inkomster till Skatteverket.

Susanna Bengtsson på Skatteverket menar att mydnighetens kontroller av Uber-förare hjälper till att skapa en jämn spelplan på den svenska taximarknaden.

”Det är viktigt att göra kontrollen för att konkurrensen ska ske på lika villkor inom taxibranschen. Kontrollen är också viktig för alla taxiåkare som gör rätt för sig”, säger hon.


Mer om Uber:

Foto:

Kommentar: ”Alla fattar Uberpop – utom myndigheterna”

Foto:

Avslöjar: Ubers förarkontroller är en bluff

Foto:

Kommentar: ”Uber har agerat korkat”

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer