Annons

”Hur många smällar klarar Ubers vd?”

Foto: Jesper Frisk
Ubers väg mot den ryktade börsnoteringen har blivit rejält krokig, skriver vår Silicon Valley-korrespondent Miriam Olsson Jeffery.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

(Di Digital/Silicon Valley) Förtroende är, som vi alla vet, inget man får utan förtjänar. Det tar tid att bygga upp, men kan försvinna snabbt. Det har Uber fått känna på de senaste månaderna.

Låt oss rekapitulera. I samband med president Donald Trumps första inreseförbud för sju länder strejkade New Yorks taxichaufförer på flygplatsen JFK. Samtidigt bestämde Uber sig för att ta bort prishöjningar på grund av efterfrågan till och från flygplatsen. Handlingen uppfattades som osolidarisk gentemot taxichaufförerna och rörelsen #deleteUber drogs igång.

Över 200 000 användare tog bort sin Uber-app, kanske fler. Det är en försvinnande liten del av den senaste officiella siffran på 40 miljoner aktiva användare som Uber har, men ett viktigt ställningstagande i förhållande till förtroendefrågan.

För att visa att Uber inte står för Trumps policies avgick bolagets vd Travis Kalanick från presidentens näringslivsråd kort därefter.

Men kontroverserna fortsatte. En före detta Uber-anställd gick ut i ett blogginlägg och anklagade sin chef för sexuella trakasserier och menade att Ubers organisation är trasig. Fler följde i hennes fotspår.

Lyssna på Digitalpodden om sextrassarier på Uber

Nästa smäll kom när en Uber-chaufför filmade när Travis Kalanick skällde ut honom, ett klipp som sedan spreds över hela världen.

I den vevan gick Uber-vd:n också ut och sa att han söker en operativ chef som kan styra upp läget.

”Kritiken vi har fått är en påminnelse om att jag helt måste förändra mitt sätt att leda och växa upp”, skrev Travis Kalanick i ett brev till sina anställd, i samband med händelsen.

Sedan började chefsflykten. En av toppcheferna, Jeff Jones, lämnade i veckan efter bara sex månader på tjänsten. Det på grund av saker han fann problematiska på företaget, enligt källor till Recode. Tätt i hans fotspår följde kartchefen Brian McClendon.

Läs också: Chefsflykten på Uber fortsätter

Men trots all turbulens gjorde Uber ändå sin bästa vecka någonsin förra veckan i USA och Kanada. Och Travis Kalanick har fått förnyat förtroende av Ubers styrelse, i samband med att bolaget har gått ut med vilka åtgärder man vill göra för att återskapa förtroendet för bolaget.

Läs också: Uber gör sin bästa vecka någonsin – trots turbulensen

Det handlar dels om mångfaldsrapporter, efter kritik och vittnesmål om att få kvinnor stannar på Uber. Dels om att reda ut hur bolagets personavdelning fungerar och hanterar olika situationer.

Än så länge sitter alltså Travis Kalanick säker på sin stol. Men det finns indikationer på att han ändå kommer att lämna på sikt. I en artikel hos BBC uppger två källor att han kommer anställa en operativ chef, se till att det fungerar och sedan kliva av från vd-posten.

Publikationen Pando leker med tanken om att Ubers medgrundare Garett Camp kanske ska komma tillbaka till bolaget, men beskriver det samtidigt som en galen fråga.

”Är det här hans stund. Hans Jack Dorsey- eller Steve Jobs-stund, eller vad som är rätt analogi”, skriver Paul Bradley Carr på Pando, och syftar på att Jack Dorsey kom tillbaka till Twitter som vd för andra gången och Steve Jobs till Apple.

Garett Camps retur skulle i så fall ge Travis Kalanick möjlighet att ändå kontrollera bolaget, tror Paul Bradley Carr.

Vad Travis Kalanick än gör så har Ubers väg mot den ryktade börsnoteringen i år eller under nästa år blivit rejält krokig. Och frågan är hur många fler smällar hans vd-skap klarar av? Det får vi se om följetongen av kontroverser kring bolaget fortsätter.

Foto:

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer