Annons

Hyllad Netflix-film kan ta storslam på Oscarsgalan

En scen ur filmen Roma.
En scen ur filmen Roma. Foto: Carlos Somonte
Netflix kan för första gången någonsin ta hem en Oscar för bästa film. Nu lägger streamingjätten 180 miljoner kronor på en stor marknadsföringskampanj.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Netflix hyllade film Roma har tilldelats tio Oscar-nomineringar, inklusive den som bästa film. Det är första gången streamingtjänsten får en egenproducerad film nominerad inom kategorin bästa film.

Roma är ett porträtt av en hushållerskas livsresa, filmat i svartvitt och utspelad på spanska, mot bakgrund av 1970-talets politiska kaos i Mexiko. Regissören Alfonso Cuarón har baserat filmens manus på sin egen uppväxt i landet. 

I början av 2019 tog Roma hem ett annat prestigefyllt pris, som bästa internationella film på den ansedda Golden Globe-galan.

Enligt New York Times lägger nu Netflix uppemot 20 miljoner dollar, motsvarande 180 miljoner kronor, på marknadsföring för att Roma ska ta hem priset. Det ska vara den dyraste Oscarskampanjen från ett produktionsbolag på minst tio år.

Skulle Roma vinna statyetten kan det innebära stora förändringar i hur film distribueras i Hollywood. Andra regissörer, skådespelare och manusförfattare får då ett bevis på att det går att ta hem priser utan traditionell biografdistribution, skriver Forbes.

Netflix har tidigare vunnit Oscar-priser inom dokumentärer. Förra året var filmen Mudbound dessutom nominerad inom kategorierna bästa skådespelerska, originalmanus, låt och foto.

Roma kommer inom kategorin bästa film att få tävla mot bland annat Black Panther – som producerats av Disney – samt Vice, Bohemian Rhapsody, The Favourite, A Star is Born och Green Book.

Roma och The Favourite leder med flest nomineringar, tio stycken vardera. Vinnarna kommer offentliggöras den 24 februari.

(Finwire/Di Digital)

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer