Annons

IBM-topp: Blockchain kan påverka världens matsvinn

Marie L. Wieck
Marie L. Wieck Foto: Photographer: Katharine Andriotis
Techjätten IBM har påbörjat en rad projekt som bygger på blockkedjeteknik. Veteranen Marie L. Wieck leder arbetet för flera av dem. ”Jag har aldrig sett någonting med samma förändringspotential”, säger hon.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Marie L. Wieck har arbetat på IBM i över 25 år och de senaste fem åren har hon varit inblandad i bolagets blockchain-projekt. I februari i fjol klev hon in som chef över bolagets medverkan i Hyperledger. Hyperledger är ett samarbete med öppen källkod som skapats för att främja blockkedjetekniker som sträcker sig över flera branscher. IBM är en av projektets största medlemmar.

”Jag har arbetat inom tech under en lång tid och jag har aldrig sett någonting med samma förändringspotential sedan man började prata om att göra affärer på nätet. Internet förändrade hur vi fick tag i information, det här förändrar hur vi delar informationen i realtid. Tidigare har det mest varit punkt till punkt, nu kan du ha ett brett samarbete med hela ekosystemet på en och samma gång”, säger Marie L. Wieck.

Om man tar bort ineffektiviteten, friktionen och ibland även mellanhanden i värdekedjan sparar man tid och bör därmed även minska avfallet.

Blockkedjetekniken kom först på tapeten i och med lanseringen av kryptovalutor som bitcoin. Det var även inom finans som IBM började sin forskning, men bolaget har sedan differentierat sig. 

”På grund av blockkedjan ursprung i kryptovalutor trodde vi till en början att det var mestadels för utvecklingen av våra finansiella transaktionssystem. Vad vi fann var att det är mycket intressantare när tekniken används i förändringen av andra projekt”, säger hon. 

Blockchainchefen lyfter bland annat världens matsvinn som ett problem där blockkedjan kan komma till hjälp. Enlige Marie L. Wieck är det specifikt i värdekedjan som den kan användas för att effektivisera produktionen och logistiken.

”Om man tar livsmedelskedjan som ett exempel, där uppskattas det att 30 procent blir matsvinn. Om man tar bort ineffektiviteten, friktionen och ibland även mellanhanden i värdekedjan sparar man tid och bör därmed även minska avfallet. Om du kan förbättra det avfallet marginellt kan det få stor inverkan”, säger hon.

Läs även: Skogskodarna ska hjälpa bolag med blockkedjan

För slutkonsumenten finns det även fördelar med blockkedjan, men precis som med mycket annan teknik så ska den enligt Marie L. Wieck helst inte vara påtaglig. 

”Framgången är att slutkonsumenten inte vet om att de använder blockkedjan, precis som i ett fordon ska den finnas utom synhåll under huven. Men sen kan den ha en direkt inverkan för att ge mer synlighet till var varorna kommer ifrån och hur väl de matchar mina värderingar för ekologiskt, fair trade och så vidare.”

Marie L. Wieck medverkar på Di:s blockchain-konferens den 13 november i Stockholm. Där kommer hon att prata om de utmaningar man har haft på IBM och lärdomar från att ha arbetet inom en rad blockkedjeprojekt inom bland annat e-hälsa och livsmedel.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer