Annons

Icas köp av Min Doktor får hård kritik: "Risk för ökade kostnader för patienten"

Apotek Hjärtat och Min Doktor har bägge Ica som ägare.
Apotek Hjärtat och Min Doktor har bägge Ica som ägare. Foto: Hasse Holmberg (TT) och Hampus Andersson (Di)
Läkarförbundet ifrågasätter Ica-gruppens investering i den digitala vårdtjänsten Min Doktor. Eftersom Ica samtidigt äger Apotek Hjärtat innebär det en risk för ökade patientkostnader och överskrivning av läkemedel, enligt fackförbundet.
Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Öka textstorlek

Min Doktor tog nyligen in 335 miljoner kronor från Apotek Hjärtat, som ägs av Ica-gruppen. I samband med affären tar nätläkartjänsten över ansvaret för Ica:s Minutkliniker, som primärt ligger i anslutning till deras butiker, och planerar nu en snabb expansion i hela landet.

Läs mer: ICA storsatsar på Min Doktor – som tar över Minutklinikerna 

Men Läkarförbundet ställer sig starkt kritiskt till affären. 

”Möjligheten för apotekskedjor att äga vårdföretag innebär en risk för ökade kostnader för patienten samtidigt som det varken är samhällsekonomiskt eller etiskt försvarbart.”

Det skriver Elin Karlsson, ordförande för rådet för läkemedel, it och medicinteknik på Läkarförbundet, på Dagens industris debattsida.  

Hon menar att rådande lagstiftning inte längre fungerar för att motverka kopplingar mellan förskrivare av läkemedel, det vill säga läkare, och apotek.

Att apotekskedjor äger vårdtjänstföretag är tillåtet enligt nuvarande lagstiftning, men det omvända, att läkare skulle äga apotek är olagligt.

“Syftet med begränsningen var enligt lagstiftaren att förhindra att samma aktör har intressen i hela vårdkedjan. I dag har vi nya aktörer på marknaden och spelplanen är markant ändrad.”

Läs mer: Hälsosam affär när Min Doktor tar över Icas Minutkliniker 

Läkarförbundet hänvisar till att den Nya apoteksmarknadsutredningen också pekar ut risker med de aktuella ägarförhållandena.

”Enligt utredningen finns det en risk för överförskrivning beroende på hur ägandeförhållandena ser ut. Patienten kanske inte får den mest ändamålsenliga behandlingen”, skriver Elin Karlsson.

Hon varnar också för att det finns en risk att Apotek Hjärtat i större utsträckning hänvisar patientera till Min Doktor, framför andra vårdgivare.

”Socialstyrelsen har nyligen gjort en kartläggning av apotekens rådgivning. I kartläggningen visade det sig att det finns brister på många apotek i att säkerställa kompetensen hos personalen som ger råd. Det kan i sin tur leda till att apotekskedjor i högre grad hänvisar kunder till det egna vårdtjänstföretaget för åkommor som egentligen lämpar sig för egenvård.”

Läkarförbundet vill nu att frågan utreds skyndsamt av Läkemedelsverket.

Facebook
Twitter
LinkedIn
E-post
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer