Hoppa till innehållet

Grundaren om Mathem-utmanarens konkurs: ”Vi var så nära att bli lönsamma”

Mathem-utmanaren Fodi – som tagit in 80 miljoner kronor i riskkapital – går i konkurs. ”Vi har jobbat med finansieringen ganska länge och hade en lösning som i mitt huvud var i princip klar”, säger en av grundarna till Di Digital.

Fodis tidigare vd Jonas Hammargren, medgrundarna Patrik Sandberg och Niklas Prager, och butikschefen Jenny Flodman
Fodis tidigare vd Jonas Hammargren, medgrundarna Patrik Sandberg och Niklas Prager, och butikschefen Jenny Flodman

Med snabba livsmedelsleveranser från lokala producenter ville utmanaren Fodi nischa in sig på den snabbt växande marknaden för mat online. Lönsamhet skulle nås genom effektiv logistik och hög kundtäthet i avgränsade områden.

Men nu går bolaget som sedan starten tagit in 80 miljoner kronor i riskkapital i konkurs, vilket Breakit var först med att rapportera.

Så sent som i oktober köpte Fodi grossisten Gården Direkt – för en okänd summa – och i november tog bolaget in pengar i en nyemission.

”Det är otroligt tråkigt att vi inte kunde driva vidare verksamheten. Vi har haft bra intäkter från kunderna. Vi var så nära att bli lönsamma och följde i stort vår plan. Så det är sorgligt att inte få ta det här i mål”, säger Patrik Sandberg till Di Digital.

2018 landade Mathem-utmanarens omsättning på 14 Mkr och förlusterna på 38 Mkr. Patrik Sandberg uppger att bolagets satsning på eget lager, egna bilar och en egen teknisk plattform har kostat på – men att man lyckats minska sina förluster avsevärt de senaste sex månaderna.

Skälet till konkursen uppges vara att en planerad nyemission på 15 till 20 miljoner kronor inte gick i lås.

”Det är egentligen ingenting som har gått snett. Vi har jobbat med finansieringen ganska länge och hade en lösning som i mitt huvud var i princip klar. Men av olika anledningar föll den samman och vi hade ingen möjlighet att ta det här vidare”, säger Patrik Sandberg.

Bland investerarna i Fodi finns bland annat Ryska Posten-grundaren Daniel Pilotti, Nyheter 24-grundaren Patrik Sandberg, Niklas Prager och John Harmander, som tidigare byggt upp casinosajten Casumo.

Konkursen inleddes den 11 februari. 

”Bolaget saknar förmåga att betala sina klara och förfallna skulder”, anges som orsak i den konkursansökan bolaget skickat in till tingsrätten.

”Det som händer nu är att en konkursförvaltare har kommit in och börjat hjälpa oss med vem som ska köpa bolaget. Det kan bli delar av det eller hela. Vi har ägt ett bolag som heter Gården direkt och det har vi inte ansökt om konkurs för. Det är ett fint bolag som omsätter omkring 20 miljoner”, säger Patrik Sandberg. 

Onoterat AB – som har investerat drygt 2 miljoner kronor i Fodi – kommenterade på tisdagen konkursen i ett pressmeddelande.

”Vi är extremt besvikna hur Fodi Skandinaviens AB styrelse och ledning, har valt att inte kommunicera med aktieägarna om bolagets finansiella status. Vi har för närvarande begränsad information om situationen i Fodi, men kan inte utesluta legala åtgärder mot bolagets ledning”, säger vd:n Lars-Erik Bratt i pressmeddelandet.

Patrik Sandberg, som är en av Fodis grundare, uppger under onsdagen för Di Digital att Onoterat inte kommer att gå vidare med legala åtgärder och att de kommer att gå ut med ett reviderat pressmeddelande. 

Fodi startades för fyra år sedan och öppnade sin första nätbutik, med inriktning mot Stockholmsförorten Bromma, i april 2018. Därefter expanderade man Brommabutiken till Spånga och öppnade två andra nätbutiker: En för Vällingby och Hässelby, och en för Solna och Sundbyberg.

Läs även: Ny tysk matkasse till Sverige: ”Vi är undervärderade”

Artikeln har efter den första publiceringen uppdaterats med Patrik Sandbergs kommenterar ovan, och nedan med en kommentar från styrelsen i Onoterat:

”Styrelsen i Onoterat AB har inget skäl att förmoda att något oegentligt förekommit i Fodi, men insikten i bolaget är för närvarande dock begränsad och Onoterat avvaktar konkursadvokatens Lars-Henrik Anderssons förvaltarberättelse.

Innehåll från WintAnnons

Wint är Sveriges bästa bokföringstjänst

Med AI:s höga framfart har allt fler aktörer i bokföringsbranschen velat hoppa på tåget och många pratar om automatisering. Men vad automatisering innebär, och hur mycket av det faktiska jobbet de olika tjänster och program som finns på marknaden gör, skiljer sig åt.

Många aktörer i branschen slåss om att påvisa högst automatiseringsgrad. I praktiken handlar det om hur mycket av jobbet som görs av tjänsten och hur mycket av jobbet som görs av användaren själv. 

Nu står det klart att Bokföringssystem.se utnämner Wint till Sveriges främsta bokföringstjänst, med motiveringen att Wint inte bara erbjuder ett bokföringsprogram – de levererar en helhetslösning som överträffar konkurrenterna genom sin förmåga att både automatisera bokföringen och att sömlöst förenkla det administrativa arbetet för sina användare (Se hela resultatet från bokföringssystem.se här). Bokföringssystem.se sätter Wint i topp med orden: ”Den bokföringstjänst som kan mest är Wint. Alltså Sveriges bästa bokföringstjänst när vi gör vår heltäckande granskning.”

Sedan starten 2021 har Bokföringssystem.se jämfört digitala bokföringstjänster och program. Deras sätt att mäta baseras på en grundlig analys av över 100 funktioner, där faktorer som automatiseringsgrad, användarvänlighet, support och möjligheten till en papperslös bokföring vägs samman. Genom detta sätt kan de sedan se hur mycket som bidrar till en smidig bokföring och därefter ge ett betyg. 

Extern länk: Läs mer om bokföringstjänsten Wint här 

Tidsvinst för användaren på riktigt

Wint får 84 poäng av de 100 möjliga, före andra digitala bokföringstjänster och långt före program där man får sköta bokföringen själv.

 – Det är alltid skönt att få det svart på vitt att man gör något riktigt bra. Det Wint gör är unikt. Vi är bäst på att automatisera bokföring och i och med det, frigör vi mest tid åt våra användare. Ingen annan gör det vi gör på den här nivån, oavsett vad de säger. Det ligger i hela vår affärsidé, för att inte säga vårt DNA att leverera högst automatisering på marknaden. Vår tjänst står helt enkelt ut, säger Daniel Johansson, vd på Wint. 

Extern länk: Mer läsning – IT-konsulten som bytte sin traditionella byrå mot Wint 

Stora skillnader mellan olika aktörer

Genom att utse årets bästa bokföringstjänst vill Bokföringssystem.se sätta ljus på skillnader i en bransch där många kommunicerar på samma sätt, och där många insett att automatisering är något fler och fler efterfrågar. Det finns många aktörer idag som säger sig erbjuda automatiserad bokföring och det är svårt att avgöra vem som verkligen automatiserar och lyfter bort allt jobbet, och vem som snarare faktiskt bara tillhandahåller ett arbetsverktyg.

– Det är bra att jämföras. Som fullservicetjänst gör vi mycket mer än de debet- och kreditprogram som är det många andra faktiskt är. Utöver den löpande bokföringen sköter vi både betalningar, löner, deklarationer och bokslutet samt är kopplade till både Skatteverket och företagets bank. Det innebär att de som använder Wint slipper tung administration och sparar mycket tid, avslutar Johansson.

Mer från Wint

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Wint och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill du bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera